Annonce
Nordtyskland

Coronakrise: Minister vil droppe årets studentereksamen

Undervisningsminister mener, det ville være uforsvarligt snart at tage fat på studentereksamen i Slesvig-Holsten, mens coronasmitten hærger. Foto Michael Staudt.

KIEL: Slesvig-Holstens uddannelsesminister, Karin Prien fra det konservative CDU vil droppe årets studentereksamener på delstatens gymnasier som konsekvens af coronakrisen. I stedet vil hun på et møde med sine kolleger fra de øvrige forbundslande anbefale en alternativ, fælles løsning for hele Tyskland.

Også de afsluttende prøver på realskolerne og de almene skoler i Slesvig-Holsten bliver formentlig aflyst.

- Onsdag vil jeg fremlægge et beslutningsforslag for regeringen om, at vi ikke gennemfører afsluttende eksamener i år, siger Karin Prien.

I stedet skal de unge have et eksamensbevis med karakterer baseret på de hidtidige resultater.

Karin Prien håber inderligt, det lykkes at skabe enighed i hele forbundsrepublikken.

- For mig er det særligt vigtigt, at vi finder en fælles vej, forklarer Karin Prien.

Enighed er dog ikke nødvendig. Som i mange andre forhold, kan delstaterne her føre deres helt egen kurs.

I oppositionen afviser socialdemokraterne at aflyse årets eksamener.

- Selv om der så ikke er noget melodigrandprix i maj, må det være muligt at uddele point i skolerne, synes Kai Fogel, der er socialdemokraternes ordfører for uddannelse i landdagen i Kiel.

Debatten om at droppe årets studentereksamen er startet af to gymnasieelever i Kiel, der har sat ideen til afstemning på nettet og fremsendt et formelt forslag til forbundskansler Angela Merkel.

DPA/SHZ

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce