Annonce
Esbjerg

Coronakrise presser Jobcentret: Byråd må tilføre millioner

Der var flertal for at tilføre ekstra ressourcer til beskæftigelsesområdet som følge af coronakrisen, da Esbjerg Byråd holdt sit sidste møde inden sommerferien. Men politikerne har fokus på, hvordan midlerne anvendes. På billedet ses fra venstre Hans Erik Møller (S), Nini Oken (S), gruppformand for SF, Diana Mose Olsen, SFs Jørn Boesen Andersen, De Radikales Anne Marie Geisler og Enhedslistens Sarah Nørris. Sidstnævnte stemte imod. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Esbjerg Kommunes medarbejdere på beskæftigelsesområdet har ramt grænsen for, hvor mange ekstra ledige og sygemeldte borgere, de kan håndtere som følge af coronakrisen.  Nu tilfører et byrådsflertal ekstra ressourcer, men der er nøje fokus på, hvordan de anvendes.
Annonce

Esbjerg Kommune: Siden midten af marts, hvor nedlukningen af landet som følge af frygten for coronasmitte ramte beskæftigelsesområdet som en hammer i ansigtet, har Esbjerg Kommune oplevet en stejl stigning i antallet af ledige - både inden for almindelige job og fleksjob.

Dertil kommer langt flere på sygedagpenge - ikke, fordi de er syge med coronavirus, men fordi de er hårdt påvirkede af angst og usikkerhed, oplyste formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten), da han anmodede om ekstra midler og hænder og samtidig anslog, at man samlet set forventer små 1.000 flere borgere, der skal tilbydes et forløb i Jobcentret.

Et stort flertal i Esbjerg Byråd stemte da også for ekstra hænder og penge til beskæftigelsesområdet, men det blev ikke blot en ekspeditionssag. Flere politikere var meget opmærksomme på, hvordan de ekstra midler blev anvendt.


Det er helt ærligt vanvittigt at bruge penge på at jagte de arbejdsløse, der ikke kan gøre for den krise, og det stemmer jeg imod.

Sarah Nørris, Enhedslisten


Enhedslistens Sarah Nørris, der som den eneste i byrådet stemte imod tilførslen af ressourcer, sagde:

- Jeg er på helt rene med, at Jobcentret har brug for de midler, hvis man skal løfte den opgave, men jeg er uenig i opgaven. Det er fuldstændig absurd at sætte turbo på i forhold til samtaler, for vi har ikke set toppen af ledighedskøen endnu, og fordi man får flere samtaler og smides ud i mere eller mindre fabelagtige aktiveringsforløb - det kommer der ikke flere job ud af. Heller ikke om tre måneder. Det er helt ærligt vanvittigt at bruge penge på at jagte de arbejdsløse, der ikke kan gøre for den krise, og det stemmer jeg imod, lød det fra Nørris.

SFs gruppeformand, Diana Mose Olsen, var ikke uenig:

- Vi kunne ønske at gøre det samme som Enhedslisten, men i SF har vi ikke tradition for at stemme imod lovgivningen. Men jeg deler en del af de betragtninger, som Enhedslisten udtrykker, for vi står i en situation med mange ledige og meget få jobåbninger. Jeg håber, når vi nu stemmer for, at pengene bruges konstruktivt og kommer til at  understøtte, at de ledige borgere ikke kommer længere væk fra arbejdsmarkedet, sagde gruppeformanden.

Annonce

Ikke flere job

Medlem af Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Hans Erik Møller (S), slog fast, at Diana Mose Olsens udtalelser - trods det, at hun ikke har sæde i udvalget - var meget på linje med en del af den debat, der var foregået, da sagen blev udvalgsbehandlet:

- Socialdemokratiet er helt på linje med det, Diana siger. Det er vigtigt for os at sige, at hvis man har mistet sit job alene på grund af coronakrisen, så har man ikke behov for aktivering, jobprøvning, jobtræning eller andet - der har man bare behov for at få et arbejde. Vi blev også bekræftet af jobcenterchefen i, at der tages individuelle hensyn, og det her er ren lovgivning, så vi stemmer for, sagde Hans Erik Møller blandt andet.

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen rundede debatten af:

- Vi stemmer heller ikke imod lovgivningen, men vi er også enige med Enhedslisten, for der bliver som bekendt ikke flere job ud af de mange mere eller mindre meningsfulde aktiveringskrav og aktiviteter – det gør der heller ikke under normale forhold.

Ekstra hænder og penge

Jobcentret i Esbjerg Kommune har i resten af 2020 brug for:

• 4,5 årsværk til de forsikrede ledige

• 2 årsværk til modtagere af sygedagpenge

• 2 årsværk til borgere, der er ledige fra fleksjob

• Og to millioner kroner til udgifter til aktivering

Lønudgifterne til den øgede indsats i jobcentrene forventes også at være en del af de corona-relaterede merudgifter, som staten kompenserer kommunerne for i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Herrehåndbold For abonnenter

Thomas Mogensen farede vild på landevejen og mistede noget af sig selv

Annonce