Annonce
Erhverv

Coronakrisen får os til at købe ind lokalt

- Her ude vestpå har vi fundet ud af, hvor alvorlig coronavirussen er. Så vi handler større ind ad gangen og så måske kun hver anden dag. Arkivfoto: Morten Nielsen
Købmænd og brugser i Vejen Kommunes oplandsbyer har fået flere kunder og meget mere at bestille. Nogle steder er der leveringsproblemer med gær.

Vejen Kommune: Det kan godt være, at hoteller, restauranter og forskellige andre butikker må holde lukket under coronakrisen, men ude omkring i oplandsbyerne har den lokale købmand og brugsuddeler fået mere travlt end vanligt. I stedet for at handle i de store supermarkeder, foretrækker langt de fleste kunder i oplandsbyerne at blive hjemme og at købe ind i hjembyen.

JydskeVestkysten har kontaktet en række af de lokale dagligvarebutikker i oplandsbyerne og har fået bekræftet, at coronakrisen har fået os til at købe ind i på hjemmebane.

- Vi har fået mere travlt. Vores kunder er også at begynde at handle stort ind. Vi har flere kunder, end vi plejer at have, og de køber mere ind, end de plejer, siger Torben Laursen, der er uddeler i Dagli’Brugsen i Lindknud.

Hos Min Købmand i Sdr. Hygum er Tom Hansen ikke i tvivl:

- Vi drager fordel af dette her. Vi har fået flere kunder og fået mere travlt. Alene den første dag efter statsministerens tale steg vores omsætning til mere end det dobbelte. Nu har folk fået tid til at handle, og jeg har endda fået kunder fra Rødding, som måske ikke har lyst til at stå i lange køer ved kassen her, men i stedet foretrækker at købe ind et mindre sted som her i Sdr. Hygum.

Fra Gesten lyder den samme melding fra Min Købmand - Allan Hansen:

- Vi har i hvert fald øget handlen med mellem 15 og 20 procent. Vi har også fået dobbelt så travlt. Tidligere kunne vi sagtens få tid til at fylde varer på hylderne i åbningstiden. Det kan vi ikke mere. Det må foregå om aftenen efter lukketid.

Annonce
Vi brokker os ikke. Der er ingen tvivl om, når vores kunder ikke er på arbejde udenbys, så handler de hjemme, og det giver os et ekstra salg. Her ude vestpå har vi fundet ud af, hvor alvorlig coronavirussen er.

Henrik Klausen, uddeler

Det kniber med gær

I Dagli’Brugsen i Glejbjerg siger uddeler Henrik Klausen:

- Vi brokker os ikke. Der er ingen tvivl om, når vores kunder ikke er på arbejde udenbys, så handler de hjemme, og det giver os et ekstra salg. Her ude vestpå har vi fundet ud af, hvor alvorlig coronavirussen er. Så vi handler større ind ad gangen og så måske kun hver anden dag.

I Dagli’Brugsen i Askov kan Anders Skøtt Gjerlevsen fortælle, at lige efter statsministerens tale på tv, tømte kunderne hylderne med brød og mælk.

- Nu er vi næsten tilbage ved normalen bortset fra håndsprit og gær. Der har været leveringsproblemer med gær, så vi har måttet indføre en begrænsning på tre pakker per husstand og kun én pakke tørgær per husstand.

I Hovborg har coronakrisen sat sine tydelige spor på godt og ondt.

- Vi har fået lidt mere at lave. Til gengæld har vores største kunde, Hovborg Kro desværre måttet lukke, og det kommer vi selvfølgelig til at mærke på omsætningen, siger uddeler Heino Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce