Annonce
Sydjylland

Coronakrisen giver øget omsætning hos de lokale købmænd: - Vi har oplevet en vanvittig vækst

Syd- og sønderjyderne handler mere hos de lokale købmænd under den igangværende coronakrise. Arkivfoto: Lennart Poulsen.
Flere syd- og sønderjyske købmænd oplever i disse dage en øget omsætning på grund af coronakrisen.

Indkøb: Coronakrisen rammer ikke kun Danmark på helbredet. Mange steder er økonomien også udfordret. Aktiemarkedet bløder, og hos blandt andet restauranter, natklubber og deslige er man i vildrede over den økonomiske situation, man nu står i.

Anderledes positivt ser det dog ud hos flere syd- og sønderjyske købmænd. De oplever nemlig en forhøjet omsætning i disse dage.

Det viser en rundringning, som JydskeVestkysten har lavet til fire mindre købmænd i Syd- og Sønderjylland.

En af de købmænd, der har oplevet, at omsætningen er steget betydeligt, siden Danmark lukkede ned onsdag, er Morten Lang. Han driver to Spar-butikker lidt uden for Haderslev – en i Hoptrup og en i Starup.

- Vi har oplevet en vanvittig vækst i begge butikker. Torsdag, fredag og lørdag oplevede vi en tredobling af omsætningen. Søndag normaliserede det sig lidt. Men omsætningen er stadig 15-20 procent højere end normalt, siger Morten Lang.

Annonce

Mere i kurven

I Bovrup ved Aabenraa kan købmand Finn Christiansen nikke genkendende til et lignende scenarie. For hos Bovrup Købmandsgård, som Finn Christiansen driver, har den seneste uges tid budt på en klar stigning i omsætningen.

- Vi ligger på en stigning mellem 25 og 50 procent i omsætning. Folk køber mere i butikken, når de handler, fortæller han.

Og at folk generelt køber mere ind i disse tider, oplever de også mere nordvestligt end Aabenraa. På Fanø, hvor Charlotte Junge driver en Spar-butik, er der nemlig også større indkøb at spore hos de handlende.

- Når folk er hjemme, skal de have mere mad. Det mærker vi. Nogle dage mere end andre. Men jeg vil skyde på, at vi generelt oplever en stigning i salget på 25 procent, fortæller Charlotte Junge.

Helt så stor en stigning har de ikke hos Min Købmand Tandslet ved Sønderborg. Men der bliver dog stadig solgt mere nu, end der gjorde tidligere.

- Det har været rimelig afdæmpet med væksten, men vi har da oplevet en stigning. Dem, der kommer, køber mere, end de plejer, siger Bitten Møller, som driver Min Købmand Tandslet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce