Annonce
Kolding

Coronakrisen presser kvindekrisecentre: Kolding Krisecenter får en million til at oprette fem nødpladser

Kolding Krisecenter får en million kroner til at oprette fem midlertidge nødpladser. Pengene er afsat af et politisk flertal i Folketinget. Krisecentrets leder, Britt Mankiel Nielsen, håber, at de nye pladser er klar i begyndelsen af april. Arkivfoto: Steffen Nielsen
Lederen af Kolding Krisecenter Britt Malkiel Nielsen håber, at de nye midlertidige nødpladser i Kolding kan modtage voldsramte kvinder i begyndelsen af april.

Kolding: Et politisk flertal i Folketinget har afsat i alt 11 millioner kroner til at oprette 55 nødpladser på krisecentre for voldsramte kvinder i fem byer. Heraf går en million kroner til fem nødpladser på Kolding Krisecenter.

- At vi skal oprette de fem pladser, ser vi som en cadeau og som en anerkendelse af, at vi har fagligheden til at rumme sådan en opgave med kort varsel, og det er vi klar til, siger Britt Mankiel Nielsen, der er leder har Kolding Krisecenter.

Beskeden, som hun fik tirsdag morgen, ryddede hendes kalender.

- Der er tale om et nødberedskab. Vi skal handle hurtigt, og jeg håber, at vi kan have pladserne klar i begyndelsen af april, fortæller hun.

Lige nu oplever det lokale krisecenter ikke et voldsomt pres på pladserne.

- Men det gør de på Sjælland.

Baggrunden for det voksende pres er, at statsministeren den 11. marts opfordrede alle til så vidt muligt at blive hjemme for at bremse udbredelsen af corona-smitte.

- Der er et højt mørketal, hvad angår vold i hjemmene. Og vi ved, at konfliktniveauet stiger, når forældrene ikke kan gå på arbejde, og børnene ikke kan gå i skole. Corona-krisen er over os, og den er ikke på sit højeste endnu, forklarer hun.

Nødpladser

Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet har indgået en aftale om at oprette omkring 55 nødpladser på kvindekrisecentret fordelt over hele landet.

Under corona-krisen, hvor statsministeren har opfordret alle til at blive hjemme, er presset stigende på landets kvindekrisecentre. Det er baggrunden for, at flertallet nu bruger 11 millioner på midlertidige nødpladser. Pengene til de nye pladser stammer fra finanslovet fra 2020.

Kolding får fem pladser. De øvrige nødpladser oprettes i København (25), Odense (10), Holstebro (10) og Aarhus (5).

Annonce

Mange spørgsmål

Lige nu er der plads til syv kvinder og 12 børn på Kolding Krisecenter, og det vil blive vanskeligt at få plads til fem ekstra pladser i de nuværende lokaler.

- Så vi skal undersøge, hvad der er af muligheder for at oprette midlertidige pladser i lokalområdet. Det vil også kræve mere personale. Det skal være sådan, at der både er sikkerhed for kvinderne og børnene, og en faglig indsats. Det er ikke bare en opbevaring. Der skal være personale, der reelt kan varetage opgaven, altså hjælpe kvinderne i forhold til den vold, de har oplevet, siger Britt Mankiel Nielsen.

Beslutningen om nødpladserne er så ny, at der stadig er mange spørgsmål, hun ikke kan svare på.

- Det gælder om at holde hovedet koldt, og så skal vi have løst opgaven, for det er nu, coronaen hærger. Kolding Kommune er god at spare med, og så skal vi have drøftet i bestyrelsen, hvordan vi griber det her an. Kolding Krisecenter har et dygtigt personale, så jeg er ikke i tvivl om, at vi kan klare opgaven. Det handler ikke kun om at få skabt de nye pladser, men også om at gøre det på en måde, så man undgår smittespredning og samtidig er imødekommende over for de kvinder, der kommer.

Krisecentrets personale tæller seks ansatte, en bogholder, en psykolog og 45 frivillige.

Annonce

Øje på Kolding

Kolding Krisecenter ved ikke, hvor længe de fem nødpladser skal opretholdes.

- Vi har en stærk landsorganisation, LOKK, der har været med i dialogen, inden det politiske flertal bestemte, hvor pladserne skulle oprettes. LOKK er med for at sikre en ordentlig faglighed og en geografisk spredning. Kolding Krisecenter har tidligere meldt ind på opgaver, vi gerne vil varetage. For eksempel vil vi rigtig gerne kunne tilbyde anonym ambulant rådgivning. Det kan være, at det er derfor, at de har haft øje på os, da nødpladserne skulle fordeles, siger Britt Mankiel Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce