x
Annonce
Kolding

Coronakrisen presser kvindekrisecentre: Kolding Krisecenter får en million til at oprette fem nødpladser

Kolding Krisecenter får en million kroner til at oprette fem midlertidge nødpladser. Pengene er afsat af et politisk flertal i Folketinget. Krisecentrets leder, Britt Mankiel Nielsen, håber, at de nye pladser er klar i begyndelsen af april. Arkivfoto: Steffen Nielsen
Lederen af Kolding Krisecenter Britt Malkiel Nielsen håber, at de nye midlertidige nødpladser i Kolding kan modtage voldsramte kvinder i begyndelsen af april.

Kolding: Et politisk flertal i Folketinget har afsat i alt 11 millioner kroner til at oprette 55 nødpladser på krisecentre for voldsramte kvinder i fem byer. Heraf går en million kroner til fem nødpladser på Kolding Krisecenter.

- At vi skal oprette de fem pladser, ser vi som en cadeau og som en anerkendelse af, at vi har fagligheden til at rumme sådan en opgave med kort varsel, og det er vi klar til, siger Britt Mankiel Nielsen, der er leder har Kolding Krisecenter.

Beskeden, som hun fik tirsdag morgen, ryddede hendes kalender.

- Der er tale om et nødberedskab. Vi skal handle hurtigt, og jeg håber, at vi kan have pladserne klar i begyndelsen af april, fortæller hun.

Lige nu oplever det lokale krisecenter ikke et voldsomt pres på pladserne.

- Men det gør de på Sjælland.

Baggrunden for det voksende pres er, at statsministeren den 11. marts opfordrede alle til så vidt muligt at blive hjemme for at bremse udbredelsen af corona-smitte.

- Der er et højt mørketal, hvad angår vold i hjemmene. Og vi ved, at konfliktniveauet stiger, når forældrene ikke kan gå på arbejde, og børnene ikke kan gå i skole. Corona-krisen er over os, og den er ikke på sit højeste endnu, forklarer hun.

Annonce

Nødpladser

Et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet har indgået en aftale om at oprette omkring 55 nødpladser på kvindekrisecentret fordelt over hele landet.

Under corona-krisen, hvor statsministeren har opfordret alle til at blive hjemme, er presset stigende på landets kvindekrisecentre. Det er baggrunden for, at flertallet nu bruger 11 millioner på midlertidige nødpladser. Pengene til de nye pladser stammer fra finanslovet fra 2020.

Kolding får fem pladser. De øvrige nødpladser oprettes i København (25), Odense (10), Holstebro (10) og Aarhus (5).

Mange spørgsmål

Lige nu er der plads til syv kvinder og 12 børn på Kolding Krisecenter, og det vil blive vanskeligt at få plads til fem ekstra pladser i de nuværende lokaler.

- Så vi skal undersøge, hvad der er af muligheder for at oprette midlertidige pladser i lokalområdet. Det vil også kræve mere personale. Det skal være sådan, at der både er sikkerhed for kvinderne og børnene, og en faglig indsats. Det er ikke bare en opbevaring. Der skal være personale, der reelt kan varetage opgaven, altså hjælpe kvinderne i forhold til den vold, de har oplevet, siger Britt Mankiel Nielsen.

Beslutningen om nødpladserne er så ny, at der stadig er mange spørgsmål, hun ikke kan svare på.

- Det gælder om at holde hovedet koldt, og så skal vi have løst opgaven, for det er nu, coronaen hærger. Kolding Kommune er god at spare med, og så skal vi have drøftet i bestyrelsen, hvordan vi griber det her an. Kolding Krisecenter har et dygtigt personale, så jeg er ikke i tvivl om, at vi kan klare opgaven. Det handler ikke kun om at få skabt de nye pladser, men også om at gøre det på en måde, så man undgår smittespredning og samtidig er imødekommende over for de kvinder, der kommer.

Krisecentrets personale tæller seks ansatte, en bogholder, en psykolog og 45 frivillige.

Øje på Kolding

Kolding Krisecenter ved ikke, hvor længe de fem nødpladser skal opretholdes.

- Vi har en stærk landsorganisation, LOKK, der har været med i dialogen, inden det politiske flertal bestemte, hvor pladserne skulle oprettes. LOKK er med for at sikre en ordentlig faglighed og en geografisk spredning. Kolding Krisecenter har tidligere meldt ind på opgaver, vi gerne vil varetage. For eksempel vil vi rigtig gerne kunne tilbyde anonym ambulant rådgivning. Det kan være, at det er derfor, at de har haft øje på os, da nødpladserne skulle fordeles, siger Britt Mankiel Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce