Annonce
Vejen

Coronapandemien fangede Jørgen og Asbjørn i Alaskas vildmark

Som følge af coronakrisen blev - fra højre: Jørgen Bruun, Holsted, og hans søn hjemmeværnssoldat Asbjørn Skjøth Bruun fanget i en fjern afkrog af verden i en lille by, Unalakleet, med godt 500 indbyggere ved Bering Strædet i det nordvestlige Alaska. Arkivfoto: Søren Dippel
Hvis alt går som planlagt, kan Jørgen Bruun, Holsted, og hans søn hjemmeværnssoldat Asbjørn Skjøth fredag den 27. marts igen sætte fødderne på dansk jord. De var i Alaska for at være med i et af verdens mest ekstreme skiløb Iditarod Trail Invitational.

Brørup: Midt i den værste krise i nyere tid med pandemi og frygt for coronavirus har de fleste af verdens nationer lukket ned, spærret landegrænser og sat vores allesammens sociale liv på standby.

Rundt omkring på jorden er danske turister strandet og må hentes hjem til Danmark med særfly, hvis det det er muligt. To af de strandede danskere var Jørgen Bruun fra Holsted og hans søn hjemmeværnssoldat Asbjørn Skjøth Bruun, der pludselig var blevet fanget i en fjern afkrog af verden – en lille by, Unalakleet, med godt 500 indbyggere ved Bering Strædet i det nordvestlige Alaska og med dagtemperaturer omkring 10 graders frost.

De to havde været på et vildmarkseventyr med Asbjørn Skjøth Bruun som deltager i ekstremskiløbet Iditarod Trail Invitational (ITI) og med Jørgen Bruun som hans assistent, logistiker og rapporter. Men løbet blev stoppet brat fredag den 20. marts, og først mandag aften den 23. marts tillod vejret at myndighederne kunne sende et fly ud af Unalakleet.

Annonce
Som det ser ud lige nu, lander vi i Billund fredag den 27. marts klokken 11.40, hvorefter vi går i isolation i hjemme i laden.

Hjem i isolation

I en sms-besked til JydskeVestkysten har Jørgen Bruun natten til torsdag den 26. marts sendt en beretning om hans og sønnens besværlige hjemrejse til Danmark.

- Som det ser ud lige nu, lander vi i Billund fredag den 27. marts klokken 11.40, hvorefter vi går i isolation i hjemme i laden, skriver Jørgen Bruun og fortsætter:

”Status tirsdag den 24 marts. Asbjørn fik endelig mulighed for at komme ned til Anchorage fra Unalakleet. Vi har nu valgt at gå i total isolation på et hotelværelse nær lufthavnen i Anchorage med tanke på at have mulighed for at kunne springe ombord på et fly med kort varsel.

Nærmest umuligt

Dagen i dag har vi arbejdet intenst på at organisere hjemtransport. Det syntes meget vanskeligt - nærmest umuligt. Vi havde, længe før vi tog til Alaska, booket hjemrejse til den 2. april med KLM. Efter at have kontaktet selskabet fik vi bekræftet denne booking. Men heller ikke KLM kunne i øvrigt tilbyde en tidligere udrejse. Dermed ser det ud til, at vi må afvente den 2. april med den usikkerhed, der ligger i det.

Den helt specielle situation, som coronapandemien har skabt, er naturligvis frustrerende og vel ikke kun for os. Men vi nyder virkeligt at være sammen igen.”

Iditarod Trail Invitational

I sidste års ekstremløb Iditarod Trail Invitational var hjemmeværnssoldat Asbjørn Skjøth den eneste, der på ski gennemførte til 350 miles svarende til 550 kilometer.

Det var en præstation, som kvalificerede ham til i 2020 at kunne stille op til Iditarod Trail Invitational på den lange rute, der er på l1.000 miles svarende til 1600 kilometer.

På ruten denne gang var der også deltagere, som cyklede eller deltog til fods, og som han konkurrerede på lige fod med.

Asbjørn Skjøth Bruun var den eneste deltager fra Danmark på den lange rute.

25 deltagere fra 12 forskellige nationer stillede op til start.

I sidste års ekstremløb Iditarod Trail Invitational i Alaska var hjemmeværnssoldat Asbjørn Skjøth den eneste, der på ski gennemførte til 350 miles svarende til 550 kilometer. Arkivfoto: Jørgen Bruun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Svenske coronadødstal kan være dobbelt så høje som hidtil antaget

Annonce