Annonce
Kolding

Coronasmitte på plejehjem er bremset: Seniordirektør håber, at udbrud er ovre

Koldings seniordirektør Annette Lund er glad for, at coronasmitten på plejehjemmet Vonsildhave ser ud til at være bremset. Hun tør dog endnu ikke konkludere, at udbruddet er ovre. Arkivfoto: Søren Gylling
Siden den 10. april er to plejehjemsbeboere på Vonsildhave testet positive for corona-virus. Men seniordirektør Annette Lund fortæller, at beboerne på det tidspunkt allerede var i isolation på grund af frygt for smitte. Derfor er hendes vurdering, at der ikke har været nye smittetilfælde de seneste 18 dage.
Annonce

Kolding: At coronasmitten på plejehjemmet Vonsildhave formentlig er bremset, giver grund til optimisme hos Kolding Kommunes seniordirektør Annette Lund. For selv om antallet af smittede på plejehjemmet siden den 10. april er vokset med to, har hun alligevel grund til at tro, at man har fået bugt med corona-smittekæden på Vonsildhave, der drives af firmaet Attendo.

- Min vurdering er, at de to borgere allerede var smittede den 10. april. På det tidspunkt var de isolerede, fordi vi havde en mistanke om, at de kunne have coronavirus i kroppen. Vi har så bedt om at få dem testet og har ventet et par døgn fra testen, til der kom svar. Så jeg mener, at smittekilden blev brudt den 10. april, siger Annette Lund.

Det betyder, ikke at hun og de øvrige medarbejdere i Kolding Kommune trækker vejret roligt.

- Vi håber, at udbruddet er stoppet, men jeg tør ikke sige det med sikkerhed. Først vil jeg gerne have alle plejehjemsbeboere og medarbejdere raske. Der skal nok gå en uge eller 14 dage mere uden smitte, før vi tror på, at det er bremset. Vi kender ikke den her sygdom, så det er simpelthen så svært at sige. Vi er stadig meget årvågne, og det skal vi også være.

Vi håber, at udbruddet er stoppet, men jeg tør ikke sige det med sikkerhed. Først vil jeg gerne have alle plejehjemsbeboere og medarbejdere raske. Der skal nok gå en uge eller 14 dage mere uden smitte, før vi tror på, at det er bremset. Vi kender ikke den her sygdom, så det er simpelthen så svært at sige. Vi er stadig meget årvågne, og det skal vi også være.

Annette Lund, seniordirektør

Annonce

Syv dødsfald

Lige nu er status på udbruddet at syv plejehjemsbeboere på Vonsildhave er afgået ved døden med coronasmitte i kroppen. Seneste dødsfald indtraf den 19. april.

I alt har 11 beboere på stedet været ramt af smitte. Tre er blevet raske igen og en er endnu ikke raskmeldt. Otte medarbejdere er konstateret smittet med corona-virus. Fem er raske igen, og tre venter stadig på at blive meldt raske.

- Af udbruddet på Vonsildhave har vi lært, at når først smitten er kommet inden for døren, så er den rigtig svær at stoppe. Jeg havde troet, at situationen ville have set anderledes ud, så vi ville have haft flere plejehjem med få smittetilfælde i stedet for et plejehjem, der blev hårdt ramt, forklarer Annette Lund.

Er der noget, du i bagklogskabens lys ville ønske, at Kolding Kommune havde gjort anderledes?

- Nej, det er faktisk ikke noget, hvor jeg tænker, gid vi dog havde gjort sådan og sådan på det tidspunkt. På Vonsildhave er der gjort mange og gode tiltag. Sundhedsstyrelsen har ændret retningslinjer i forhold til at teste borgere og medarbejdere, der ikke har symptomer på corona, undervejs. Det er styrelsen, der har ekspertviden på området, og vi har hele tiden fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Annonce

Tegner tidslinje

Lige nu arbejder Kolding Kommune med at få udarbejdet en tidslinje for at få det fulde overblik over udbruddet blandt andet i forhold til, hvornår de 11 beboere og 8 medarbejdere blev smittet, og hvornår de syv beboere afgik ved døden.

- Vi prøver at få samlet så megen information som overhovedet muligt sammen, simpelthen for at kunne lære af udbruddet, hvis et andet plejehjem skulle blive ramt af smitte, forklarer seniordirektøren.

Offentligheden fik kendskab til, at den første plejehjemsbeboer havde coronavirus i kroppen den 26. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Esbjerg

Bisiddere nægtes fortsat adgang til møder på jobcenter: - Uværdigt, at systemet tromler borgerne

Annonce