Annonce
Tønder

Coronasmitten florerer: Over 80 elever er konstateret smittet på de lokale folkeskoler efter nytår

Kommunes elever er nu vendt tilbage til håndvask og klasseundervisning, men ofte har der ikke været fuldt hus i klasserne. Over 80 folkeskoleelever er konstateret smittet efter nytår. Arkivfoto: Betina Skjønnemand
Ofte har elever manglet en sidemand efter juleferien. Der er over 80 folkeskoleelever, der er konstateret smittet med coronavirus på denne side af nytår.

TØNDER KOMMUNE: Eleverne på de lokale folkeskoler er nu vendt tilbage efter en forlænget juleferie og har kunnet genoptage fællesskabet i klasselokalerne. Men der har været adskillige tilfælde, hvor en elev har kigget forgæves efter sidemanden.

Således har man i de lokale skoledistrikter registreret et stykke over 80 coronasmittede elever efter nytår.

I Tønder-distriktet, der rummer de to skoler i Tønder samt filialskolerne i Møgeltønder og Højer, havde der torsdag været cirka 40 smittede elever. På den måde har der været en del at forholde sig til.

Annonce

- Vi er jo efterhånden rutinerede i det, fortæller distriktsskoleleder Karin Anker, der samtidig peger på, at man skal holde tungen lige i munden i forhold til retningslinjerne.

- Men jeg synes, at folk gør en kæmpe indsats, fortæller skolelederen, der oplever en forældregruppe, der er positiv.

- Det er jo mig, der står for at melde ud, så vi har den samme tilgang, uanset hvilken matrikel det er på. Og jeg oplever kun forståelse for det hele, og folk er også gode til at stille spørgsmål, hvis der er noget, de ikke er helt sikre på, forklarer Karin Anker, der vurderer, at hun bruger en time til to om dagen på corona-håndtering.

Fravær

Et antal lærere på de lokale folkeskoler er dagligt fraværende på grund af corona-sygdom, anden sygdom eller som nærkontakter. I starten af ugen var tallene følgende: 

  • Den 10. januar: 10 medarbejdere.
  • Den 11. januar: 12 medarbejdere.
  • Den 12. januar: 16 medarbejdere

Antallet af coronaramte elever siden nytår, så torsdag således ud i de enkelte distrikter:

  • Tønder: ca. 40.
  • Skærbæk: 16.
  • Løgumkloster: 20-30.
  • Toftlund: ca. 10.

Overbygningsskolen i Tønder med de ældste elever er den skole i distriktet med flest smittede efter nytår.

- Jeg tænker, det er dem, der er mest sammen og dem, der er tættest på hinanden i fritiden og er ude at se flest mennesker. Men det er ikke videnskabeligt bevidst, lyder det fra Karin Anker, der også har måttet undvære medarbejdere.

- Vi har ikke været ude i at skulle slå klasser sammen eller sådan noget. Vi har fået dækket det, der skulle dækkes. Men det kan godt være lidt presset ind imellem, også fordi nogle er hjemme i isolation og venter på at få svar, når deres familiemedlemmer bliver syge, fortæller hun.

Ikke kompliceret, men tager tid

I Skærbæk har man skullet foreholde sig til 16 smittede elever efter nytår.

Distriktsskoleleder Klaus Fog mener grundlæggende, at opstarten er gået fint, og han peger på, at man er startet op med de samme restriktioner som før jul.

- Det er ikke kompliceret, men der går lidt tid med det her. Så er der nogle, der er smittet, og så skal vi lige have parkeret dem et sted, indtil de kan blive hentet. Og så skal vi have informeret ud. På den måde er det selvfølgelig en tidskrævende opgave, men det er ikke kompliceret, fortæller skolelederen.

Annonce

Roser test-setup

Tanja Linnet er distriktsskoleleder i Løgumkloster, hvor man torsdag har haft mellem 20 og 30 elever efter nytår, der var blevet smittet med coronavirus. Distriktet tæller foruden Løgumkloster skolerne i Bredebro og Øster Højst.

Her oplever skolelederen, at særlig ændringen af definitionen af, hvornår man er nærkontakt har lettet arbejdsbyrden.

- Nu hvor man ikke er nærkontakt længere på samme måde, fylder det ikke så meget mere, som det har gjort. Op til jul var der rigtig meget ekspeditionsgange, hver gang der var en coronasmittet. Der var rigtig meget information, der skulle gives, og der var mange nuancer. Hvordan var man smittet, hvem havde man været nærkontakt til og hvornår var det? Jeg synes, det er blevet mere simpelt efter jul, siger hun.

Derudover fremhæver skolelederen, at kommunen har et velfungerende test-setup. I Tønder Kommune kan eleverne nemlig blive testet på skolerne.

- En af goderne i Tønder Kommune er, at vi stadig har poder-teamet ude på skolerne, fordi så bliver mange af de test, der skal tages, taget ude på skolerne. Det, tror jeg også, kan give forældrene en lille hjælp i forhold til alle de test, der skal tages, når der er elever, der bliver smittet, siger hun.

Sundhedsmyndighederne anbefaler desuden, at både personale og elever fra 1. klasse og op bliver testet to gange om ugen, uanset om de er vaccineret eller ej.

Annonce

Forstående og lidt mat stemning

På kommunens sidste skoledistrikt Toftlund, der også har Høllevang og Agerskov Skole under sig, er det cirka 10 elever, der har været smittet siden eleverne vendte tilbage til skole.

Derudover har et par enkelte af lærerne været ramt, men her har det umiddelbart kunne spores tilbage til jule- eller nytårsaften.

- Jeg har ikke endnu fundet den klare sammenhæng mellem, at personalet bliver smittet af elever, men det kan selvfølgelig godt være, det kan jeg ikke afvise. Men vi ser ikke klasser, hvor hele personalegrupper bliver lagt ned sammen med eleverne, siger Pernille Paaby, der er distriktsskoleleder i Toftlund.

vi ser ikke klasser, hvor hele personalegrupper bliver lagt ned sammen med eleverne.

Pernille Paaby, distriktsskoleleder i Toftlund.

Her er corona også efterhånden blevet en tilvant del af arbejdsdagen.

- Det er desværre næsten ved at være rutine. Det er noget, hvor vi bliver opmærksom på, hvor vigtigt det er at orientere hinanden hele tiden fra ledelse til personale til administration, hvor min sekretær gør en kæmpe indsats også. Orienter, orienter, orienter, siger skolelederen.

Hun påpeger dog, at alle - fra medarbejdere til forældre og elever - er gode til at tilpasse sig.

- Der er en forstående stemning, måske lidt mat stemning af, at det er sådan, det er. Vi kan godt være ærgerlige over det og trætte af det, men vi får ikke corona til at gå væk ved at blive sure på det. Det gælder om at holde humøret højt, under de mærkelige forudsætninger vi lever under i øjeblikket og lave den bedste skole stadigvæk, siger Pernille Paaby.

Annonce
Tønder For abonnenter

På størrelse med 750 fodboldbaner: Virksomhed vil forsyne stort set hele Sønderjylland med gigantisk solcellepark

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce