Annonce
Livsstil

Covid-19-juleaften ved Bramming Banegård

Ulla Koman-Mejer har arrangeret juleaften på Bramming Banegård på sjette år. I år bliver dagen anderledes på grund af Covid-19, men den bliver trods alt efter planen til noget. Arkivfoto: Chresten Bergh
Siden 2014 har Ulla Koman-Mejer stået i spidsen for en fælles juleaften på Bramming Banegård for folk, der sidder alene 24. december og ønsker at dele den med andre. I år er den fælles jul udfordret af forsamlingsforbuddet, men Ulla Koman-Mejer har alternative idéer.
Annonce

De seneste fem år har Bramming Banegård dannet ramme om en fælles juleaften for omkring 30 mennesker. En juleaften, som skal give dem, der sidder alene i julen med lyst til at dele højtiden med andre, mulighed for netop dét. I år er det sjette gang, at juleaften på banegården finder sted, men ligesom så meget andet i covid-19-tider er juleaftenen udfordret af forskellige restriktioner.

- Der er så mange arrangementer, der er aflyst. Det er så ærgerligt. Men det her må bare ikke aflyses, fordi det er meget vigtigt i forhold til, at nogle er ensomme af den eller anden årsag, fortæller Ulla Koman-Mejer, der arbejder som lærer på Esbjerg Ungdomsskole og sidder i Esbjerg Byråd for Socialdemokraterne.

Derfor er hjernen blevet lagt i blød, forskellige scenarier vendt og plan B’er lagt:

- Siden vi ikke kan holde en traditionel juleaften, har vi gjort os mange tanker om, hvordan vi så gør, når vi ikke kan være på banegården.

Annonce

Æbleskiver og initiativer

Inden restriktionerne omkring forsamlingsforbud på højst 10 trådte i kraft i slutningen af oktober, havde hun fået lov at låne Sognehuset, der er næsten fem gange så stort som banegården.

- Der vil vi godt have kunnet være 30 mennesker, men det må vi ikke nu. Derfor har vi fået en anden idé, som vi kører med, fortæller hun.

Ved Bramming Banegård vil Ulla Koman-Mejer og andre frivillige lave æbleskiver udenfor. Det er planen, at folk mellem klokken 15 og 17 kan komme forbi og få en tallerkenfuld af julebagen med flormelis og marmelade. Det er dog vigtigt, at man tilmelder sig, for at forsamlingsforbuddet kan overholdes. Med hensyn til julemaden kan man også tilmelde sig og i samme ombæring komme forbi og hente den.

- Vi kan også levere julemaden hjem til folk, fortæller Ulla Koman-Mejer om juleretten, som hun forventer kommer til at koste 60 kroner:

- Og så opfordrer vi folk, der måske har lært hinanden at kende til den fælles juleaften, til at slå sig sammen tre-fire stykker til juleaften i år.

Ulla Koman-Mejer plejer selv at deltage i den fælles juleaften og ofte med sine voksne børn. Idéen opstod ud fra, at det kunne være hyggeligt at fejre juleaften med mennesker fra hele byen. Aftenen plejer at være helt traditionel med juletræ, spisning og mandelgave og er støttet af donationer. I år er Ulla Koman-Mejer indtil videre fortrøstningsfuld, selv om det ikke er til at vide med sikkerhed, hvilke restriktioner covid-19-situationen kommer til at føre med sig.

- Det har været svært at finde en rigtig god løsning, men jeg synes egentlig, den her er fin. Jeg plejer at spørge mig selv, om det er noget, jeg selv gerne vil? Og ja, det vil jeg gerne, fortæller hun.

Annonce

Julehjælp fra Røde Kors

Hos Røde Kors’ afdeling i Esbjerg har man også været i tænkeboksen med hensyn til julehjælp. Sidste år uddelte afdelingen 156 julepakker af 800 kroner til trængende familier. Det kommer covid-19-situationen ikke til at ændre så meget på i år.

- Der bliver ikke den store forskel. Andet end at vi udleverer pakkerne over en længere tidsperiode, og at vores frivillige er udstyret med mundbind og håndsprit, fortæller Niels Aage Giversen, der er formand for afdelingen.

Han er spændt på at se, hvor mange ansøgninger til julehjælp afdelingen modtager i år.

- Coronavirussen kan have betydet, at nogle er blevet arbejdsløse og har fået det sværere i år, fortæller han.

Læs mere om julehjælp på www.esbjerg.drk.dk.

Tilmelding til arrangementet på Bramming Banegård finder sted hos Ulla Koman-Mejer på telefonnummer 2462 7488.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce