Annonce
Aabenraa

Covid-19: Regioner slår ned på ulovligt opkrævede tillæg

Nej, din fysioterapeut må ikke opkræve et hygiejnetillæg med baggrund i covid-19, hvis din behandling er lægehenvist. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Det kan godt være, hygiejnetillægget kun er på 10 eller 20 kroner, men din fysioterapeut må altså ikke opkræve covid-19-tillæg. Det fastslår Danske Regioner, som efter JydskeVestkystens belysning af sagen nu tager kontakt til Danske Fysioterapeuter.
Annonce

Aabenraa: Har du betalt et hygiejnetillæg på baggrund af covid-19 hos din fysioterapeut? Så har du formentlig betalt et beløb, det er ganske ulovligt at opkræve.

Får man en behandling, der hører ind under den aftale, Danske Fysioterapeuter har med Danske Regioner, så må fysioterapeuterne nemlig ikke selv opfinde nye ydelser til prislisten. Det har SF, der også har haft rettet opmærksomheden mod samme problem hos tandlægerne, sat ind på.

- For mig er det et principielt spørgsmål. Man kan ikke bare begynde at opkræve noget, som man ikke har lov til. Det kan godt være, fysioterapeuterne skal kompenseres for ekstraudgifter, de har i forbindelse med corona, men det er et andet sted, pengene skal findes. Tænk, hvis vi bare opkrævede skatter uden et lovgrundlag, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, som er folketingsmedlem for SF og sit partis retsordfører.

- For mig er det afgørende, at vi ikke får mere brugerbetaling i vores sundhedssystem. Jeg vil gerne helt af med den, slår hun fast.

Karina Lorentzen Dehnhardt kender ikke til udbredelsen af hygiejnetillægget, men hun har eksempler på, at det eksisterer, og det vil hun have bugt med.

Annonce

Minister siger nej

SF-politikeren har fra den ansvarlige minister fået fastslået, at fysioterapeuterne ikke må opkræve gebyret.

”…De praktiserende fysioterapeuter kan således ikke opkræve honorering for ydelser, som ikke er beskrevet i overenskomsten og dermed heller ikke et corona-gebyr”, slår sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fast.

Hos Danske Fysioterapeuter, som efter JydskeVestkystens henvendelse fredag formiddag i løbet af samme dag opdaterede emnet på sin hjemmeside, fordi brancheorganisationen i løbet af dagen angiveligt har fået et ventet svar fra regionerne, anfører man, at der er to regelsæt:

Ét for de patienter, som er henvist af en læge, og ét for dem, der ikke får tilskud fra sygesikringen.

- I den praksissektor, som hører under sygesikringen, hvor patienterne får tilskud, må vi ikke opkræve et tillæg, siger Brian Errebo-Jensen, der næstformand hos Danske Fysioterapeuter.

Han siger, han ikke har kendskab til, at fysioterapeuter opkræver et hygiejnetillæg, som er i strid med aftalen med Danske Regioner.

- Vi har adskillige gange spurgt og rykket, Danske Regioner, som har sendt sagen videre til Sundheds- og Ældreministeriet, uden at få et svar på, om vi må opkræve tillægget, fortæller Brian Errebo-Jensen.

Det svar må så være kommet fredag.

Annonce

Regioner vil gå videre med sagen

Til JydskeVestkysten er svaret fra Danske Regioner dog ikke til at tage fejl af.

- Der er for os at se ikke tvivl, hvis vi ser på overenskomsten. Det fremgår heraf, jf. § 30, stk. 3, at ”Bortset fra den egenbetaling, der følger af overenskomsten, opkræver fysioterapeuter ikke egenbetaling for det, der knytter sig til og er nødvendigt for behandling omfattet af overenskomsten.” Derfor mener Danske Regioner, at fysioterapeuterne ikke må opkræve sådanne tillæg, svarer Rikke Margrethe Friis, som er forhandlingsdirektør i Danske Regioner.

Og Danske Regioner er ikke parat til at skrive tillægget ind i overenskomsten med fysioterapeuterne.

- Det forventer vi ikke, da det vil kræve, at der er enighed om muligheden for at opkræve et tillæg, og det er der ikke, jf. de etiske retningslinjer i overenskomsten, siger Rikke Margrethe Friis.

Danske Fysioterapeuter kan nu se frem til en henvendelse fra Danske Regioner.

- Danske Regioner vil i forlængelse af JV’s spørgsmål rette henvendelse til Danske Fysioterapeuter og gøre opmærksom på, at vi ikke er enige i beskrivelsen på deres hjemmeside, og at Danske Regioner er af den opfattelse, at man ikke kan opkræve et covid-19-tillæg fra patienterne, slår Rikke Margrethe Friis fast.


Skal fysioterapeuterne kompenseres, så må de rette henvendelse til deres region.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), folketingsmedlem
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Esbjerg

Hjerneskadet mand fundet i god behold

Annonce