Annonce
Esbjerg

Cykelsti har været uden belysning i flere år - og der er ikke udsigt til en løsning

Batterierne i diodelysene tåler ikke frost og fugt, og derfor lyser de ikke cykelstien op. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Cykelstien mellem Lustrup og ind mod Ribe har været mørkelagt i en stor del af de fem år, den har været der. Diodelysene i asfalten virker ikke, men der er ikke udsigt til en løsning på problemet.

Lustrup: Man skal have en rigtig god cykellygte på sin cykel, hvis man vil kunne se noget, når man cykler mellem Lustrup og stitunnellen under Haderslevvej. Den fem år gamle cykelsti er nemlig helt mørkelagt - og været det i flere år - fordi det har vist sig, at batterierne i de solcelledrevne lamper ikke tåler frost og fugt. I sin tid gav Esbjerg Kommune en anbefaling til Lustrup-Damhus Beboerforening om, hvilken type lys, man skulle investere i, og derfor ærgrer det beboerforeningens formand, Michael Christiansen, at man har skulle bøvle sådan med det.

- Der er jo nogle regler for belysning i åbent land, så det var den form for lys, vi fik anbefalet. Det er jo en væsentlig fejl fra producentens side, at batterierne ikke tåler frost. Vi har været i dialog med Esbjerg Kommune, siden cykelstien blev anlagt, så det er ærgerligt, at der ikke er fundet en løsning endnu. Cykelstien blev jo anlagt for at skabe mere sikkerhed, men fordi der ikke er lys, har jeg hørt, at flere nu vælger at tage den mere usikre rute langs Strengevej og over Haderslevvej, siger Michael Christiansen.

Annonce
Om morgenen og aftenen er cykelstien fra Lustrup til tunnellen under Haderslevvej helt mørk, da diodelysene ikke virker. Foto: René Aunsbjerg Fogh

Ikke meget at gøre

Hos Esbjerg Kommune er man godt klar over problematikken, men der er ikke meget at gøre fra deres side. Den teknologi, der blev valgt for fem år siden, var nemlig den, der lå inden for de økonomiske rammer.

- Vi har gennem årene skiftet lysene flere gange, fordi det hurtigt blev konstateret, at de ikke virkede efter hensigten. Vi var blevet lovet noget af producenten, som man ikke kunne holde, og derfor har vi også forsøgt at lede efter en anden producent, bare uden held ind til videre, siger vejchef i Esbjerg Kommune, Mads Astrup Sørensen.

- Hvis der skal komme lys på strækningen igen, så er det op til byrådet at sætte ekstra penge af og beslutte det. Sandsynligheden for det er dog ikke så stor, for der er tidligere blevet sagt nej i sager med belysning i åbent land. Inden for de nuværende økonomiske rammer er der ikke andre muligheder, siger han videre.

I denne uge venter dog et møde med lokalrådet, hvor punktet er på dagsorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Team Esbjerg

På toppen af karrieren - Team Esbjergs Estavana Polman scorer fornem pris

Annonce