Annonce
Esbjerg

Cykelsti til Vadehavscentret: Landmand sætter gård til salg i frustration over ekspropriation

Landmand Sietze de Vries sætter sin gård på Øster Vedsted Vej til salg. Han vil ikke drive landbrug op ad den nye cykelsti, der kommer til fjerne flere meter af hans grund langs Øster Vedstede Vej. Foto: Kåre Welinder
Esbjerg Kommunes nye cykelsti til Vadehavscentret betyder, at landmand Sietze de Vries sætter sin gård til salg som følge af ekspropriation af hans grund. Det værste for ham er, at han ikke føler, han kan få en forklaring på, hvorfor cykelstien ikke kan placeres på bar mark på modsatte side af vejen. Kommunen begrunder ekspropriationen med trafiksikkerhed.

Ribe: En håndmalet træplade er foreløbigt sat op foran landmand Sietze de Vries' landbrugsejendom i Øster Vedsted.

"For Sale" står der med rød skrift.

Til salg.

Pladen er sat op i frustration over, at Esbjerg Kommune vælger at ekspropriere en del af hans grund langs Øster Vedsted Vej til en ny cykelsti til Vadehavscentret, og han har kontaktet en lokal ejendomsmægler, fordi cykelstien ødelægger alle de drømme og planer, han har for landbruget.

- Min søn skulle overtage landbruget, og vi ville egentlig bygge en ny stald, men nu...

Sietze de Vries er tydeligt rasende over den nye cykelsti. Han dirrer, når han forklarer, hvordan han har sat en ny advokat på sagen, og at der forhåbentlig kan komme nye undersøgelser igang. For ham er det værste, at han ikke føler, han får en ordentligt forklaring på, hvorfor cykelstien ikke kan placeres på bar mark på den anden side af vejen.

- Det er det, jeg er mest sur over. Havde der ikke været andre muligheder, var det én ting, men det er der jo, siger Sietze de Vries.

Vil spærre vejen

Den hollandske landmand ved, at det er ham, der får skylden, hvis der sker en ulykke på en kommende cykelsti. Hvis en cykel eller knallert kommer i høj fart, er det ham, der får skylden i forhold til regler om vigepligt, og den byrde kan han ikke have siddende på sig.

- Hele ejendommen bliver låst, hvis man fjerner det yderste stykke mod vejen. Jeg har besluttet mig for, at vi ikke vil bo her mere. Jeg har talt med en mægler, men hvem vil købe det, siger han og forklarer, at han regner med at måtte sænke prisen med fem-seks millioner kroner.

- Jeg har bygget dette sted op, og nu stikker kommunen en kniv i ryggen på mig. Jeg taber de penge, og jeg ved ikke, om jeg har råd til at købe en ny ejendom i området. Kommunen har lagt problemerne over på mig, men jeg håber stadig, vi kan finde en ny løsning, siger Sietze de Vries, der er så frustreret, at han har overvejet drastiske tiltag som at spærre Øster Vedsted af i protest.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg ved bare, at jeg ikke kan bo her mere, siger han.

Forvaltning bestemmer

En præcis forklaring kan Sietze de Vries heller ikke få hos politikerne i Teknik & Byggeudvalget, der har taget den politiske beslutning om cykelstiens linjeføring.

Her har man lyttet til kommunens forvaltning og konsulenter fra Cowi, hvor begrundelsen er, at linjeføringen skal igennem Sietze de Vries' grund af sikkerhedsmæssige årsager. Det forklarer udvalgsmedlem Anders Rohr Jørgensen(V), men selv om beslutningen er taget, havde hverken han eller de andre politikere noget imod, at cykelstien lå på den anden side af vejen.

- Vi har i løbet af sagsbehandlingen helt ekstraordinært spurgt forvaltningen, om de ville undersøge sagen igen. Hverken jeg eller de andre udvalgsmedlemmer ville have haft noget imod at placere stien på den anden side, men vi er nødt til at lytte til forvaltningens samlede vurdering. Ellers giver det ikke meget mening at hyre konsulenter ind, hvis vi alligevel ikke lytter til dem, men den præcise årsag til linjeføringen kender jeg ikke, siger udvalgsmedlem Anders Rohr Jørgensen.

Tilbudt at købe

På byrådsmødet 7. december 2020 blev det endegyldigt besluttet fra kommunens side at ekspropriere en del af landmand Sietze de Vries grund langs Øster Vedsted Vej for at gøre plads til ny cykelsti.

Sietze de Vries tilbød herefter kommunen at købe hele hans gård for 22 millioner kroner. dette blev afvis af kommunen.

Aabenraa

Sønnen ramt af covid-19: Byrådsmedlem rasende over udelukkelse fra byrådsmøde