Annonce
Esbjerg

Cykelstibro skaber fortsat splid i Esbjerg Byråd

Cykelstibroen over baneterrænet er en bro, vi ikke har hverken brug for eller råd til, mener Dansk Folkeparti. Hans K. Sønderby (billedet) førte ordet for partiet i byrådssalen. Arkivfoto: Martin Ravn.
Den kommende cykelstibro over banelegemet skaber fortsat politiske splittelse i Esbjerg. Nu får borgerne ordet efter et byrådsmøde, der indeholdt drøje hug til især Borgerlisten.

Esbjerg: Der kan siges rigtig meget om den kommende cykelstibro over jernbaneskinnerne - fra Exnersgade til Jernbanegade - og det meste er formentlig allerede sagt. Indtil flere gange.

Det forhindrede dog ikke politikerne i Esbjerg Byråd i at tage en ny tørn om broen, der blev besluttet i forrige byrådsperiode, på byrådsmødet mandag aften.

Egentlig drejede sagen sig ikke om for eller imod cykelstibroen. Den handlede om, at byrådet skulle sende cykelstibroen i offentlig høring, så borgerne får lov at give deres besyv med. Men det kom til at handle om, hvorvidt den bro overhovedet skal blive til noget, og især Borgerlistens Henrik Vallø - der i parentes bemærket var med i det budgetforllig, hvor cykelstibroen dengang indgik - og Dansk Folkeparti var vedholdende i deres afsmag for projektet.

De Radikale og De Konservative udviste heller ingen begejstring, omend de to partier valgte at stemme blankt. De Konservatives May-Britt Andrea Andersen formulerede det således:

- Der har været sagt og ment meget. Også fra De Konservatives side. Men det, vi mente før valget, det mener vi også nu - broen er et prestigeprojekt, og den burde være blevet ved tanken. Imidlertid er den en del af et budgetforlig fra forrige byrådsperiode, lød det blandt andet fra May-Britt Andrea Andersen.

Annonce

Finansiering

Finansieringen af cykelstibroen er sammensat således:

  • Byfornyelsesmidler i alt over budgetårene: 11 millioner kroner (byfornyelsesmidler kommer fra staten, men disponeres af kommunerne selv til eksempelvis fornyelse af et område, bygninger eller projekter, der på anden vis styrker bosætningen).
  • Supercykelstipuljen i alt over årene: 10,2 millioner kroner.
  • Esbjerg Kommune (anlæg): 4,3 millioner kroner.
  • Dertil kommer en kommunal udgift på 560.000 kroner til køb af et areal på Exnersgade fra BaneDanmark.

Krav om udsættelse

Henrik Vallø, der tydeligvis havde fået indtil flere spydige bemærkninger om, at han nu "løber fra en budgetaftale", holdt fast i sit nej:

- Det ændrer ikke på, at vi stemmer imod i denne sag – Borgerlisten vil bare rigtigt gerne, at vi – altså byrådet – udsætter denne sag og i øvrigt også sagen om den kommende cykelsti i Baggesens Alle. Og et forslag om en udsættelse af en sag – eller her to – er mig bekendt ikke at løbe fra en aftale. Jeg syntes Esbjerg Kommune er i en økonomisk situation, der gør at vi nøje bør vurdere, hvordan vi anvender vores meget sparsomme midler, sagde Henrik Vallø og henviste til besparelser på både "handicapområdet og på børn- og familieområdet, skoleområdet og flere andre ting".

Dansk Folkepartis Hans K. Sønderby mente ikke, at cykelstibroen dækker et behov.

- Det er med andre ord en bro, vi ikke har brug for, og som vi heller ikke har råd til, sagde han.

Krads kritik

Socialdemokratiets John Snedker ålede Henrik Vallø:

- Det virker absurd, at Henrik Vallø alligevel ikke vil udmønte den beslutning, han har indgået forlig om. Når man indgår et budgetforlig, så vil der altid være elementer, man som enkelt parti er mere tilfredse med end andet - og derfor er et forlig ofte et udtryk for et kompromis. Men når der er indgået et forlig og partierne har skrevet under på det, så er det altså en fælles beslutning, som partierne så efterfølgende må stå last og brast om. Sådan er spillereglerne. Så kan det jo ikke nytte noget, at man så efterfølgende bare løber fra det, man ikke er så glad for, lød det fra Snedker.

Venstres Kurt Bjerrum slog fast, at Venstre står ved forliget, og at størstedelen af de kommunale kroner, der skal bruges på projektet, er anvendt og derfor vil være tabt, hvis man bakker ud nu.

Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF endte med at stemme for at sende projektet i høring - Enhedslistens Sarah Nørris med den lille eftertanke, at skulle der komme "en horde og folkeskare og sige, at det er jordens dårligste idé", så kunne det være, at partiet vil ændre sin holdning til broen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ko-broen i Gesten er privat ejendom

Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce