Annonce
Tarm

Cyklister har i årevis væltet over togskinnerne: Nu bliver forbedring igen udskudt

Overkørslen har i flere år fået uheldige folk til at vælte. Nu er arbejdet med at ændre på det problem udskudt. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Skiltene var sat op. Nu skulle jernbaneoverskæringen spærres i en måned, men skiltene røg ned igen, for projektet med at forbedre en overkørsel, der sender cyklister i asfalten, kunne ikke gennemføres i den planlagte form.
Annonce

TARM: En brækket tommelfinger. Et brud på modsatte hånd. Syv sting i øjenbrynet. Trykkede ribben. Og en sten, der havde boret sig ind i cykelhjelmen.

Sådan gik det i december 2017 for en kvinde, da hun forsøgte at cykle over jernbaneoverskæringen i Tarm midtby. Dagbladet skrev om det i januar 2018, hvor kvinden havde brug for hjemmehjælp fire gange om dagen på grund af kvæstelserne. Jernbaneoverskæringens nærmeste nabo, Bachs Bageri, kunne fortælle, at hun ikke var den eneste, som væltede på overskæringen.

Siden havnede overskæringen på den daværende transportministers bord, og der blev i maj 2018 sat et skilt op, der opfordrede folk til at trække over skinnerne. Det skilt skulle være en forløber til en større løsning. Men den løsning er ikke kommet endnu.

Det var udvalgsformanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, John G. Christensen (S), der i 2018 kaldte skiltene for en forløber. Her knap to et halvt år senere ser han da også gerne, at der kommer en større løsning.

- Jeg håber på, at de finder en løsning, og at det ikke bliver ved med at trække ud. Men vi vil selvfølgelig hellere, at det bliver en ordentlig, holdbar løsning, så det ikke skal laves om, siger udvalgsformanden.

Annonce

Kommunal ingeniør: Endnu en mavepumper

Banedanmark og kommunen samarbejder om overkørslen. Den nye forsinkelse skyldes, at Banedanmark i sidste uge på et møde alligevel ikke kunne godkende løsning. Banedanmark havde ellers i september sat skilte op. De fortalte, at man fra 27. september til 30. oktober ville spærre overkørslen, der ligger på det vel nok mest centrale sted i byen. Dagen efter at arbejdet efter planen skulle være gået i gang, sendte Banedanmark så en pressemeddelelse ud med, at projektet er udskudt. Efter efterårsferien håber man at kunne præsentere en ny tidsplan.


Det er mange år siden, at vi satte os sammen for at finde ud af, hvad vi kan få lov til. Så har vi fået et par mavepumpere ind imellem, og det fik vi så igen.

Jens Cordius, ingeniør, Ringkøbing-Skjern Kommune


Udsættelsen ærgrer Jens Cordius. Han er ingeniør og tovholder på kommunens del af projektet og har været involveret i arbejdet med baneoverskæringen siden 2015. Sidan da har man i flere omgange forsøgt at finde en fælles og holdbar løsning med Banedanmark.

- Det er mange år siden, at vi satte os sammen for at finde ud af, hvad vi kan få lov til. Så har vi fået et par mavepumpere ind imellem, og det fik vi så igen, fordi vi skal starte forfra igen. Nu ser vi, om vi kan nå en fællesnævner, så alle bliver tilfredse. Vi må se, hvor vi ender henne, siger Jens Cordius.

Planen var denne gang at etablere helleanlæg, cykelsti og gangsti, så cyklisterne kunne skære jernbanen med 90 grader i stedet for den vinkel, der nu er så spids, at cyklisternes hjul kan blive fanget, når de forsøger at krydse sporet. Nu skal projektet så gentænkes.

Annonce

De fleste cykler stadig over

Hos overskæringens nabo er bagermester Børge Nielsen uforstående over for, at man ikke kan finde en løsning, der duer. Skiltene, der opfordrer folk til at hoppe af cyklen for at trække over, har nemlig ikke for alvor fået folk til at ændre vaner. Ganske vist er der færre, som skal hjælpes op fra skinnerne, men der er stadig folk, der vælter, og langt de fleste cykler stadig over overskæringen, fortæller han.

- Skiltene har ikke haft den ønskede effekt. Folk trækker ikke over. Det er der nærmest ingen, der gør, siger han.

Bachs Bageri har udsigt til banen, og medarbejdere har flere gange været nødt til at samle folk, der har slået sig, op fra skinnerne. Foto: Sebastian Engelberth Hansen

Mens Dagbladet var i området, kunne man se enkelte stige af for at krydse skinnerne til fods. Langt de fleste cyklede over. Et avisbud slingrede forbi med fyldte budtasker, en sælger af Hus Forbi gjorde det samme, en gråhåret dame uden cykelhjelm steg heller ikke af, og en flok på tre unge piger ræsede over. Og så var der altså også nogle, der trak over. Men de fleste af dem, der trak, gik alligevel med cyklen på fortovet i forvejen og var altså ikke stået af, bare fordi de skulle forcere jernbanen.

Udvalgsformanden John G. Christensen (S) mener, at kommunen ikke kan gøre så meget, hvis ikke cyklisterne vil rette sig efter skiltene.

- Vi kan anmode folk om at gøre det rigtigt, og hvis de ikke vil, kan vi ikke gøre noget ved det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce