Annonce
Sydjylland

Dårlig balance sender seniorcyklister i asfalten

I dag kører otte ud af ti mænd over 60 år på en klassisk herrecykel med en midterstang, viser tal fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Fire ud af ti seniorer ikke klar over, at der også findes cykler til mænd uden en midterstang. Foto: Rådet for Sikker Trafik
Ny kampagne opfordrer omkring 190.000 seniorer i Sydøstjylland og Syd- og Sønderjylland til at se kritisk på, om de har den rette cykel.
Annonce

I Sydøstjylland og i Syd- og Sønderjyllands politikreds bor der omkring 190.000 borgere over 65 år. De vil i de kommende uger blive opfordret til at skifte deres cykel ud, hvis de har problemer med balancen, når de skal af og på deres cykel.

Det er Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, der står bag den landsdækkende kampagne "Sikker på cykel - hele livet". Kampagnen opfordrer seniorerne til at blive ved med at cykle så længe som muligt, men også til at flere dropper den klassiske cykel med en midterstang. I stedet kan mange med fordel skifte den ud med en cykel med lav indstigning. Det vil gøre cykelturen mere sikker og tryg.

- Når vi bliver ældre, så bliver vores balance helt naturlig dårligere. Vi ser desværre for mange uheld og skader med cyklister over 65 år, der mister balancen, når de for eksempel skal af og på cyklen, kører uden om noget eller rammer kantstenen. Mange af de uheld og skader kan undgås, hvis seniorcyklisterne vælger en cykel med lav indstigning, siger Tina Valter Olsen, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Sikker på cykel

Cyklister over 65 år er overrepræsenterede i cyklistulykker.

Oftest er der tale om eneulykker.

Mange uheld skyldes dårlig balance - for eksempel når man skal på eller af sin cykel eller undgå en forhindring i trafikken.

Kilder: Danmarks Statistik og Rådet for Sikker Trafik

Annonce

Skader kan have store konsekvenser

Alene i Sydøstjylland og Syd- og Sønderjylland har politiet registreret 149 tilskadekomne eller dræbte cyklister over 65 år i perioden 2014-2018. Men tallet er i virkeligheden meget større, da det kun er omkring fem-ti procent af cyklistulykker med tilskadekomne, som kommer til politiets kendskab. I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden svarer knap hver 10. cyklist over 65 år, at han eller hun er faldet på cyklen inden for det seneste år. Den største enkeltforklaring er på grund af balancen. Omkring halvdelen af dem, der faldt på cyklen, fik skader ved uheldet.

- Et fald på cyklen kan have store konsekvenser. En brækket hånd, arm eller hofte kan tage lang tid at genoptræne, og det kan betyde store begrænsninger for den enkelte. Så det er vigtigt, at flere seniorer bliver klar over, at en cykel med lav indstigning kan gøre deres cykelture mere sikker og tryg og forebygge fald, siger René Højer, områdechef i TrygFonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce