Annonce
Udland

Dårlig luft tvinger Teherans skoler til at lukke

Str/Ritzau Scanpix
Trafikken begrænses, sportsaktiviteter indstilles og skolerne lukkes i Teheran, hvor smoggen ligger tungt.

Luftforurening har tvunget flere skoler til at lukke i Irans hovedstad, Teheran, søndag.

Det oplyser Teherans viceguvernør.

Smoggen ligger i et tykt tæppe over byen, og myndighederne opfordrer børn, ældre og mennesker med luftvejslidelser til at blive indendørs.

Skolerne er også lukket mandag, tilføjer viceguvernøren, Mohammad Taghizadeh, på statsligt iransk tv.

Også sportsaktiviteter er indstillet på grund af den dårlige luftkvalitet.

Myndighederne har indført regler for biltrafikken i et forsøg på at nedbringe forureningen. Biler med lige nummerplader må køre nogle dage, mens biler med ulige nummerplader må køre på andre dage.

Lastbiltrafik er helt forbudt i Teheran-provinsen.

Arbejdet i de grusgrave, der ligger i regionen, er ligeledes indstillet, meddeler viceguvernøren.

Målinger af luften i Teheran viser, at de fineste og mest skadelige partikler - partikler mindre end 2,5 mikrometer - udgør 145 mikrogram per kubikmeter luft.

Det er næsten seks gange så højt som den maksimumsgrænse på 25 mikrogram, som Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler.

Flere indbyggere i Teheran beskylder myndighederne for at være skyld i den høje luftforurening, fordi de ikke har udbygget den offentlige transport og har tilladt for meget byggeri på bekostning af grønne områder.

- Så længe embedsmændene sidder i biler med tonede ruder, opdager de ikke, at luften er forurenet. Men når de sidder i en bil som min, finder de ud af, at luften er forurenet, og at noget skal gøres, siger taxichaufføren Mohammad.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Esbjerg

Vred bilist bliver sigtet for vold

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];