Annonce
Udland

Dårlig luft tvinger Teherans skoler til at lukke

Str/Ritzau Scanpix
Trafikken begrænses, sportsaktiviteter indstilles og skolerne lukkes i Teheran, hvor smoggen ligger tungt.

Luftforurening har tvunget flere skoler til at lukke i Irans hovedstad, Teheran, søndag.

Det oplyser Teherans viceguvernør.

Smoggen ligger i et tykt tæppe over byen, og myndighederne opfordrer børn, ældre og mennesker med luftvejslidelser til at blive indendørs.

Skolerne er også lukket mandag, tilføjer viceguvernøren, Mohammad Taghizadeh, på statsligt iransk tv.

Også sportsaktiviteter er indstillet på grund af den dårlige luftkvalitet.

Myndighederne har indført regler for biltrafikken i et forsøg på at nedbringe forureningen. Biler med lige nummerplader må køre nogle dage, mens biler med ulige nummerplader må køre på andre dage.

Lastbiltrafik er helt forbudt i Teheran-provinsen.

Arbejdet i de grusgrave, der ligger i regionen, er ligeledes indstillet, meddeler viceguvernøren.

Målinger af luften i Teheran viser, at de fineste og mest skadelige partikler - partikler mindre end 2,5 mikrometer - udgør 145 mikrogram per kubikmeter luft.

Det er næsten seks gange så højt som den maksimumsgrænse på 25 mikrogram, som Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler.

Flere indbyggere i Teheran beskylder myndighederne for at være skyld i den høje luftforurening, fordi de ikke har udbygget den offentlige transport og har tilladt for meget byggeri på bekostning af grønne områder.

- Så længe embedsmændene sidder i biler med tonede ruder, opdager de ikke, at luften er forurenet. Men når de sidder i en bil som min, finder de ud af, at luften er forurenet, og at noget skal gøres, siger taxichaufføren Mohammad.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Annonce