Annonce
Sydjylland

Dårligere erstatninger efter stormskader på sønderjyske skovbrug

De sønderjyske skovejere betaler ind til en statslig ordning, stormfaldsordningen, som skal dække dem - men virkeligheden er bare en anden, ifølge Thomas Ørting Jørgensen, der er bestyrelsesmedlem i Skovdyrkerne SYD, en selvstændig forening under De Danske Skovdyrkerforeninger. Arkivfoto: JFM
Skove: Selv om sønderjyske skovbrug betaler ind til en statslig forsikringsordning, risikerer de ingen erstatning at få, når den næste storm vælter deres træer. Forsikringen mod stormskader på skove er skævt skruet sammen, lyder det fra Dansk Skovforening.

Med de massive klimaforandringer kommer flere hårde storme, der hiver tag af huse og vælter træer. Det er en dyr "fornøjelse". Men de fleste af os har dog sørget for en forsikring, der dækker skaderne. Det gælder også de sønderjyske skovejere. De betaler lige som så mange andre ind til en statslig ordning, stormfaldsordningen, som skal dække dem.

Og det lyder jo fint nok. På overfladen. Virkeligheden er bare en helt anden.

- Her i Sønderjylland har vi sværere ved at få erstatning end andre skovbrug i Danmark, siger Thomas Ørting Jørgensen, der som skovejer i Tønder Kommune er bestyrelsesmedlem i Skovdyrkerne SYD, en selvstændig forening under De Danske Skovdyrkerforeninger.

Det afgørende for at få erstatning for en region, altså her Sydjylland, er, at der bliver væltet lige så mange træer, som man normalt høster af træer på et år i hele regionen. Det vil sige, at i en stor region som Sydjylland er det sværere at få erstatning end i en mindre region som for eksempel Bornholm.

- Næste gang står vi rigtigt ringe, hvis vi bliver ramt af en storm. I stedet for som før, at det blev udregnet efter stormfaldet i Sønderjylland, udregner man det nu efter hele Sydjylland. Det er for mig at se forargeligt, når der er så meget på spil for den enkelte skovejer, siger Thomas Ørting Jørgensen.

 

Annonce
Her i Sønderjylland har vi sværere ved at få erstatning end andre skovbrug i Danmark.

Thomas Ørting Jørgensen, skovejer, bestyrelsesmedlem i Skovdyrkerne SYD

Vi har kæmpet

Ifølge Dansk Skovforening, brancheforeningen for de danske skovbrug, står de jyske skovbrug ringere i forhold til skovbrug i andre dele af Danmark.

- Vi har kæmpet for, at de enkelte regioner blev så små som muligt. Det er jo en katastrofe for den enkelte skovejer, hvis de ikke kan få erstatning, mens andre kan få det. Det er jo ikke rimeligt med sådan en forskelsbehandling, siger Jan Søndergaard, direktør for foreningen.

På Christianborg var det ikke muligt at få et svar fra den nye erhvervsminister, Simon Kollerup (S), der ikke har tiden til at forholde sig til problemet. Her blev der henvist til ordføreren for området, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet. Heller ikke regeringens støttepartier er vendt tilbage med deres holdning til problemet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce