Annonce
Kolding

Første læs opgravede mink er brændt i Kolding: Lugter mindre end skraldebilen og er ikke en 'klistret suppedas'

Det tog cirka 24 timer at afbrænde det første læs døde mink i forbrændingsanlægget i Kolding. - Der har været meget snak om, at det var en klistret suppedas. Det er det ikke. Det er et tørt produkt, siger Jan Fletscher Hansen, der er produktionschef i Energnist, der har forbrændingsanlæg i Kolding og Esbjerg. Arkivfoto: Søren Gylling
Det tog cirka 24 timer at brænde det først læs af med døde mink i forbrændingsanlægget i Kolding. De døde dyr skal fordeles jævnt, og det kræver lidt ekstra arbejde, lyder det fra produktionschefen på anlægget.

Kolding: Det er værre at sætte næsen hen til en skraldebil end til en lastbil med 30 tons døde mink. Samtidig er de døde mink mere tørre end forventet.

Sådan lyder de foreløbige erfaringer fra forbrændingsanlægget på Bronzevej, der torsdag fik det første læs af døde mink. Dyrene bliver gravet op efter, at de blev gravet ned efter masseaflivningerne i efteråret.

- Det er tørt, det vi har modtaget. Der har været meget snak om, at det var en klistret suppedas. Det er det ikke. Det er et tørt produkt, siger Jan Fletscher Hansen, der er produktionschef i Energnist, der har forbrændingsanlæg i Kolding og Esbjerg.

Annonce

Han understreger, at det foreløbig erfaringsgrundlag er lille, men foreløbig ser det ud til, at der er noget jord i læssene. Det første læs var i hvert fald tungt.

- Normalt vil en lastbil, der er fyldt, veje 20 tons. Her får vi en halvt fyldt lastbil, der vejer 30 tons. Det betyder, at vi skal arbejde med det, vi modtager og blande det godt med det øvrige materiale, inden det kommer op på risten og ind i ovnen. Vi skal grabbe det godt rundt, siger Jan Fletscher Hansen.

Ingen lugtgener

Inden de første mink blev brændt af, har spørgsmålet om lugtgener fyldt en del hos de 13 anlæg, der deltager i afbrændingen. Men testen har ikke skabt lugtgener omkring anlægget på Bronzevej.


Det affald, vi får fra husstande, hvor det har stået i fjorten dage, det lugter værre end de her mink.

Jan Fletcher Hansen, produktionschef i Energnist


- Hvis du står med næsen helt henne ved lastbilen, så kan du godt lugte, at det er mink. Men lugtkoncentrationen er lavere end, hvis du stikker næsen ind i bagenden af skraldebilen. Det affald, vi får fra husstande, hvor det har stået i fjorten dage, det lugter værre end de her mink. Men der hvor de graver minkene op, der er billedet nok noget andet, siger Jan Fletscher Hansen.

Det første læs af døde mink var tørt. - Der har været meget snak om, at det var en klistret suppedas. Det er det ikke. Det er et tørt produkt, siger Jan Fletscher Hansen, der er produktionschef i Energnist. Foto: Energnist

Anlægget i Kolding kan altså afbrænde cirka halvandet tons døde mink i timen, hvor kroppene bliver blandet med cirka 10 tons almindeligt affald. Samlet har det altså taget cirka 24 timer at brænde det første læs af døde mink. Fredag og lørdag modtager anlægget igen et læs døde mink.

- Der var en masse forestillinger om, hvordan minkene vil se ud. Derfor er det godt, at vi laver de her test. Nogle har beskrevet det som havregrød med hår på. Det er netop derfor, at vi foretager de her prøveafbrændinger, så vi får noget fakta på bordet, siger Jan Fletscher Hansen.

Afbrænding af mink

  • Det er Fødevarestyrelsen, der står for afbrændingen, og de har bedt blandt andet Energnist deltage i afbrændingen.
  • Samlet deltager 13 affaldsanlæg i hele landet i afbrændingen. Opgravning, transport og miljøforhold i forbindelse med opgravningen varetager Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen.
  • Hvert anlæg forventes at modtage cirka et til fire vognlæs mink om dagen i perioden fra slut maj til midt juli.
Annonce
Kolding For abonnenter

For Amina blev gymnasiet meget mere end bare en skole: Nu vil hun være ingeniør

Danmark

Mandagens coronatal: Under 150 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

32-årig dræbte sin gravide kæreste med mindst 95 knivstik: Nu skal han i fængsel i 14 år

Varde For abonnenter

Jesper har søvnløse nætter: Private indkøb på foreningens regning bør meldes til politiet

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Sport

Efter en vanvittig fodboldfest og bjørnepelsning: Kasper Hjulmand og hans mænd lagde tvivlerne ned

Debat For abonnenter

Nu skal vanvidsbilisterne stoppes: Vi vil ikke have typer som Mohamad

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kolding

Strandhåndbold, tennis, padel og beachvolley: Stor idrætsbydel på vej ved Vonsild

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Voldsramt kvinde vidnede i retten: - Han er sluppet afsted med karaktermord - jeg bliver aldrig den samme igen

Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Haderslev

Pletskud fra Haderslev by:  Lokale piger vinder fotokonkurrence og en Tivoli-tur for hele klassen

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Kolding

Voldsomt knivdrab på gravid eks udløser 14 års fængsel

Annonce