Annonce
Kolding

Dødsdommen er afsagt: Mungo Park lukker til nytår

Så er Mungo Park fortid i Kolding. Et flertal af Venstre og Dansk Folkeparti afviser at indgå en ny egnsteateraftale med det alternative teater. Men huset og scenen kan få et nyt liv og indhold fremover. Arkivfoto: Søren Gylling
Efter 12 år er Mungo Park-teatret fortid i Kolding Kommune. Til gengæld spirer et håb om, at et helt nyt af slagsen med et andet indhold kan være på vej. Politiske forhandlinger om, hvad de sparede fem millioner kroner skal bruges til, starter omgående.

Kolding. Efter tre kvarters debat på byrådets Skype-møde, som blev sendt direkte på kommunens Facebook-side sent torsdag eftermiddag, er det nu er realitet, at Mungo Park-teatret i Fredericiagade lukker til nytår.

Et flertal af Venstres byrådsgruppe og Dansk Folkeparti - i alt 14 af byrådets 25 medlemmer - besluttede som ventet, at Kolding Kommune ikke skal indgå en ny fire-årig egnsteateraftale med teatret, som fra 1. maj skifter navn til TeaterTid.

De fem millioner kroner, som aftalen koster kommunen hvert år, vil flertallet bruge på andre tiltag, der skal skabe mere liv i Koldings bymidte.

Alligevel spirer der hos flere - og ikke mindst kulturudvalgsformand Jesper Elkjær (R) - nu et håb om, at Kolding kan få et helt nyt egnsteater måske med et andet indhold og en anden form.

Årsagen er, at byrådet i fuldstændig enighed bakkede op om et tillægsforslag fra borgmester Jørn Pedersen (V) om, at der allerede fredag indledes politiske forhandlinger med henblik på at nå frem til en aftale, "hvor udgangspunktet er nytænkning med henblik på en væsentlig styrkelse af bylivet i Kolding City og Campus også gerne via scenefaciliteterne i Fredericiagade 1".

Annonce

Pengene

  • Mungo Park Kolding, som skifter navn til TeaterTid 1. maj, har eksisteret i Kolding i 12 år som egnsteater, og egnsteateraftalen skal fornyes hvert fjerde år.
  • I den aftale med TeaterTid, som et flertal i byrådet nu har afvist at indgå, skulle kommunen og staten garantere en offentlig støtte på 7,7 mio. kr. pr. år – eller godt 30 mio. kr. over fire år. Heraf betaler kommunen de fem millioner kroner.
  • Teatret har cirka 10.000 gæster i Kolding om året.

Kulturbuket

- Jeg vil gerne sige tak til Venstre for åbningen. Det er ikke aftalt, hvad der skal ske, men det er heller ikke aftalt, hvad der ikke skal ske. Og det er stadig min ambition, at Kolding Kommune igen vil indgå en egnsteateraftale med Slots- og Kulturstyrelsen. Jeg er glad for, at vi er kommet tilbage på sporet, og at vi nu reelt kan drøfte hvilke forventninger, vi har, sagde Elkjær.

Den efterfølgende debat afslørede, at kulturudvalgsformandens ambitioner kan vise sig at være for høje.

Således lød det fra Venstres kulturordfører Michael Krogh, at "fem millioner kroner er mange penge at satse i et relativt smalt kulturtilbud, og faktum er, at vores midtby bløder".

- Og vi tror på, at vi kan binde en ny kultur-buket, som er bredere med mere at vælge imellem, og hvor flere borgere vil kunne finde en blomst, de kan lide og vil deltage i. Vi starter derfor på et blankt stykke papir, sagde han.

Livsglæde

Specielt Enhedslistens Benny Dall og Dansk Folkepartis Søren Rasmussen røg verbalt i totterne på hinanden om Mungo Park-teatrets betydning.

- Jeg vil bare sige, at for de handicappede fra Nordhøj, som har optrådt i Mungo Park, har det gjort en kæmpeforskel for deres livsglæde, sagde Dall.

Søren Rasmussen fastslog, at man ikke kan gøre livsglæde op i penge.

- Men penge er nødvendige for, at vi kan skabe tilbud i høj grad også til vores handicappede, og Mungo Park er ikke et teater, der optager befolkningen generelt, sagde han og betegnede teatrets besøgstal som "pinlige".

- Så nu er det interessante, hvad der skal ske med de frigjorte millioner for at skabe mere liv i vores bymidte. I Dansk Folkeparti er vi helt og aldeles indstillet på at investere i mere liv i bymidten. Men som vi fra begyndelsen har understreget, så har vi også nogle andre ting, som for os er vigtige, herunder hjælp til Folkekøkkenet. Det er en af de besparelser fra budgetforliget, som virkelig plager os, sagde han.

Plastikkrukker

Socialdemokraternes gruppeformand Poul Erik Jensen ser frem til de kommende drøftelser.

- Lad os nu se, om vi kan finde en fælles løsning, som vi alle kan se os selv i, og vi ser også gerne en løsning, hvori der indgår et egnsteater, sagde han - og det var Benny Dall enig i:

- Vi har ikke brug for flere plastikkrukker og hoppeborge i Koldings midtby. Vi har brug for valid kultur, og det vil være vores fokus i de kommede drøftelser, lød det fra Enhedslistens mand i byrådet.

SF's Hans Holmer udtrykte glæde over, at der nu indledes forhandlinger for at finde en fælles løsning, og "vi vil arbejde for, at der også findes et egnsteater af høj kvalitet fremover i Kolding", sagde han, før borgmester Jørn Pedersen lovede, at han og Venstre går til det kommende arbejde med "åben pande".

- Og lad os så se, om vi ikke kan nå hinanden i en åben drøftelse. sagde borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce