Annonce
Udland

Dødstal efter vulkanudbrud i New Zealand stiger til 20

Jorge Silva/Reuters
En person døde søndag aften af sine kvæstelser efter et vulkanudbrud på White Island for en måned siden.

Dødstallet efter et vulkanudbrud i New Zealand i begyndelsen af december er steget til 20.

Dødstallet omfatter to personer, hvis lig fortsat ikke er fundet en måned efter katastrofen.

Det oplyser vicepolitikommissær i New Zealand John Tims mandag eftermiddag lokal tid.

- Politiet kan bekræfte, at endnu en person døde i går aftes på et hospital i Australien som følge af sine kvæstelser, der blev pådraget under udbruddet på White Island, siger John Tims ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der befandt sig 47 mennesker, herunder mange turister fra Australien, på øen White Island, da en vulkan gik i udbrud mandag den 9. december om eftermiddagen lokal tid.

Mange af ofrene fik voldsomme forbrændinger på store dele af kroppen under udbruddet.

Læger oplyser, at der indtil videre er blevet brugt en kvart million kvadratcentimeter hud til at redde de kvæstedes liv.

Sundhedsministeriet i New Zealand oplyser mandag, at 13 personer fortsat er indlagt på hospitaler i landet. Fire af disse er stadig i kritisk tilstand.

Andre 13 ofre er fløjet til behandling i Australien.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Juleaften indstillede myndighederne i New Zealand eftersøgningen efter ligene af de to dræbte, der stadig savnes.

Beslutningen blev truffet, efter at en omfattende eftersøgning havde været i gang på og omkring vulkanøen i to uger.

De savnede er en 17-årig pige fra Australien og en 40-årig guide fra New Zealand.

Efter vulkanudbruddet er det blevet kritiseret, at turister fik lov til at bevæge sig rundt på den aktive vulkan.

Premierminister Jacinda Ardern har oplyst, at det newzealandske arbejdstilsyn har påbegyndt en undersøgelse af sagen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Annonce