Annonce
Tønder

Dømt for underslæb: Frivillig kasserer lænsede forening for sekscifret beløb

Det var her i retten i Tønder, at den 52-årig frivillige foreningskasserer blev dømt for underslæb. Foto: Uwe Iwersen
52-årig foreningskasserer idømt fængselsstraf for at have misbrugt en betroet stilling. Da han mistede sit arbejde og blev ramt af sygdom faldt han for fristelsen og tog for sig af foreningens midler. En stor tipsgevinst har efter afsløringen og politianmeldelse været med, at han har tilbagebetalt en stor del af gælden.
Annonce

TØNDER: - Jeg så mit snit til at låne nogle penge med det formål at betale dem tilbage.

Sådan forklarede en 52-årig mand fra Tønder i retten, hvor han netop er blevet dømt for underslæb.

I perioden fra 2012 til 2016 udnyttede han sin betroede stilling som kasserer i en forening til at begå underslæb for knap 154.000 kroner. Det kom til at koste ham en dom på seks måneders fængsel.

Med henvisning til både hans personlige forhold og den kendsgerning, at sagen ligger endog meget lang tid tilbage, valgt dommeren at gøre hele straffen betinget, således at den dømte kun skal afsone de seks måneder, hvis han begår tilsvarende kriminalitet i en fastsat prøvetid på to år.


Der er tale om omfattende berigelseskriminalitet begået over en længere årrække.

Malou Engel, anklagefuldmægtig, Syd- og Sønderjyllands Politi, Tønder


I retten var sagen rejst som underslæb af særlig grov beskaffenhed. Den 52-årige blev dog dømt for den almindelig underslæbsparagraf.

Han kom med en uforbeholden tilståelse og forklarede, at han tilbage i 2012, efter at have overtaget kassererjobbet i foreningen, først havde mistet sit arbejde og efterfølgende blev ramt af sygdom. Fra en månedsløn på 60.000 kroner måtte han pludselig klare sig med sygedagpenge på niveau 12.000-13.000 kroner.

Annonce

På egen konto

Bedrageriet skete ved, at han overførte indbetalinger til foreningen, herunder medlemsbidrag, til sin egen konto. Han førte nøje regnskab med den sammenblandede økonomi, blandt andet fordi han også betalte nogle af foreningens regninger fra sin egen konto. I alt overførte han ved hjælp af 79 posteringer knap 225.000 kroner af foreningens midler til sig selv, og det samledes underslæb blev opgjort til 154.000 kroner.

Det var banken, der gjorde foreningen opmærksom på mulige uregelmæssigheder, og da bestyrelsen opdagede, at der der var noget galt, anmeldte de sagen til politiet. På det tidspunkt havde kassereren trukket sig. Han havde på fornemmelse, at jorden brændte under ham.

Når de årelange underslæb ikke blev opdaget, skyldtes det, at kasseren hvert år aflagde et retvisende regnskab inklusive en formueopgørelse. Problemet var bare, at midlerne ikke var tilstede.

Annonce

Stor gevinst

Inden politiet bankede på hans dør, nåede han at tilbagebetale 120.000 kroner. Pengene havde han fået i forbindelse med en stor gevinst ved Danske Spil. Indbetalingen faldt efter anmeldelsen, og havde dermed ingen praktisk betydning for underslæbets omfang. Men dommeren fremhævede det som en formidlende omstændighed, at han havde vist vilje til at gøre skaden godt igen. Det var sammen med det lange sagsforløb afgørende for, at hele dommen blev gjort betinget.

Anklagerfuldmægtig Malou Engel fra Syd- og Sønderjyllands Politi havde i sin procedure ellers krævet en fængselsstraf på op til ni måneder, hvoraf kun en del skulle gøres betinget.

- Der er tale om omfattende berigelseskriminalitet begået over en længere årrække, påpegede hun.

Annonce

Staten betaler

Forsvareren, advokat Lars Nauheimer, Tønder, lagde op til en ren betinget afgørelse. At sagen var trukket i langdrag, så hans klient først tre år efter at være blevet afhørt af retten fik sin dom, måtte tillægges betydning ved straffemålingen, sagde han.

Og sådan blev det. Ikke blot var dommeren enig i at gøre hele straffen betinget. Med baggrund i det lange sagsforløb besluttede hun også, at det ikke var den dømte, men derimod statskassen, der skulle betale sagens omkostning.

Det giver så den 52-årig bedre mulighed for at udrede sit resterende mellemværende med foreningen, der er på cirka 33.000 kroner. Han er indstillet på at betale - dog helst med en afdragsordning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce