Annonce
112

Efter slag og spark mod kollega: Voldsdømt rumæner kan blive i Danmark

Retten i Esbjerg. Genrefoto
Han blev dømt for vold. Men straffen blev ikke så hård, som anklageren havde lagt op til.

Outrup: En 25-årig rumæner slipper for at blive udvist, selv om han onsdag blev dømt for vold på sin arbejdsplads, Norlax i Outrup. Manden blev dømt for at have slået og sparket en kollega efter en uoverensstemmelse ved fiskebåndet på fabrikken den 23. november. Voldsofferet er også rumæner.

Anklager Anna Lambert krævede en fængselsstraf på mere end tre måneder og en udvisning af manden i seks år.

Domsmandsretten i Esbjerg ved dommer Ole Petersen idømte dog manden en noget mildere straf. Rumæneren fik 60 dages fængsel - hvoraf de 30 dage skal afsones. Hvis manden udfører 40 timers samfundstjeneste i løbet af fire måneder, slipper han for at afsone de øvrige 30 dage.

Vigtigt er det, at den 25-årige også slipper for udvisning. Retten lagde blandt andet vægt på, at manden har gode personlige forhold - især arbejdet på virksomheden Norlax.

Manden er dømt for sammen med en fætter, der også arbejdede på virksomheden, at slå og sparke kollegaen. Alle de tre implicerede blev fyret efter episoden, men den 25-årige nu dømte blev genansat.

JydskeVestkysten har været i kontakt med Norlax efter dommen. Men her vil ledelsen ikke udtale sig om personalesagen - altså om den 25-årige kan fortsætte med at arbejde efter sin dom.

Fætteren er taget tilbage til Rumænien for at arbejde efter fyringen. Så han er ikke fremstillet i retten, selv om han er tiltalt i sagen.

Annonce

Betænkningstid

  • Efter at have rådført sig med forsvarer Birgit Østergaard Nielsen udbad manden sig betænkningstid med hensyn til at appellere til landsretten.

- Jeg er kommet for at arbejde

I retten forklarede rumæneren, der gennem hele forløbet har nægtet sig skyldig, at han har fået jobbet permanent efter at være blevet ansat på prøve efter voldsepisoden. Han kom til Danmark i 2014 og har arbejdet det meste af sin tid i Danmark på Norlax.

Den dømte fik det sidste ord i retten før dommen, og det var med ordene:

- Jeg er kommet for at arbejde, ikke for at slås, oversatte tolken.

Voldsofferet blev slået og sparket, så han fik mærker og måtte på sygehuset to gange med svimmelhed.

Spark med støvler ikke bevist

Manden var tiltalt for også at have sparket manden i hovedet med støvler med sikkerhedssnuder af metal, men det fandt retten ikke bevist, selv om manden blødte fra munden.

Retssagen begyndte for et par måneder siden, og her forklarede offeret, at han brækkede fire ribben ved voldsepisoden, som fandt sted i et omklædningsrum. Men røntgenbilleder har vist, at ribbenene ikke er brækkede, men formentlig bøjede.

Før dommen onsdag førte forsvarer Birgit Østergaard Nielsen tre vidner med det til fælles, at de ikke kunne genkende, at der skulle være sket en så alvorlig episode på fabrikken, som andre vidner har beskrevet. De tre vidner var alle rumænere - den ene er bror til den dømte.

Anklagerens vidner blev ført ved det første retsmøde for to måneder siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce