Annonce
112

Efter slag og spark mod kollega: Voldsdømt rumæner kan blive i Danmark

Retten i Esbjerg. Genrefoto
Han blev dømt for vold. Men straffen blev ikke så hård, som anklageren havde lagt op til.

Outrup: En 25-årig rumæner slipper for at blive udvist, selv om han onsdag blev dømt for vold på sin arbejdsplads, Norlax i Outrup. Manden blev dømt for at have slået og sparket en kollega efter en uoverensstemmelse ved fiskebåndet på fabrikken den 23. november. Voldsofferet er også rumæner.

Anklager Anna Lambert krævede en fængselsstraf på mere end tre måneder og en udvisning af manden i seks år.

Domsmandsretten i Esbjerg ved dommer Ole Petersen idømte dog manden en noget mildere straf. Rumæneren fik 60 dages fængsel - hvoraf de 30 dage skal afsones. Hvis manden udfører 40 timers samfundstjeneste i løbet af fire måneder, slipper han for at afsone de øvrige 30 dage.

Vigtigt er det, at den 25-årige også slipper for udvisning. Retten lagde blandt andet vægt på, at manden har gode personlige forhold - især arbejdet på virksomheden Norlax.

Manden er dømt for sammen med en fætter, der også arbejdede på virksomheden, at slå og sparke kollegaen. Alle de tre implicerede blev fyret efter episoden, men den 25-årige nu dømte blev genansat.

JydskeVestkysten har været i kontakt med Norlax efter dommen. Men her vil ledelsen ikke udtale sig om personalesagen - altså om den 25-årige kan fortsætte med at arbejde efter sin dom.

Fætteren er taget tilbage til Rumænien for at arbejde efter fyringen. Så han er ikke fremstillet i retten, selv om han er tiltalt i sagen.

Annonce

Betænkningstid

  • Efter at have rådført sig med forsvarer Birgit Østergaard Nielsen udbad manden sig betænkningstid med hensyn til at appellere til landsretten.

- Jeg er kommet for at arbejde

I retten forklarede rumæneren, der gennem hele forløbet har nægtet sig skyldig, at han har fået jobbet permanent efter at være blevet ansat på prøve efter voldsepisoden. Han kom til Danmark i 2014 og har arbejdet det meste af sin tid i Danmark på Norlax.

Den dømte fik det sidste ord i retten før dommen, og det var med ordene:

- Jeg er kommet for at arbejde, ikke for at slås, oversatte tolken.

Voldsofferet blev slået og sparket, så han fik mærker og måtte på sygehuset to gange med svimmelhed.

Spark med støvler ikke bevist

Manden var tiltalt for også at have sparket manden i hovedet med støvler med sikkerhedssnuder af metal, men det fandt retten ikke bevist, selv om manden blødte fra munden.

Retssagen begyndte for et par måneder siden, og her forklarede offeret, at han brækkede fire ribben ved voldsepisoden, som fandt sted i et omklædningsrum. Men røntgenbilleder har vist, at ribbenene ikke er brækkede, men formentlig bøjede.

Før dommen onsdag førte forsvarer Birgit Østergaard Nielsen tre vidner med det til fælles, at de ikke kunne genkende, at der skulle være sket en så alvorlig episode på fabrikken, som andre vidner har beskrevet. De tre vidner var alle rumænere - den ene er bror til den dømte.

Anklagerens vidner blev ført ved det første retsmøde for to måneder siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark

Kan have været fatalt for seks mennesker: 44 hoftepatienter har fået infektion på OUH

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];