Annonce
Billund

Da folk ikke længere kunne tage i Bilka om lørdagen, strømmede de til 'ukendt' kunstskov i Sdr. Omme

I ti år er der blevet lavet forskellige skulpurer i Deep Forest Art Land. Arkivfoto
Normalt har naturområdet Deep Forest Art Land ved Sdr. Omme 25.000 besøgende om året. I år vil det gamle hede- og skovområde, hvor kunstnere gennem årene har foldet deres talenter ud, nå op på 50.000 besøgende. Risikoen for coronavirus har fået danske familier til at søge ud i naturen, hvor det er nemt at holde afstand.
Annonce

Sdr. Omme: Mens familieforlystelser som Legoland i år har sukket efter turister, har Søren Taaning været nødt til at udvide parkeringspladsen ved sit store hobbyprojekt Deep Forest Art Land hele to gange.

Han har nemlig haft svært ved at kunne følge med antallet af besøgende - især lokale børnefamilier er strømmet til Sdr. Ommes "hemmelige" skov- og hedeområde, Skovsnogen. Her er der i de seneste ti år blevet arbejdet med diverse kunstprojekter under trækronerne i smuk natur, men området er fortsat ret ukendt - også lokalt.

Det store rykind af mennesker i skoven i foråret kom ret pludseligt ifølge Søren Taaning:

- Det skete faktisk fra den ene dag til den anden. Mange har fortalt, at dét, de plejede at gøre, ikke længere var muligt at gøre, og så måtte de finde på noget nyt. Jeg har hørt en del sige, at de egentlig plejede at tage i Bilka om lørdagen, men med smitterisiko var det ikke længere en mulighed, siger Søren Taaning.

Annonce

Et eksotisk område

I marts udvidede han antallet af parkeringspladser fra 15 til 30, men allerede i maj måtte han i gang igen, og her udvidede han til 200 parkeringspladser.

- Vi har normalt 25.000 besøgende på et år, men alene i juli måned har vi haft 17.000 gæster, fortæller Søren Taaning.

I første omgang kom de af sig selv. Siden blev der den 11. maj vist et TV-program med Søren Ryge, der besøgte området, og det skubbede yderligere til interessen.

- Familien har taget madpakken med, og det har også gjort os mere bevidste om, at der skal være mere rum og et sted at sidde ned, siger Søren Taaning, der med de mange besøgende i ryggen nu kan tænke nyt i forhold til at styrke både natur- og kunstoplevelsen for de besøgende.


For mange er skoven noget, man går igennem, mens vi er inde i os selv, men her bliver man overrasket og er nødt til at stoppe op, og det, man ser, giver anledning til samtaler om, hvem vi egentlig er som mennesker.

Søren Taaning


- Vi har flere performance-forestillinger i tankerne, siger Søren Taaning, der beder om en frivillig entré på 20 kroner til kunstområdet.

Annonce

Stor drøm

Drømmen er at kunne samarbejde mere med lokalområdet både i Sdr. Omme og i kommunen.

- Vi har et stort uformidlet gammelt hedeområde, der spreder sig med Skjern Å langt ind i seks kommuner, og lige nu springer man som turist fra tue til tue i stedet for at binde området sammen. Hver ting kan meget alene, men hvis vi kan gå ind og samle hele området, kan det løftes endnu mere, siger Søren Taaning, der ser en stor, samlet fortælling i mange af de små attraktioner som for eksempel kvindemuseet i Hoven og Karensminde i Grindsted.

- Når jeg spørger mine sjællandske venner, hvad de forbinder Jylland med, er det vestkysten og naturen omkring Silkeborg/ Aarhus. Ribe er også en by, der dukker op i folks bevidsthed, men hvad nu hvis folk fik øjnene op for å-landet? Heden er blevet opfattet som noget bondsk og fattigt, men rigtig mange bymennesker synes faktisk, det er vildt eksotisk at komme ud i naturen, hvor man ikke møder en jogger hvert andet minut, siger Søren Taaning.

Annonce

Ingen skiltning

Han vil gerne samarbejde med både lokale virksomheder, der måske har nogle helt særlige materialer, og kunstnere om projekter i skoven.

- I mange lande arbejdes der med kunst direkte i naturen - for eksempel i Sverige, og mange kunstnere vil gerne arbejde på denne måde, så de gode kunstnere er faktisk kommet helt af sig selv og er blevet lønnet via fundraising, fortæller Søren Taaning, der under coronapandemien har oplevet, at folk har fået øjnene op for deres lokalområde på en anden måde.

Deep Forest Art Land

Deep Forest Art Land ligger i midtjylland mellem Billund og Herning. Det begyndte som et forsøgsprojekt for ti år siden, men er nu blevet selvejende virksomhed. Læs mere om guidede ture på deepforestartland.dk.

Lige nu er en ung billedkunstner, Jacob O Henry fra København ved at færdiggøre sin store skulptur, en mystisk og eventyrligt snegleformet konstruktion, der bliver 5,5 meter høj. Han har arbejdet i skoven hele juli måned.

- Tidligere koncentrerede man sig om sin egen by og rejsen til udlandet, men nu virker det som om, lokalområdet har udvidet sig for mange, siger Søren Taaning, der også gerne vil gøre mere ved skiltningen ikke mindst i Sdr. Omme.

Lige nu er der ingen skilte til Deep Forest Art Land, selvom det ligger tættere på Sdr. Omme end på Kibæk og Herning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Kolding

Efter borgmesters nej til Eva Kjer: V-profiler undrer sig over indblanding

Annonce