Annonce
Navne

Da hun var 20, gad hun ikke smykker: I dag er de en passion for jubilaren Malene

Malene Byriel kan fejre 25 års jubilæum i smykkebranchen. Foto: Jan Sternkopf
Smykker sagde ikke Malene Byriel noget. I hvert fald ikke for 25 år siden. Det har ændret sig, siden hun skiftede fra tekstil til guld, sølv og smykker. I dag er den nu 45-årige kvinde glad for at have skiftet spor. Lørdag, 1. august kan hun fejre 25 års jubilæum i branchen.

Aabenraa: Det lå bestemt ikke i kortene, at Malene Byriel lørdag 1. august kan fejre 25 års jubilæum i guld-, sølv- og smykkebranchen.

For egentlig var den dengang 20-årige Malene Byriel mere til tøj end til smykker. Faktisk var hun allerede i gang med en butiksuddannelse hos det daværende Jans Mode på Ramsherred i Aabenraa og havde planer om at blive kørende sælger i tekstil-branchen.

- Jeg var ved at være udlært, da jeg blev kontaktet af guldsmed Claus Scheelke, der tilbød mig ansættelse i sin nye butik, fortæller Malene Byriel, der overhovedet ikke havde tænkt i de baner.

Annonce

- Smykker sagde mig intet. Jeg havde fået en armring i sølv i konfirmationsgave, men dengang kan jeg huske, hvor skuffet jeg blev over at have fået et smykke.

Hun valgte dog alligevel at tage imod Claus Scheelkes tilbud. Den beslutning er hun rigtig glad for den dag i dag.

Ville ikke bruge penge på smykker

- Jeg tænkte godt nok, at jeg kommer til at blive rig af det hér - for jeg skulle jo ikke selv bruge penge på at købe smykker, siger hun om den dag, hun mødte op til første arbejdsdag med sit Bonett-ur om håndleddet og en enkelt fingering som eneste smykke.

Også det ændrede sig, måtte hun efterfølgende konstatere. Og nu - 25 år senere - er hun taknemmelig for skæbnens indblanding.

- Der gik nemlig ikke lang tid, så havde fascinationen overtaget - også fordi jeg tog en masse kurser og uddannelser, som gav en masse indsigt. Det var jo som at dykke ned i en helt ny verden. Og jo mere viden jeg fik, desto mere passioneret blev jeg. Og er det stadig, nu her 25 år senere, lyder det fra Malene Byriel.

Og man tror hende, for begejstringen lyser ud af Malene Byriel, når hun fortæller om arbejdet med guld og ædelstene.

Annonce

Mødet med mennesker

Det er dog ikke kun de mange værdifulde genstande, der gør hendes job så spændende.

Det er mødet med mennesker.

- 25 år - det kan da virke voldsomt. Men så kommer der et par ind for at se på vielsesringe, hvor bruden så bemærker, at jeg har givet hende hul i øret, da hun var ti år gammel. Det at kunne indfri de ønsker og behov, en kunde måtte have, og rådgive, det er simpelthen så berigende, siger hun.

Og det fylder hende med taknemmelighed, når kunder viser, hvor meget de værdsætter hendes arbejde.

- Vi har haft mange kriser i løbet af de 25 år, jeg har været i branchen. Der har været 9/11, en finanskrise og nu en pandemi. Som vi jo stadig arbejder med. Derfor har det været utroligt livsbekræftende i marts, april og maj, som har været de hårdeste måneder, at søde og betænksomme kunder er kommet forbi med en lille erkendtlighed - en blomst eller en æske chokolade. Så vi må jo gøre noget rigtigt, siger Malene Byriel.

Malene Byriel, Vibholm, er stadig overvældet over kundernes opbakning under corona-krisen. Foto: Jan Sternkopf

Hun har foruden titlen som butiksansvarlig i Vibholm Guld&Sølv i Aabenraa de seneste fem år desuden beklædt posten som formand for Shop i City. Og når hun ser på butikslivet i Aabenraa, er hun overbevist om, at corona-pandemien trods død og sygdom også har bragt noget godt med sig.

- Det har i hvert fald givet kunderne en større bevidsthed om, hvor vigtigt det er at handle lokalt, hvis man vil bevare de fysiske butikker i byen. Vi havde jo skræmmebilledet i de måneder, hvor alle butikker i gågaden lukkede ned og så de følger, det medførte. Så når alt kommer til alt, så har vi fået en fornemmelse af, at vore kunder gerne vil have et levende butiksliv. Og at de nu ved, at de selv må gøre en indsats.

Annonce

Det gavner alle

Det samme må hver butik også gøre, erkender hun.

- Vi er afhængige af hinanden. Vi ville jo ikke kunne drive Vibholm Guld&Sølv, hvis ikke det var, fordi jeg havde en masse kolleger, butiksdrivende som mig, der gerne ser byen udvikle sig med et blomstrende og aktivt handelsliv. Jeg sætter virkelig stor pris på at være en del af Shop i City - og jeg vil gerne en lægge en stor og engageret indsats i posten som formand, hvis jeg på den måde kan være med til at fremme detailhandlen. For det gavner os alle - både erhvervslivet og kommunen som helhed.

De 25 år i branchen har givet hende en god ballast, synes hun selv. Hun har da også været god til at suge til sig af ny viden og erfaringer, når de bød sig.

Det blev til 13 år hos en tidligere smykkeforretning i Aabenraa, inden hun tog en afstikker til Haderslev, hvor hun tog job i smykkeforretningen "Pecani", der netop var blevet etableret.

- Det var en superudfordring at starte ny forretning op. Det blev til fire år i Haderslev, hvor jeg også tog en projektleder-uddannelse for at blive klædt bedre på til opgaven, forklarer Malene Byriel.

Annonce

Smykker er en passion

Men hun savnede Aabenraa og sine kunder, måtte hun indse.

- Jeg er jo Aabenraa'er. Det er min hjerteby, smiler hun.

Hun var derfor ikke sen til at slå til, da hendes barndomsven Nikolai Vibholm ringde til hende og bad hende om at komme tilbage til Aabenraa.

- Vi er begge vokset op i Løjt og har kendt hinanden alle dage. Han var blevet uddannet guldsmed i København, men flyttede for otte år siden tilbage til Aabenraa. Og så vendte jeg også hjem for at blive butikschef i Nikolais nye butik Vibholm Guld&Sølv. Det har jeg bestemt ikke fortrudt, fastslår hun.

Og hvordan har hun det så med smykker i dag - 25 år efter?

- Jeg elsker det, udbryder hun og tilføjer:

- Det er virkelig blevet en passion for mig. Det gør mig glad at tage smykker på.

Armringen fra sin konfirmation har hun stadig.

- Den værdsætter jeg meget højt. I dag forstår jeg, hvad smykker betyder - nemlig at det er noget, der varer evigt.

Malene Byriel

Malene Byriel er født og opvokset i Løjt. Dér bor hun også i dag. Hun betegner dog Aabenraa som sin hjerteby.

Uddannet i tekstilbranchen, skiftede til en stilling hos guldsmed Scheelke i Aabenraa og kan nu markere 25 års jubilæum.

Er netop fyldt 45 år

Formand for Shop i City og er med i bestyrelsen for Et Hjerte for Alle.

Er i dag butiksansvarlig hos Vibholm Guld&Sølv i Aabenraa, hvor hun ikke kun beskæftiger sig med salg og reparation af smykker og ure, men også benyttes af private til at vurdere smykkesamlinger i forsikringsøjemed.

Jubilæet markeres med specielle tilbud i butikken.


Det er virkelig blevet en passion for mig. Det gør mig glad at tage smykker på

Malene Byriel, butiksansvarlig hos Vibholm Guld&Sølv
Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Rapport lækket: Omstridt specialskole ramt af skimmelsvamp

Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Vejen

Landmænd dropper kærligheden: Samler ind på Brørup Marked

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Nordtyskland

Synet af deres dødskamp ophidsede ham seksuelt: 41-årig dræbte to prostituerede

Esbjerg For abonnenter

Marvin og Christoffer har opfundet vandfanger, der skal redde klima, dyr og de fattige lande: Dyster mod ældre gymnasieelever om flere tusinde kroner

Navne For abonnenter

11 begravelser og bisættelser og Syd- og Sønderjylland fredag og lørdag

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Sag om snyd mørklægges: Golfspiller beskyldes for fusk af klubkammerater

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Varde

Begge er salgschefer i store, internationale virksomheder - nu vil de i byrådet

Varde For abonnenter

Brændt nedlagt skole solgt på tvangsauktion nummer to: Der kom langt højere bud denne gang

EfB

EfB hyrer ny assistenttræner

Annonce