Annonce
Varde

Omsætningen eksploderede da møbelvirksomhed købte konkursbo i Letland: Sigter mod en halv milliard

Søren Kvist (billedet) og hans bror, Michael Kvist, var egentlig ikke klar til at investere, da de blev opfordret til at købe fabrik i Letland. Men de valgte at satse, og det lykkedes. Foto: Yvonn Tittel
Vækstrater på 20 og 30 procent har været hverdag siden 2012, men i år gik salget pludselig i stå. Næste år er væksten tilbage, siger medejer i Kvist Industries Søren Kvist.
Annonce

Årre/Malpils: Søren Kvist er netop ankommet til fabrikken i Letland. Alle hilser på. Han er afslappet. For selvom den bratte opbremsning i salget i foråret kom uventet, er alt under kontrol, og der er tro på vækst igen næste år.

- Det eksploderede helt vildt, da vi begyndte i Letland. Vi lagde ud med 30 medarbejdere, året efter var her 200, og vi har lige været oppe på 600, siger han.

Væksten er sket i et fladt marked. Kvist Industries har erobret markedsandele i et marked, der ikke er vokset. Fabrikken i Letland, som blev købt som konkursbo, var tidligere en konkurrent.

- De bød for det meste under os. Men det holdt heller ikke, siger Søren Kvist.

Kvist Industries

140 medarbejdere i Årre, hvor Søren og Michael Kvists far startede møbelproduktion.

570 medarbejdere i Malpils i Letland.

I Letland arbejder de i treholdsskift: kl. 7-15, 15-23 og 23-07. De roterer mellem skiftene. Gennemsnitslønnen udbetalt ligger mellem 800 og 1100 Euro om måneden.

De har kantine med medarbejderrabat, 70 cent per måltid. Transport til og fra arbejde er med tilskud fra Kvist Industries.

Firmaet åbnede produktion i Letland i 2012. Fem år tidligere lagde Kvist Industries ud med produktion i Slovakiet. I 2017 lukkede de i Slovakiet og flyttede produktionen derfra til Letland.

Annonce

Brat opbremsning

Opbremsningen i salget i år kom uventet, men virksomheden Kvist Industries har vendt det til en mulighed for konsolidering efter en ekstremt travl periode.

- Vi har investeret 10-20 millioner kroner årligt i Letland, siden vi købte fabrikken. Nu er den, som den skal være, siger Søren Kvist.

Planen om vækst i budget 2020 er ikke vækst i omsætningen, men i resultatet. For i den enorme travlhed har det været vanskeligt at styre udgifterne og at have fokus på effektivitet. Det kommer nu.

- Vi vil gerne op på et afkast på syv-ti procent på bundlinjen. siger Søren Kvist.

Annonce

Bedre indtjening og større salg

I det seneste regnskab, hvor omsætningen rundede 400 millioner kroner, blev resultatet på 10-12 millioner kroner, eller lige under tre procent.

- Det er ikke godt nok. Og samtidig er det vores plan over de næste tre år at øge omsætningen til 500 millioner kroner, siger Søren Kvist.

Der er ingen grund til at gå i stå. Og der er bunker af kapacitet.

Kvist Industries etablerede sin første, udenlandske produktion i Slovakiet i 2007. I 2012 kom Letland til, og de seneste to år er alt samlet på fabrikken her i Malpils, hvor Søren Kvist står. Foto: Yvonn Tittel
Annonce

Uden Letland var Årre død

Da I flyttede produktion ud, var der vel nogen, der troede, I ville lukke ned i Årre?

- Afgjort. Men var vi ikke flyttet ud med dele af produktionen, havde vi ikke været i Årre i dag. Vi har nogle arbejdstunge processer, og så er det afgørende, at vi her i Letland betaler en fjerdedel af arbejdslønnen derhjemme. Møbelproduktion er meget håndarbejde, og vi har ingen standardproduktioner. Vi er nødt til at lave gode møbler til billig pris.

I 2018 rundede Kvist Industries for første gang en omsætning på 400 millioner kroner. Samtidig blev forventningen til 2019 sat til en vækst på 10 procent. Det vækstmål er nu skubbet til 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Det skal nok gå gutter

Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Annonce