Annonce
Sønderjylland

Da Livet slog kolbøtte drog Ann tilbage til barndommens land

Ann Helene Nissen har i fem år sammen arbejdet på at skrive en bog om sin barndoms- og ungdoms hjemegn på Ørby nordøst for Haderslev. Nu glæder hun sig til at spille på sit flygel og synge. Om der kommer en ny bog, ved hun endnu ikke. Foto: Timo Battefeld
Ann Helene Nissen voksede op ved kanten af Lillebælt og Haderslev Fjord. Nu har hun skrevet en bog om sin barndomsegn, Ørby - og igen fundet kærligheden.

Det var en helt særlig dag, da en stor lastbil læsset med papkasser 18. marts kørte ind i gårdspladsen hjemme hos Ann Helene Nissen på Hipholm i Varnæs.

Lastbilen kom med resultatet af flere års arbejde, mange timer brugt med interview, research, skrivning og grafisk opsætning. Hendes første bog, knap 200 sider, med en fortælling om den egn, som hun voksede op i. En lokalhistorie om livet og mennesker i en lille landsby ved Lillebælt, om Ørby i Haderslev Kommune.

- Det var helt magisk, da jeg pakkede den første kasse op og holdt min bog i hænderne. Så meget arbejde, så mange oplevelser og lige pludselig var bogen der, fortæller 72-årige Ann Helene Nissen, som stadig har flaget stående i det lille atelier, hvor bøgerne er opmagasineret, indtil de officielt bliver udgivet 15. april.

Annonce

Bogen om Ørby

Bogen om Ørby er udgivet af Lokalhistorisk Forening for Vonsbæk.

Den indeholder Ørbys historiske udvikling og har fokus på emner, der hidtil ikke har været beskrevet i bogform:

Bogen koster 140 kroner ved forudbestilling.

Forudbestilling: annhelene@bbsyd.dk eller sms på mobil 29614611

Bogen leveres i Nordensfjordsområdet Aastrup-Vonsbæk gratis umiddelbart efter den 15. april i postkassen.

Betaling: Mobilpay: 29614611 eller til Sydbank kontonummer: 7910-0002210220

Ann Helene Nissen tilbragte sin barndom og ungdom i Ørby. Fire år gammel flyttede hun med sine forældre fra det vestjyske til Ørby, hvor hendes far i 1951 først blev lærer på den lille røde landsbyskole med kun to klasser og fra 1963 på den noget større Bæk Skole, et par kilometer væk.

Det blev til en barndom på nordenfjordssiden af Haderslev Fjord og med Lillebælt som nabo, der på alle måder kom til at præge hende og give venskaber, der lever den dag i dag.

- Vi boede helt derude, hvor kragerne vender. I en natur, der er helt fantastisk og som betyder uendelig meget for mig. Mit yndlingssted var og er den gamle skolesti, der fra Bæk Mark via en bro fører over åen. Fra broen kan man fange hundestejlere og se både den lille røde skole, der ligger helt frit, samt Lillebælt, Haderslev Fjord og den lille kile, der går ind. Der er vand hele vejen rundt, det betyder rigtig meget for mig, det er også derfor jeg bor i Varnæs, fortæller hun.

Manden døde

Det var en livets kolbøtte, der gav startskuddet til skriveriet. Efter 40 år som lærer på den lille folkeskole i Kværs, lukkede Sønderborg Kommune med virkning fra 1. august 2013 skolen. På det tidspunkt var Ann Helene Nissen 65 år og havde ikke lyst til at flytte til en større skole, hun ville selv bestemme og være fri. I maj samme år døde hendes mand, Mogens Mølskov, der var organist i Aabenraa.

- Jeg var uden arbejde og blevet alene. Der skulle ske noget, forklarer hun

Det var en stor dag for Ann Helene Nissen, da bogkassernee for nylig ankom til hjemmet i Varnæs. Bogen har et lækkert blåt og blødt cover, som bare gør glad, siger hun. Foto: Timo Battefeld

Konfirmandtræf gav inspiration

Et træf i anledning af hendes konfirmation i Vonsbæk Kirke i 1961 inspirerede hende. Her mødte hun mange kammerater fra barndommen og ungdommen i Ørby og Vonsbæk.

Mange af dem viste sig, akkurat som Ann Helene Nissen selv, at være interesseret i lokalhistorie og livet og menneskerne på de mange gamle gårde og huse i området. Blandt andet mødte hun klassekammeraten Christian Østergaard, som hun også gik på katedralskole med, samt fotografen Kaj Verner Sørensen.

- Det var rigtig spændende, jeg blev nysgerrig og fik lyst til at fordybe mig i Ørby. Ikke kun i naturen, men også de mange gårde med deres lange historier.

- Jeg ville vide, hvad det var for mennesker, der havde boet der og boede der nu.

Ann Helene Nissen elsker Ørby, hvor hun voksede op som datter af læreren. Naturen, de gamle gårde og menneskerne indgår i hendes bog. Foto: Timo Battefeld

Faglige møder blev til mere

Det endte med at blive et fællesskabsprojekt. Med Kaj Verner Sørensen og hans fotografiapparat blev det til mange ture ud i området – og stille og roligt tegnede skitserne til en bog sig. Det blev også til mange faglige møder i København med Christian Østergaard, hvor der blev sparret – og også lidt mere. I 2016 blev de gift.

- Nogle af mine kammerater syntes jo nok, jeg tog lidt for lang tid om det med at skrive bogen, men det havde jo sin forklaring, griner Ann Helene Nissen og glæder sig over, at kærligheden af og til banker på helt uventet.

Andre har også bidraget til bogen, eksempelvis museumsinspektør Lennart S. Madsen fra Museum Sønderjylland, der har skrevet om Ørbys oldtid og middelalder med udskiftningen af gårdene i 1700-tallet.

Ikke blot de gamle tider, men også de nye tider i Ørby med atomkraftværk, sommerhusbebyggelse, kollektiv, sansehave og spildevandsanlæg trods befolkningstilbagegang indgår i bogen.

Lokalhistorie er spændende

Nogle gange kan Ann Helene Nissen godt falde i staver og spekulere på, hvorfor i alverden det skulle være Ørby og ikke Varnæs, hvor hun har boet i de seneste 35, som skulle have en bog.

Svaret giver dog sig selv:

- Jeg elsker det sted. Mit hjerte hopper, bare jeg kommer i nærheden. Jeg tror, det er på grund af min utroligt gode barndom. Min lillebror, der bor i USA, er enig. Han siger: ”Ørby was a little paradise – Ørby var et lille paradis” Og jeg kan kun være enig. Hvad naturen angår, finder man ikke noget skønnere. Den var en ballast gennem hele min barndom og ungdom og gav en stor ro.

- En af de mange, jeg har interviewet, har sagt, at bo i Ørby er som at bo på en lille ø. Der er ret isoleret, men det har historisk så også betydet, at området er meget uberørt, husene ligger stadig i en hestesko som i gamle dage.

I dag bliver mange af de gamle gårde solgt, og der kommer nytilflyttere. At skrive Ørbys historie nu har derfor været vigtigt for Ann Helene Nissen, der af og til har følt sig som en detektiv, når hun er gået på opdagelse i lokalhistorien.

- Man føler, at man skal opklare noget, og så kan jeg i hvert fald slå fast, at der er stor interesse for lokalhistorie. Det er fantastisk, når der har været spørgsmål, har jeg oplevet, at de mennesker, jeg har spurgt, har spurgt andre, og så er mange løse ender bliver lukket.

Nu gælder det musikken

Ann Helene Nissen glæder sig rigtig meget til, at bogen nu udkommer. De første eksemplarer er allerede solgt, også det var en speciel oplevelse. Om der skal skrives en ny, ved hun dog ikke her og nu:

- Nej, nu skal jeg i hvert fald først lige bruge noget tid på at spille på mit flygel og synge igen. Jeg savner musikken. Men måske kommer der en ny idé. Det er totalt spændende at fordybe sig i den lokale historie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pseudo-oplukning af grænsen: Det er kun lidt bedre end ingenting

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce