Annonce
Vejen

Dagens udfordring: Byg en sorteringsmaskine

Elevernes udfordring var at få bygget en maskine, der kunne sortere AA og AAA batterier fra hinanden. Foto: André Thorup
22 elever på Jels Skoles valgfag om robotteknologi havde som en del af besøgsordningen "Book en ekspert" fredag besøg af maskiningeniør Tue Bjørn Fyhn fra Velux. Han gav eleverne til opgave at bygge en sorteringsmaskine.

Jels: Sugerør, ispinde, pap, limpistoler, tegninger, en gruppe teknologiinteresserede elever og en maskiningeniør.

Det var nogle af ingredienser fredag, da eleverne i Jels Skoles valgfag om robotteknologi i forbindelse med besøgsordningen "Book en ekspert" skulle løse den udfordring, som maskiningeniør Tue Bjørn Fyhn stillede dem: Byg en maskine, der kan sortere de to typer batterier AA og AAA fra hinanden.

Og så var det bare med at gå i gang. Ved et af bordene i skolens fysiklokale sidder Matthew og Sofus og arbejder på, at få deres tegninger af sorteringsmaskinen omdannet til en lille model, der skal sortere batterierne.

Sofus kan godt lide valgfaget - af to grunde.

- Man skal tænke og får prøvet en masse, kommer det fra Sofus, inden han og kammeraten igen kaster sig ud i at finde ud af, hvordan deres model skal bygges op.

Annonce

Book en ekspert

"Book en ekspert" er ejet af Danmarks teknologiske alliance "Engineer the Future," der er et samarbejde mellem Dansk Industri, Ingeniørforeningen, 40 af landets mest toneangivende teknologivirksomheder og en lang række uddannelsesinstitutioner.

Book en ekspert er en besøgsordning, hvor teknologiske eksperter inviteres indenfor på landets grundskoler for at engagere og motivere eleverne til at arbejde med naturvidenskabelige problemstillinger.

Book en ekspert er fondsstøttet af AP Møller Fonden, Villum Fonden, Industriens Fond og Lundbeckfonden. Det er derfor gratis for skolerne at deltage i besøgene.

På landsplan er 200 eksperter en del af Book en ekspert.

Hvad er en ingeniør?

27-årige Tue Bjørn Fyhn, der denne dag er på ekspertbesøg, er uddannet maskiningeniør og ansat som teknologi- og udviklingsingeniør ved vinduesproducenten Veluxs teknologicenter i Skjern. Det er også Velux, der er er sponsor på "Book en ekspert," og virksomheden giver derfor sine ansatte mulighed for at komme ud og udbrede kendskabet til ingeniørfaget.

- Det er for at give børnene interesse og oplyse dem om, hvad en ingeniør laver. Alle ved jo, hvad en læge eller en politibetjent laver, men hvis du spørger, hvad en ingeniør laver, så har de svært ved at svare, smiler Tue Bjørn Fyhn, der cirka en gang hver anden måde er ude på skoler for at undervise eleverne.

Så fredagen blev en dag, hvor eleverne fik testet deres evner i praktiske øvelser, fik talt om ingeniørfaget og fik en spændende indblik i, hvordan man producerer i nutidens industri ved hjælp af højudviklet teknologi og robotter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce