Annonce
Kolding

Daginstitutioner står til færre ansatte og kortere åbningstider - skoler får længere pauser og dyrere SFO'er

Spareforslagene på børnepasningsområdet og skoleområdet rammer bredt på mange områder. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Færre ansatte i daginstitutionerne, ikke mere gratis mad i vuggestuerne, højere pris for en SFO-plads, lærere, der skal undervise mere, og elever, som får mindre undervisning og længere pauser. Det er blot en del af spareforslag for millioner på børnepasning og skoler i Kolding.

Kolding: Omkring 170 kroner om måneden.

Det er, hvad forældre til børn i Koldings SFO'er formentlig kommer til at betale ekstra for at få deres barn passet før og efter skoletid fra næste år.

I hvert fald hvis et flertal af politikerne i børne- og uddannelsesudvalget på torsdag siger ja til den stribe spareforslag fra embedsmænd på skole- og børneområdet, der mandag blev præsenteret.

Vedtages spareforslagene, kommer eleverne på folkeskolerne også til at få færre undervisningstimer til at dygtiggøre sig i, mens de til gengæld får længere frikvarterer. Lærerne skal tilbringe mere tid i klasselokalerne, når de skal undervise en halv lektion mere om ugen i første omgang.

Det er omfattende besparelser, som de fleste af byrådets udvalg skal finde for næste år, og som blev besluttet for nylig af flertallet bag budgetforliget for 2020. Børne- og uddannelsesudvalget er i den forbindelse blevet pålagt at finde besparelser på børnepasning og skoler på 27 millioner kroner næste år, 41 millioner i 2021 stigende til 54,7 millioner kroner i 2023.

Men dertil kommer tidligere oparbejdede underskud på såvel børne- som skoleområdet og tidligere vedtagne effektiviseringer, der endnu ikke udmøntet. Derfor skal der reelt spares 43 millioner på børn og skoler næste år stigende til knap 75 millioner kroner i 2023.

Annonce

Besparelser

  • I forbindelse med budgetforliget for 2020 har et flertal i byrådet vedtaget, at der skal ske store servicebesparelser overalt på Kolding Kommunes budget.
  • Børne- og uddannelsesudvalget er blevet pålagt at finde besparelser for cirka 27,4 millioner kroner i 2020 stigende til 54,7 millioner kroner i 2023.
  • Dertil kommer underskud, som udvalget tidligere har oparbejdet og tidligere vedtagne effektiviseringer, som udvalget endnu ikke har udmøntet. Det betyder, at udvalget skal spare i alt 43,6 millioner kroner i 2020 stigende til knap 75 millioner i 2023.

Farvel til ansatte

På skoleområdet er der fremlagt spareforslag for 22,6 millioner kroner i 2020, mens der nu ligger spareforslag klar på børnepasningsområdet for knap 21 millioner kroner i 2020.

Her foreslås det blandt andet at skære 2,4 procent af personalenormeringen i daginstitutionerne og dermed spare i omegnen af seks millioner om året. Vedtages dette, vil det betyde, at 16-17 fuldtidsstillinger forsvinder.

En harmonisering af institutionernes åbningstider kan også komme på tale, så ingen af dem har åbent mere end 50 timer om ugen, hvilket nogle ellers har i dag.

Den gratis mad i vuggestuerne kan stå for skud, så børnene i fremtiden enten selv skal have madpakke med, eller forældrene skal blive enige om at sætte en egenbetalt madordning i søen.

Har ikke lyst

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget Kristina Jørgensen (DF) erkender, at hun og de øvrige udvalgsmedlemmer, der står bag budgetforliget, skal nikke ja til alle de foreslåede besparelser på børne- og skoleområdet for at nå det udstukne sparemål, og ellers skal der alternative besparelser på bordet.

Hun understreger, at hun ser besparelserne som en skal-opgave, der er nødvendig for at "overholde budgetrammen", og at serviceforringelser ikke kan undgås med besparelser i det omfang.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi i forligskredsen ikke har lyst til at skære i de varme hænder, hvor besparelserne er mest mærkbare. Men det er også naivt at tro, at det her ikke rammer borgerne, siger Kristina Jørgensen.

Hun tilføjer, at forligspartierne på udvalgsmødet på torsdag vil lægge sig i selen for at spare så skånsomt som muligt på børnene og skolerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce