Annonce
Tønder

Dagli'Brugsen i Visby lukker

Uddeler Pauline Gjerdrum måtte op til weekenden give sine ansatte en kedelig nyhed - Dagli' Brugsen i Visby lukker til nytår. Nu står uddeleren i spidsen for et nyt initiativ, som forhåbentlig kan bevare både den lokale dagligvarehandel og nogle af de jobs, der står til at forsvinde ved årsskiftet. Foto: Niklas Majgaard
En forestående udskiftning af alle køleskabe og frysere i Dagli'Brugsen i Visby koster nu forretningen livet. Dagli'Brugsen er fortid til nytår - nu arbejdes der på nye lokale tiltag, som kan bevare muligheden for indkøb i Visby.

VISBY: Hvad der står på skiltene efter nytår er uvist - men Dagli'Brugsen bliver det ikke. Det står klart, efter det søndag blev meldt ud, at Kvickly Tønder ved årsskiftet vil lukke afdelingen i Visby ned.

Baggrunden er, at brugsens køle- og frysefaciliteter længe har været nedslidte, og man står derfor overfor en stor og nødvendig investering. I Visby har det i de senere år og specielt i 2019 været en stadigt voksende post på budgettet at reparere på de gamle systemer, og det har nu betydet, at man har kastet håndklædet i ringen, forklarer uddeler Pauline Gjerdrum:

- Vi overtog desværre butikken med slidte kølere og frysere, og det er baggrunden. Butikken har en fin omsætning og kører fint, men vi har været udfordret meget af, at ting hele tiden går i stykker. Havde man ofret pengene sidste år og skiftet der, så havde situationen været en anden, og vi havde sparet meget besvær.

Pauline Gjerdrum forklarer, at man har et godt tilbud på hånden i forhold til at skifte systemet. Det koster 615.000 kroner, mens hun i alt vurderer, at en million kroner er væk, inden alt er helt tiptop. Omvendt, så har reparationerne kostet rigtig mange penge i løbet af i år - hun anslår, at der er repareret for omkring 400.000 kroner. Et beløb, der i øvrigt ikke inkluderer tab på kasserede varer og de ekstra arbejdstimer, som nedbruddene har kostet.

Der er nu lagt op til udvikling. Butikken har med sin omsætning vist, at potentialet er godt - nu skal det afgøres, hvem der skal drive Visbys samlingspunkt videre og hvordan.

Annonce

Vi overtog desværre butikken med slidte kølere og frysere, og det er baggrunden. Butikken har en fin omsætning og kører fint, men vi har været udfordret meget af, at ting hele tiden går i stykker.

Pauline Gjerdrum, uddeler

Ærgrelse

Meldingen om lukningen ærgrer hele vejen rundt - også hos afsenderen. I Kvickly Tønder kalder direktør Per Sørensen lukningen ærgerlig, men nødvendig:

- Det er altid ærgerligt, at det er nødvendigt. Omkostningerne er så høje, at vi ikke kan se det blive rentabelt i det næste lange stykke tid at være i Visby. Man kan godt sige, at den er blevet strukket for langt, og set i bagklogskabens lys, så burde man have renoveret det tidligere - eller i hvert fald taget beslutningen om det. At tage den her beslutning kommer efter lange overvejelser fra os, forklarer han.

I lokalrådet er man klar til arbejdet med at finde en anden løsning. Det er fatalt for Visby at stå uden lokale indkøbsmuligheder, vurderer lokalrådsmedlem Trille Jacobsen:

- Der er ingen tvivl om, at det er fatalt for byen, hvis der ingen brugs er. Det er utroligt vigtigt med indkøbsmuligheden, og det, at man lige mødes i brugsen. Den sociale kapital i det at have en brugs er enormt vigtig, siger hun og fortsætter:

- At vi finder ud af, om der er grundlag og ikke mindst opbakning til et nyt tiltag er vigtigt. Det bedste ville være, hvis det kunne køre videre som en helt almindelig forretning uden eksempelvist at være drevet med frivilligt arbejde eller med ejerandele. Der skal vi have fundet ud af, hvad der skal til i Visby.

Handlingsplan på vej

I Visby er man klar til kampen for at bevare indkøbsmuligheden i byen - også i 2020. Visby lokalråd er i samarbejde med netop Pauline Gjerdrum ved at sætte en handlingsplan i værk, som skal sikre butikken for fremtiden. Parterne mødes i uge 43, og i uge 44 er der lagt op til et borgermøde i Visby Forsamlingshus. Her håber Pauline Gjerdrum, at der kan komme gang i planerne.

- Vi ved endnu ikke, hvad der skal komme efter brugsen - det skal vi blive klogere på i de kommende uger. Alt er muligt, men vi har i hvert fald vendt, at det kunne være en mulighed, at man kan købe andele hos os - dels for at skabe et endnu stærkere lokalt tilhørsforhold, men også fordi vi ikke kan komme udenom, at der skal bruges ret mange penge nu, forklarer Pauline Gjerdrum, som står i spidsen for initiativet.

Foto: Niklas Majgaard
Foto: Niklas Majgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce