Annonce
Tønder

Dagli'Brugsen i Visby lukker

Uddeler Pauline Gjerdrum måtte op til weekenden give sine ansatte en kedelig nyhed - Dagli' Brugsen i Visby lukker til nytår. Nu står uddeleren i spidsen for et nyt initiativ, som forhåbentlig kan bevare både den lokale dagligvarehandel og nogle af de jobs, der står til at forsvinde ved årsskiftet. Foto: Niklas Majgaard
En forestående udskiftning af alle køleskabe og frysere i Dagli'Brugsen i Visby koster nu forretningen livet. Dagli'Brugsen er fortid til nytår - nu arbejdes der på nye lokale tiltag, som kan bevare muligheden for indkøb i Visby.
Annonce

VISBY: Hvad der står på skiltene efter nytår er uvist - men Dagli'Brugsen bliver det ikke. Det står klart, efter det søndag blev meldt ud, at Kvickly Tønder ved årsskiftet vil lukke afdelingen i Visby ned.

Baggrunden er, at brugsens køle- og frysefaciliteter længe har været nedslidte, og man står derfor overfor en stor og nødvendig investering. I Visby har det i de senere år og specielt i 2019 været en stadigt voksende post på budgettet at reparere på de gamle systemer, og det har nu betydet, at man har kastet håndklædet i ringen, forklarer uddeler Pauline Gjerdrum:

- Vi overtog desværre butikken med slidte kølere og frysere, og det er baggrunden. Butikken har en fin omsætning og kører fint, men vi har været udfordret meget af, at ting hele tiden går i stykker. Havde man ofret pengene sidste år og skiftet der, så havde situationen været en anden, og vi havde sparet meget besvær.

Pauline Gjerdrum forklarer, at man har et godt tilbud på hånden i forhold til at skifte systemet. Det koster 615.000 kroner, mens hun i alt vurderer, at en million kroner er væk, inden alt er helt tiptop. Omvendt, så har reparationerne kostet rigtig mange penge i løbet af i år - hun anslår, at der er repareret for omkring 400.000 kroner. Et beløb, der i øvrigt ikke inkluderer tab på kasserede varer og de ekstra arbejdstimer, som nedbruddene har kostet.

Der er nu lagt op til udvikling. Butikken har med sin omsætning vist, at potentialet er godt - nu skal det afgøres, hvem der skal drive Visbys samlingspunkt videre og hvordan.

Vi overtog desværre butikken med slidte kølere og frysere, og det er baggrunden. Butikken har en fin omsætning og kører fint, men vi har været udfordret meget af, at ting hele tiden går i stykker.

Pauline Gjerdrum, uddeler

Annonce

Ærgrelse

Meldingen om lukningen ærgrer hele vejen rundt - også hos afsenderen. I Kvickly Tønder kalder direktør Per Sørensen lukningen ærgerlig, men nødvendig:

- Det er altid ærgerligt, at det er nødvendigt. Omkostningerne er så høje, at vi ikke kan se det blive rentabelt i det næste lange stykke tid at være i Visby. Man kan godt sige, at den er blevet strukket for langt, og set i bagklogskabens lys, så burde man have renoveret det tidligere - eller i hvert fald taget beslutningen om det. At tage den her beslutning kommer efter lange overvejelser fra os, forklarer han.

I lokalrådet er man klar til arbejdet med at finde en anden løsning. Det er fatalt for Visby at stå uden lokale indkøbsmuligheder, vurderer lokalrådsmedlem Trille Jacobsen:

- Der er ingen tvivl om, at det er fatalt for byen, hvis der ingen brugs er. Det er utroligt vigtigt med indkøbsmuligheden, og det, at man lige mødes i brugsen. Den sociale kapital i det at have en brugs er enormt vigtig, siger hun og fortsætter:

- At vi finder ud af, om der er grundlag og ikke mindst opbakning til et nyt tiltag er vigtigt. Det bedste ville være, hvis det kunne køre videre som en helt almindelig forretning uden eksempelvist at være drevet med frivilligt arbejde eller med ejerandele. Der skal vi have fundet ud af, hvad der skal til i Visby.

Annonce

Handlingsplan på vej

I Visby er man klar til kampen for at bevare indkøbsmuligheden i byen - også i 2020. Visby lokalråd er i samarbejde med netop Pauline Gjerdrum ved at sætte en handlingsplan i værk, som skal sikre butikken for fremtiden. Parterne mødes i uge 43, og i uge 44 er der lagt op til et borgermøde i Visby Forsamlingshus. Her håber Pauline Gjerdrum, at der kan komme gang i planerne.

- Vi ved endnu ikke, hvad der skal komme efter brugsen - det skal vi blive klogere på i de kommende uger. Alt er muligt, men vi har i hvert fald vendt, at det kunne være en mulighed, at man kan købe andele hos os - dels for at skabe et endnu stærkere lokalt tilhørsforhold, men også fordi vi ikke kan komme udenom, at der skal bruges ret mange penge nu, forklarer Pauline Gjerdrum, som står i spidsen for initiativet.

Foto: Niklas Majgaard
Foto: Niklas Majgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce