Annonce
forside

Dagpengeforringelser bekymrer lønmodtagerne

Kunne du klare dig, hvis du mistede dit job og røg på dagpenge - altså fik 18.633 før skat på fuld tid?

Jeg mener, vi har et problem der er langt større, end vores landspolitikerne har indset, og som risikerer at undergrave vores såkaldte flexicurity-model - altså det forhold, at det er let at fyre, men at der til gengæld er tryghed for, at folk ikke skal gå fra hus og hjem, fordi der er et effektivt dagpengesystem.

Den største bekymring for vores ledige medlemmer er deres privatøkonomi. Det viser en ny undersøgelse, som 3F har foretaget blandt 1.367 ledige 3Fere, der var på dagpenge.

Hver 3. svarer, at de er mest bekymret for, om de kan få det til at løbe rundt økonomisk. Derefter kommer frygten for langtidsledighed.

Bekymringer blandt 3F'erne er i mine øjne en bedrøvelig, men forståelig konsekvens af årevis med systematisk udhuling af dagpengene.

Fra midten i 90'erne til i dag er dagpengene før skat blevet 2.500 kroner mindre værd. Med mindre der sker noget ved dagpengesatsen vil den fortsætte med at miste værdi.

Det tager 3F meget alvorligt, og vi opfordrer politikerne til at gøre det samme.

Er politikerne klar til at gamble med virksomhedernes fleksible muligheder for nemt at kunne afskedige medarbejdere, når der ikke er brug for arbejdskraft?

For hvis ikke dagpengesystemet skaber tryghed, så kommer fagforeningerne til at kræve tryghed gennem overenskomstsystemet. Det giver ikke den fleksibilitet, som virksomhederne efterspørger.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

JV-Panelet: Det mener vi om Mungo Parks nye navn, fredning af Marielundskoven og om patienter, som udebliver fra deres aftaler

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce