Annonce
Esbjerg

Dagplejemor fik nok af kommunale kontroller i sit private hjem

Esbjerg Kommune vil i efteråret igen gøre et forsøg på at rekruttere nye dagplejere. Foto: Claus Thorsted
Der er stor mangel på dagplejemødre i Esbjerg Kommune og mange er stoppet. JV har talt med én af de dagplejemødre, der blev træt af regler og kommunale kontrolbesøg. Børnedirektør forstår godt utilfredsheden.

Efter mere end 10 år som dagplejemor med et stort hjerte for børn valgte dagplejemor Mette Larsen at sige stop.

Hver morgen i årevis har hun fra tidlig morgen taget imod små, søvnige børn til pasning i sit private hjem. Nu havde hun fået nok. Ikke af børnene, men af kommunale kontrolbesøg i hjemmet, hvor pædagogiske ledere kom på besøg og fortalte, hvad hun måtte og ikke måtte, hvad hun skulle fjerne, og hvad hun skulle gøre bedre.

- Jeg var faktisk glad for mit arbejde i mange år. Glad for børnene. Så jeg var egentlig ked af stoppe. Men den måde, som de nærmeste ledere møder os dagplejere på ude i vores private hjem, kunne jeg ikke klare mere. De forsøger at få det til at ligne en vuggestue med ensretning af indretning og regler, men det er netop ikke en vuggestue. Det er en dagpleje, et privat hjem, siger Mette Larsen.

Annonce

Slut med hund

Hun fortæller, at der over de senere år kom flere og flere regler og kontroller. Det betød blandt andet, at Mette Larsen og hendes familie skulle lave en del om på deres hjem for at kunne leve op til kravene.

- Eksempelvis måtte der ikke være en magnet-knivblok på væggen i køkkenet. Den skulle bare væk, fik jeg pludselig at vide. Det hele skulle være så strømlinet, da jeg fik ny pædagogisk leder, husker Mette Larsen.

I mange år var det også en del af dagplejen, at familiens godmodige hund kunne være lidt sammen med børnene, når Mette Larsen selv var til stede med børnene. Men pludselig skulle den bag lås og slå hele dagen.

Annonce

"Lederkasketten"

Derfor forstår hun godt, at det er svært at skaffe nye dagplejemødre.

- Det er også måden, vi bliver mødt på. Når en kommunalt ansat kommer ud i mit private hjem og siger "nu tager jeg lige lederkasketten på", så stritter det hele på mig. Det var ikke fordi jeg ikke ville samarbejde, men det her er altså ikke en kommunal institution, og det skal man som kommune også have respekten for. Ellers føles det jo nærmest som et overgreb, siger Mette Larsen.

Sideløbende er der kommet mange pædagogiske ambitioner med dagplejen. Det har Mette Larsen ikke noget imod - børnene må jo gerne lære noget her hos mig - som hun siger, men igen blev læringsplaner og test trukket ned over dagplejen uden særlig respekt for, at den slags også tager tid.

- Kommunen er med i et landsdækkende, pædagogisk projekt, hvor vi i dagplejen skulle vælge nogle børn ud og foretage nogle særlige test med dem, læse noget bestemt for dem osv. Derefter skulle vi registrere vores arbejde og observationer i nogle skemaer. Men vi fik ingen arbejdstid til at forberede os til det. Det skulle vi bare klare, husker Mette Larsen, der som dagplejemor havde børn 48 timer om ugen at se til.

Annonce

Ingen respekt

Det betød blandt andet, at Mette Larsen måtte bruge sin fritid på at se en instruktionsvideo og udfylde skemaer.

- Jeg har slet ikke noget imod, at også dagplejebørn skal have noget pædagogisk indhold i opholdet hos mig, men når det gennemføres uden respekt for, at vi som dagplejere er alene med børnene, selv skal gøre rent efter lukketid, handle ind og ikke bare kan sætte os ind på kontoret for at udfylde skemaer og sætte os ind i alle mulige pædagogiske forsøg, så bliver jeg lidt vred, siger Mette Larsen.

Alt i alt blev det hele for meget, men værst af alt var manglen på respekt for det arbejde, som dagplejen udfører:

- Vi kunne råbe og skrige, ingen hørte os. Vi er bare robotter i kommunens fabrik, og børn og forældre er numre. Jeg var i dagplejen, fordi jeg godt kan lide børn. Men efterhånden skulle jeg bare putte noget læring i dem og sende dem i børnehave. Det var en pølsefabrik, siger Mette Larsen.

Ud over at møde dagplejen med mere respekt for indlevelse fra kommunens side, så har Mette Larsen også et forslag til, hvordan kommunen kunne arbejde bedre med dagplejerne:

- Der er kæmpe forskel på os. Nogle har virkelig behov for pædagogisk vejledning. Fokuser indsatsen på dem, der har behov for hjælpen, og som rent ud sagt ikke er særligt gode til at være dagplejere, og brug mindre tid på dem, der faktisk gør det ret godt, lyder det fra Mette Larsen.

Annonce

Kommune: Et landsdækkende problem

Den akutte mangel på dagplejere er ikke bare et Esbjerg-fænomen, fremhæver Jørn Henriksen, direktør for børn og kultur i Esbjerg Kommune.

- Der er kommuner, som helt har givet op at rekruttere. Det gælder eksempelvis Helsingør Kommune, siger Jørn Henriksen.

Anonym dagplejemor

Dagplejemoren, der interviewes i artiklen, har fået lov at optræde anonymt, fordi hun fortsat er i et økonomisk afhængighedsforhold til Esbjerg Kommune. Tilladelsen er givet, fordi JV opfatter hendes kritik af forholdene for dagplejen som væsentlige i en tid, hvor der er stor mangel på dagplejere og det er svært at rekruttere nye.

Mette Larsen frygter, at hendes kritik af den kommunale dagpleje ellers vil få konsekvenser for hende. "Mette Larsen" er altså ikke hendes rigtige navn. Mette Larsens rigtige navn er redaktionen bekendt.

Han har ikke nogen skudskikker forklaring på, hvorfor problemet, der er ret nyt, er opstået. Men han gætter på, at den lave arbejdsløshed er en del af forklaringen.

- Du skal som dagplejer være parat til en arbejdsuge på 48 timer. Du er for det meste alene med børnene, og du skal åbne dit private hjem. Hvis man har tilbud om andre gode jobs, så kan de jo let se mere attraktive ud, siger Jørn Henriksen.

Annonce

Hjem til arbejde

Samtidig er netop det at åbne sit hjem svært for mange. Forældre stiller mange krav i dag og de færreste vil eksempelvis acceptere, at der er rygere i stuerne ved siden af, hvor dagplejen holder til, fortæller Jørn Henriksen.

Det gælder også kat og hund, som mange børn har allergi over for, eller som forældre blot er utrygge ved.

- Jeg har selv en svigerinde, der var dagplejemor. Hun havde en schæfer, der gik rundt sammen med hende og børnene. Det var ikke noget problem. Men det har ændret sig, siger Jørn Henriksen.

I dag skal man som dagplejer lukke hunden inde et sted, hvor den ikke kommer tæt på børnene.

Jørn Henriksen kender også udmærket til de mange dagplejere, der beklager sig over stigende krav til "papirarbejde" som dokumentation, registrering og pædagogiske læreplaner.

Når en kommunalt ansat kommer ud i mit private hjem og siger "nu tager jeg lige lederkasketten på", så stritter det hele på mig

Dagplejemor Mette Larsen

- Jeg forstår godt, at det er træls, når der ikke er meget tid til det, men det er altså ikke krav fra kommunen, men landsdækkende lovgivning, som vi i kommunen er forpligtet til at forvalte. Det er noget af det, vi også ser på, hvordan vi kan gøre lettere for dagplejerne, siger Jørn Henriksen.

Til gengæld vil han ikke acceptere, hvis de pædagogiske ledere, der kommer i dagplejernes hjem, ikke respekterer, at de er i et privat hjem og ikke i en kommunal institution.

Annonce

Tæt på pension

Der er cirka 225 dagplejere i Esbjerg Kommune. 70 af dem er over 58 år og 120 af dem er over 55 år. Lykkes det ikke at rekruttere løbende til dagplejen, er kommunen forpligtet til at oprette vuggestuer, som det eksempelvis sker i Bramming nu, hvor Esbjerg Kommune opretter 24 nye vuggestuepladser.

- Det er jo desværre en ond spiral, hvor vuggestuen efterhånden kan komme til at udkonkurrere dagplejen. Samtidig er det dyrt for kommunen, fordi vi skal udvide og bygge vuggestuer, forklarer Jørn Henriksen, der gerne vil fastholde dagplejerne.

I Esbjerg by efterspørger 80 procent af forældrene vuggestuer, mens forældre i Ribe og Bramming i langt højere grad efterspørger dagplejen.

- Men vi begynder også at se en stigende efterspørgsel efter vuggestuer i Ribe og Bramming, siger Jørn Henriksen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Esbjerg For abonnenter

Efter opfordringer til test: Kæmpelange corona-køer får esbjergenserne til at rase

Esbjerg Energy

Energy kigger langt efter fjerdepladsen efter sent nederlag i Herning

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce