Annonce
Aabenraa

Dagplejen skal spare: Forældre kan komme til at køre længere

Når dagplejen skal i gang med at se på, hvor der kan spares, er blandt andet legestuerne i spil. Det kan komme på tale helt at lukke nogle af dem. Arkivfoto: Morten Dueholm
Den kommunale dagpleje i Aabenraa har overskredet budgettet med 2,9 millioner kroner. De penge skal nu betales tilbage, og det kommer til at kunne mærkes blandt de godt 100 dagplejere. Politikere vil have holdbar løsning.

Aabenraa: Hvad nytter det, at der er en ledig dagplejeplads i Bylderup, hvis barnet bor i Varnæs? Det ene år fødes der 38 børn i distriktet, det næste 24. Hvad vælger forældrene: Den kommunale dagpleje, daginstitution, privat pasning?

Nej, der er mange ubekendte i spil, når den kommunale dagpleje i Aabenraa skal have puslespillet til at gå op.

Det er så heller ikke lykkedes. Nødvendige fyringer på grund af faldende børnetal har gennem de seneste år givet minus på bundlinjen, og da underskuddet med udgangen af 2020 ramte 2,9 millioner kroner, blev den politisk fastsatte grænse for, hvornår et underskud blot kan flyttes med fra det ene år til det næste, overskredet.

Annonce

Det betyder, at den kommunale dagpleje over de kommende tre år skal afdrage de knap tre millioner kroner.

Alt vil være i spil

Et indgreb, der vil komme til at kunne mærkes ude blandt de godt 100 kommunale dagplejere. Det er allerede besluttet, at det årlige beløb til legetøj sættes ned fra 1000 til 500 kroner, ligesom de lokale legestuer kommer under lup. Skal nogle af dem helt lukkes, eller kan der skæres ned i antallet af timer?

- Alt vil være i spil, forklarer dagtilbudschef Jacob Svarre Winther.


Det er et helt enigt udvalg, som brænder for, at dagplejen har fornuftige vilkår. Så vi må prøve at finde en fornuftig løsning.

Kirsten Nørgård Christensen (V), formand for børne- og uddannelsesudvalget


For forældre kan det komme til at betyde, at de kommer til at køre lidt længere, når guldklumpen skal i gæstepleje. Har en dagplejer i forvejen fire børn, så udløser det nemlig ekstra tillæg, hvis en femte kommer i gæstepleje. Så der vil kunne spares penge ved at lade dagplejere, der kun har tre børn, være gæsteplejere.

Det er én mulighed. En anden er at gå mere drastisk til værks og helt lukke dagplejen i de tyndest besatte områder. Eller øge den radius inden for hvilken, forældre vil få tilbudt en dagplejeplads.

Annonce

Forældre skal kunne vælge

Hverken en lukning eller en øget radius vil dog komme på tale, før det har været forbi politikerne i børne- og uddannelsesudvalget. Det vil nemlig stride mod, hvad udvalget tidligere har besluttet: At forældre skal have valgfrihed - så ønsker de en kommunal dagplejeplads, skal de have en tilbudt. Og det inden for en rimelig afstand fra deres bopæl.

- Så hvis der bliver foreslået vidtgående ændringer, vil vi komme på banen, inden noget bliver vedtaget. For det vil være imod de nuværende principper, siger udvalgets formand, Kirsten Nørgård Christensen (V), der ikke lægger skjul på, at hun og kollegerne i udvalget ser med dyb alvor på dagplejens udfordringer:

- Det er klart, at det får betydning, at man nu skal ud og reducere omkostningerne. Et enigt udvalg har derfor bedt forvaltningen om at komme med et oplæg til, hvordan dagplejen kan se ud fremadrettet, hvis den skal blive ved med at være attraktiv for børn og forældre, fortsætter hun.

Oplægget vil ligge klar i juni, og viser det sig, at det vil være umuligt at lave en bæredygtig dagpleje inden for de økonomiske rammer, der er i dag, vil det kunne blive et tema, når byrådet mødes til efterårets budgetforhandlinger.

- Som det kører nu, er det i hvert fald ikke hensigtsmæssigt. Det med hele tiden at fyre og ansætte er ikke holdbart i længden, siger Kirsten Nørgård Christensen.

Kun tre dagplejere tilbage

Det største pres mod dagplejen er kommet fra de mange småbørnspladser, der er blevet oprettet i daginstitutionerne. Til eksempel var der i 2014 537 børn i dagplejen og 272 i småbørnsgrupperne. I 2020 lød tallene på 376 i dagplejen og 398 i småbørnsgrupperne.

Der er seks områder, hvor der nu kun er tre dagplejere tilbage: Det er Bolderslev, Kliplev, Padborg, Felsted, Hjordkær og Løjt. I Løjt var der i 2014 11 dagplejere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce