Annonce
Billund

Dagplejere afliver fordomme om jobbet: - Det handler om nærhed, omsorg og ro

Ida Fleng Poulsen (bagerst) og Ditte Ravn Buhl finder jobbet som dagplejer livgivende og livsbekræftende. Foto: Martin Ravn
I Billund by har der over længere tid manglet 1-2 dagplejere. Redaktionen mødtes med et par dagplejere i byen for at aflive myter om jobbet, for nok skal der godkendelser og diverse andre ting til, men jobbets goder opvejer det mindre sjove, mener de.

Billund Kommune: Billund by mangler dagplejere - og har efterhånden gjort det i over et år. Byen har behov for to-tre dagplejere, og indtil videre er der etableret en stordagpleje i Billund Centret for at imødekomme behovet.

To dagplejere i byen, Ida Fleng Poulsen, 37, og Ditte Buhl Ravn, 47, synes, det er ærgerligt. De er nemlig rigtigt glade for deres arbejde som dagplejere.

Ida Fleng Poulsen har kun været i jobbet i et år, og hun fortryder ikke et sekund sin beslutning om en anden hverdag med fire små børn i sit hjem dagligt. Ej heller Ditte Buhl Ravn kunne forestille sig et andet job. Hun har været dagplejer i ti år.

De to mødes jævnligt både med hinanden og med de øvrige dagplejere i området, så de finder ikke jobbet ensomt. Det er ellers ét af de temaer, der ofte er oppe, når de snakker med andre om deres arbejde.

- Jeg tænker, at det er meget op til den enkelte, og man kan gøre meget selv, for der er et fagligt netværk og gode kollegaer. Vi mødes i hallen en gang om ugen, og der er seks heldagslegestuer om året, fortæller Ditte Ravn Buhl, der også mener, at det er vigtigt at kunne være i sit eget selskab, og at man trives ved at være hjemme.

- Det gode ved det er, at man selv kan bestemme sin hverdag, og midt på dagen er der et par timer, når de små sover middagssøvn, hvor man kan få gjort forskellige ting, fortæller Ditte Buhl Ravn.

Annonce
Dagplejebørnene får kram og knus af mine egne børn, når de kommer hjem. De er en del af familien, og når de begynder i børnehave, henter jeg dem indimellem hjem til boller, når der er nogle stille dage.

Ditte Ravn Buhl, dagplejer

Brug for mere nærhed

De har begge en arbejdsuge på 48 timer.

- Og det er da en lang uge, men med faste rutiner føles det ikke så langt, og vi optjener en halv fridag om måneden, så vi også kan komme til læge og tandlæge, og hvad man ellers skal, siger Ida Fleng Poulsen, der flyttede til Billund med sin mand, der fik arbejde på Lego, og deres søn, der nu er tre år.

- Jeg har været folkeskolelærer i Silkeborg i 7.-8.-9. klasse og havde brug for at prøve noget andet, forklarer Ida Fleng Poulsen, der bestemte sig for at prøve lykken med de helt små børn.

- Jeg havde brug for mere nærhed og ro med det enkelte børn i stedet for at skulle favne en hel klasse, og det har jeg fået, siger Ida Fleng Poulsen.

For hende har jobbet givet mere ro i både hendes arbejdsliv og familieliv, og indretningen og godkendelsen af hjemmet er gået stille og roligt.

- Jeg har hele tiden haft fuld opbakning fra min mand, og det hele er gået nemt igennem, siger Ida Fleng Poulsen.

Udeliv og cykling

De to har måske haft den største udfordring i forhold til at åbne deres hjem.

- Man bliver en offentlig person, og der skal lige lidt ekstra rengøring til, smiler Ditte Ravn Buhl, der ser det som et privilegium at være den primære omsorgsperson i de to år, der betegnes som de allervigtigste i et barns liv.

- Det er dejligt at se dem vokse og udvikle sig. Så kan de begynde at snakke og gå, påpeger hun, der tidligere arbejdede på Lego i 17 år.

- Jeg sætter rigtig meget pris på friheden, og at vi bare kan gå udenfor. Det går altid rigtig godt med små børn udenfor, konstaterer Ditte Ravn Buhl, der også gerne cykler med sine børn.

- Så kører vi på campingpladsen eller på rideskolen eller ser på æsler eller fodrer ænder. Der er reelt ingenting, vi skal nå. Vi tager det bare stille og roligt, siger hun.

Det går allerbedst udenfor. Det er Ditte Ravn Buhls erfaring med de små - og hun er selv glad for at være udenfor. Foto: Martin Ravn

Jobbet som et kald

Dittes egen søn var selv en del af børnegruppen i de første tre måneder, da hun begyndte som dagplejer.

- Nogle trives i det. Andre gør ikke, og det må man finde ud af, siger Ditte, der selv voksede op i et dagplejehjem - og det har hendes egne tre børn også gjort.

- Min yngste elsker børnene og vil gerne hjælpe og være med til det hele, fortæller Ditte, og det er ikke uden tårer, at hun tager afsked med børnene, når de skal i børnehave.

Hun ser på jobbet som dagplejer som lidt af et kald:

- Enten kan man, eller også kan man ikke. Der er selvfølgelig mange rutiner med bleskift og mad, men det er også det, der giver nærhed, og så er der samarbejdet med forældrene.

En sandkasse er også et must i haven som dagpleje, og haven skal indhegnes, men det har ikke været noget problem for de to dagplejere, der henholdsvist har været i jobbet i ét og ti år.Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce