x
Annonce
Sønderborg

Dalsmark Plejehjem: Måske er driftsaftalen ulovlig

Dalsmark Plejehjem er det eneste i Sønderborg Kommune, som ikke drives af kommunen selv. Her står Danske Diakonhjem for driften. Men Danske Diakonhjem er blevet sagt op fra 1. januar 2020. Arkivfoto: Claus Thorsted

Advokatfirmaet, der rådgiver Sønderborg Kommune, sår tvivl om lovligheden bag den nu opsagte driftsaftale med Danske Diakonhjem.

Rinkenæs: Advokatfirmaet Horten, som er Sønderborg Kommunes eksterne juridiske rådgiver, har i flere notater gjort forvaltningen opmærksom på, at driftsaftalen for Dalsmark Plejehjem "formentlig" er ulovlig.

Gråsten Kommune smeltede i 2017 sammen med seks andre kommuner på Als og Sundeved til storkommunen Sønderborg. I den forbindelse blev driftsaftalen overtaget og videreført af Sønderborg Kommune. Horten sår tvivl om, hvorvidt det er sket korrekt:

"Ud fra de foreliggende oplysninger skulle den nuværende driftsaftale have været indgået efter annoncering i henhold til de dagældende regler i tilbudsloven, med mindre aftalen var indgået mundtligt før 1. juli 2007, hvis ikke umiddelbart ses at være sket", skrev Horten i et notat til Sønderborg Kommune allerede i september 2016.

Det kommer bag på Gråstens daværende borgmester, Bendt Olesen (S):

- Jeg er ikke bekendt med, at vi har indgået en ulovlig aftale, hverken i 2007, da den blev videreført, eller 15 år tidligere, da den oprindeligt blev indgået, siger han.

Annonce

Jeg er ikke bekendt med, at vi har indgået en ulovlig aftale, hverken i 2007, da den blev videreført, eller 15 år tidligere, da den oprindeligt blev indgået.

Bendt Olesen, tidligere borgmester i Gråsten

- Banalt pjat

Der var intet krav om annoncering i 2002, men Horten er af den opfattelse, at reglerne, som skal sikre gennemsigtighed før indgåelse af kontrakter, burde være fulgt i 2007.

- Det er noget banalt pjat og rent juristeri, synes Bendt Olesen, der minder om, at driftsaftalen blev indgået og videreført ikke kun til glæde for Danske Diakonhjem og kommunen, men i særdeleshed til glæde for beboerne.

Emil Tang, direktør for Danske Diakonhjem, undrer sig også over Hortens påstand om, at driftsaftalen formentlig er ulovlig:

- I 2007 blev aftalen kun tilpasset. Kommunens navn og adresse blev ændret, oplyser Emil Tang, der ikke på noget tidspunkt har fået en henvendelse fra Sønderborg Kommune om, at aftalen måske er ulovlig:

- Hvis man opdager, at vi i tidernes morgen måske har indgået noget ulovligt, kunne man jo lige tage fat i mig, så vi sammen kunne ændre det, siger han.

Klausul

Både Emil Tang og Bendt Olesen håber, Ankestyrelsen vil komme med en klar udtalelse om, hvad juraen giver mulighed for: Kan driften af Dalsmark Plejehjem fortsætte som hidtil, eller skal den i udbud?

I 2016 udløb en klausul i driftsaftalen, der gennem 15 år havde sikret, at hverken kommune eller Danske Diakonhjem kunne opsige samarbejdet omkring Dalsmark Plejehjem. Klausulen var et resultat af, at Gråsten Kommune investerede i en stor ombygning af bygningerne, som Danske Diakonhjem til gengæld skænkede kommunen.

Fra 2016 blev det muligt for begge parter at sige driftsaftalen op med et års varsel.

Men sidste år kom Sønderborg Kommune efter rådgivning fra Horten til den konklusion, at aftalen ikke kunne fortsætte. Den skulle enten i udbud eller overtages af kommunen selv, og den 23. december valgte Sønderborg Kommune at opsige aftalen.

Advokatfirmaet Lundgrens, som rådgiver Danske Diakonhjem, mener, at Horten har tolket udbudsloven forkert. Ifølge Lundgrens kan Danske Diakonhjem fortsætte som hidtil.

Ifølge Anne Krull, kommunikationskonsulent for Horten, er det advokatfirmaets praksis ikke udtale sig i verserende sager, hvor virksomheden selv er involveret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gårdbrand: Grisene slap med skrækken

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce