Annonce
Sønderborg

Damefrokosten gav den hele armen for 43. gang

Formand Karen Jørgensen hylder nummer tre i hattekonkurrencen Jytte Aaen. Foto: Ludvig Dittmann
Årets damefrokost i Sønderborg indeholdt visse forandringer som tapas og en ny værtinde, men ellers var alt ved det gamle med Kvindens Pris og Vi vil ha' flere Mænd fremført af Top Seven i vanlig lydhør stil med et strejf af mandestrip.

SØNDERBORG: "Vi vil ha' flere mænd, som vi kan ta' med hjem. Vi vil ha' store stærke bredskuldrede mænd. Og de skal føje sig. Og de skal bøje sig og ligge udstrakt, li' for fødderne af mig!" De uforlignelige traditionsrige sange gik atter over scenen med Top Seven ved instrumenterne, da damefrokost nummer 43 løb af stabelen i festteltet på ringriderpladsen lørdag aften. Her sang og skrålede 1200 kvinder lungerne ud af halsen til kendte sange som Sommer og Sol og Kvindens Pris.

Stemningen var høj fra starten. Kvinderne ankommer i grupper og har været til forfest rundt omkring, så de er i højt humør ved indgangen, hvor måbende mænd på festpladsen ser dem indtage teltet, men her er det slut for menigmand. Mændene i teltet er samaritterne, beredskabet, orkestret og serveringspersonalet foruden en flok mandlige fotografer, der hvert år indtager teltet med klikkende kameraer.

Det lader kvinderne sig ikke gå på af.

- Skål piche, og skide vær' mæ' æ mandfolk, lyder det den ene gang efter den anden fra scenen.

Damefrokost-historie

Tidligere værtinde Ester Fick har oplistet damefrokostense historie som byfestens store damefest siden 1976. Hun har noteret det stigende deltagerantal fra 100 i starten til 1200 i dag, men ellers har indholdet i høj grad været den samme. I 1996 var Falck på besøg, fordi en pige brækkede armen, og en anden brækkede benet. Dengang blev hattelauget også oprettet. I 2002 løb kassereren med kassen. I 2003 underholdt Birthe Kjær.

Altid hjem til damefrokost

- Jeg kommer hjem til damefrokost hvert år. Jeg kommer fra Sønderborg, men bor i Brørup. Der er de misundelige over, jeg skal hjem til damefesten, fortæller Nina Diekmann med en blinkende lygte i hatten.

Temaet for årets hattekonkurrence er nemlig Byfesten 50 år, så der er masser af glimmer og guld i hattepynten. Et hold kaldet 24 karat vinder konkurrencen for den flottest hovedpryd med selvlavede hovedbeklædninger med guldbarer. Det er svært for dommerne at finde de rette vindere, men det udslaggivende er netop, at der er lagt stor personlig iderigdom for dagen.

Vinder af hattekonkurrencen bliver Lisbeth Jensen, der har en hovedbeklædning, som kræver sit af nakkemusklerne og tæller både champagneflaske og flashlight. Ud på aftenen bliver dansen og stemningen mere løssluppen. Pigerne står på bænkene og synger. Ingen falder ned trods noget, der ligner halsbrækkende øvelser tilsat blå gajol i shots-stænger, som deles ud fra bælter båret af kvinder i festkomiteen. Der er også cocktails i baren og for første gang nogensinde tapas og ikke buffet. Så Rødekro Kro har anrettet 1200 tapas tallerkner og lige så mange dessertanretninger med brownies, ost og cheesecake.

Annonce

Onslow

- Vi er her, fordi vi synes, det er sjovt. Vi kender hinanden forskellige steder fra og har været til forfest. Vores blomsterpynt er lavet af kunstige roser, der har fået en gang guldspray, fortæller fire piger, der har taget plads ved en bordende med Bettina Frederiksen, Kværs, som den mest erfarne.

En anden erfaren kvinde er den tidligere værtinde Ester Fick, der kender damefrokosten som mangeårig grand old lady for hele forehavendet.

- Jeg synes, der er for få hatte i år. Tidligere gjorde vi meget ud af det. Andre gange har jeg syntes, hattene var for voluminøse og omfangsrige, men nu er der faktsik for lidt, fortæller Ester Fick, der selv har en fin hat med blomster og guldkant lavet af en modist.

Efter desserten sætter Top Seven kolorit på showet med trommeslager Jacob Hakonsen i fri dressur som Onslow, Miss Hyacints svoger fra Fint skal det være. Trommeslageren halvstripper iført tætsiddende beskidt undertrøje og tangatrusser, og han lægger ikke skjul på noget som helst. Hans bare mås og stramme antræk vækker vild begejstring blandt de festende kvinder.

Damefrokosten er en rigtig glad venindefest. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Lone elsker at bo på Als: Men hun græd første gang, hun kom til øen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce