Annonce
Haderslev

Damparken: Vagn og hans brødre spillede hegnfodbold  i skjul

Vagn Mattson er kendt for sit store foreningsarbejde i Haderslev. Han er vokset op i byen, og som dreng var Damparken boltreplads for hans og de andre drenges leg. Arkivfoto: Søren Gylling
Da Vagn Mattson var dreng, var det forbudt at betræde græsset i Damparken. For ham og hans brødre samt drengene i Hægersgade og Præstegade var Damparken tumlepladsen for mange gode oplevelser i drengeårene.
Annonce

Damparken: - Jeg er født og opvokset i Præstegade 22, og vor nærmeste nabo var Damparken og Klosterkirkegården. Derfor var Damparken vor legeplads, men dengang stod der skilte rundt i parken med teksten: "Græsset må ikke betrædes".

Sådan indleder Vagn Mattson fra Haderslev sin personlige beretning om Damparken, som redaktionen har efterlyst på redaktion.haderslev@jv.dk i forbindelse med udarbejdelsen af den helhedsplan, som skal laves for parken, hvor græsset i dag heldigvis godt må betrædes.

Vagn Mattson, der er født i 1942 og er kendt og agtet for sit store og mangeårige virke for idrætten lokalt og på landsplan, har i forbindelse med efterlysningen husket tilbage på sin drengetid - på dengang den daværende dampark var en damhalvø og boltreplads for ham og hans to brødres leg - og ikke mindst de ugentlige "fodboldturneringer" om lørdagen i begyndelsen af 1950'erne.

Annonce

Fodbold i hegnet

De tre fodboldglade Mattson-brødre lod sig nemlig ikke kue af forbudsskilte. De spillede i skjul af buske og træer op mod Klosterkirkegårdens skråning noget, som de kaldte "hegnfodbold".

- I begyndelsen havde vi ikke engang en rigtig tennisbold, bare nogle klude, der var bundet sammen, som vi tog med over i hegnet. Her havde vi et lille mål op mod skrænten, og to spillede så rundt i hegnet med tennisbolden, mens den tredje var målmand og dommer. Det krævede teknisk kunnen at spille rundt mellem buskene, og vi gav os alle tre fuldt ud i kampen om at score i det lille mål, fortæller Vagn Mattson.


Det krævede teknisk kunnen at spille rundt mellem buskene, og vi gav os alle tre fuldt ud i kampen om at score i det lille mål.

Vagn Mattson om sin brug af Damparken i drengeårene


Vagn Mattson lavede turneringsplaner, og her blev intet overladt til tilfældighederne. Brødrene spillede mod hinanden på hvert sit hold i turneringerne, hvor én var AGF og en anden nogle af de andre klubhold, der gjorde sig bemærket i 1950'erne.

Hegnfodbolden varede ved i en del år. Efterhånden som hans ældre brødre fik kærester, måtte Vagn dog se deres interesse vige for andre. Selv husker han stadig tydeligt, hvordan brødrenes kærester forundret spurgte ind til, hvad hegnfodbold dog var, når han spurgte, om de ikke lige skulle tage et spil hegnfodbold.

- Vi havde nogle skønne timer med det i en spændende drengetid.

Annonce

Drengekampe

Damparken blev ikke kun brugt til hegnfodbold:

- Vi havde "æ Klosterbande", som kom fra Hægersgade og "æ knejte fra Præstegade". Vi mødtes nogle gange i Damparken for at konkurrere på forskellig vis, fortæller han.

- Nogle gange kæmpede vi med kæppe mod hinanden, men det blev nok mere til råben end til egentlige kampe, for vi var jo kammerater, når det kom til stykket.

Som drenge er, skal de bevise deres værd. Det skulle drengene i de to rivaliserende gadegrupper også:

- Vi havde en lidt farlig konkurrence, hvor man kravlede lidt højt op i nogle af de store træer, der stod over mod Erlevsiden i Damparken, og så sprang man ned på græsplænen. Det gjaldt om at springe flest gange, og så fik man et håndskrevet diplom med laksegl med hjem. Det var stort.

Forbudsskiltene var drengene nødt til at tage seriøst. Opsynsmanden kom nemlig jævnligt på besøg i Damparken for at se, om alt var i orden og for at tjekke, at der ikke blev spillet fodbold på græsplænerne.

- Det var borgmester Dørflingers far. Når han ankom, havde vi et fløjt, som rungede ud over hele parken sammen  med et råb, som lød "Flænge kommer",  og pist var alle væk, og Damparken som blæst.

Annonce

Damparkens betydning

Som haderslever har både den gamle og den nuværende Damparken haft og har stor betydning for Vagn Mattson. Den mangeårige bankmand vil heller ikke afvise, at én del af de organisatoriske talenter, han erhvervede sig som dreng ved udarbejdelsen af turneringsplanerne, har haft betydning for hans foreningsvirke.

Del din historie om Damparken

Haderslev Kommune gennemfører frem til den 1. februar en spørgeskemaundersøgelse på sin hjemmeside om borgernes brug af Damparken. Spørgeskemaundersøgelsen skal bruges i forbindelse med udarbejdelsen af en helhedsplan.

Har du en sjov og spændende historie, der relaterer til Haderslev Dampark, så send en mail til redaktion.haderslev@jv.dk

Skriv ganske kort din historie, dit navn og dit telefonnummer.

- Nej, det var et meget seriøst arbejde, siger Vagn  Mattson, som i 2004 blev æresmedlem i KFUMs Idrætsforbund. Den fornemme hæder fik han, efter at have haft plads i forbundets bestyrelse fra 1971 til 1989 – blandt andet som næstformand og for sit arbejde i KFUM Idræt i Haderslev, som Vagn Mattson i 1958 var med til at oprette.  I løbet af få år udviklede klubben sig med 600 medlemmer og seks-syv idrætsgrene til at blive en af landets største og mest succesrige. Mattson var formand fra 1966 til 1984.

Idræt og kultur har fyldt og fylder stadig rigtig meget i den aktive pensionist liv. Flere gange har han været med til at afvikle større arrangementer i Damparken. Selv bruger han jævnligt parken:

- Vi bor Ved Postgården, så når vi skal gå en tur  og have lidt luft, så går vi ofte i Damparken. Det er en fantastisk mulighed at have, og parken er helt unik her midt i byen og holdes i dag virkelig fint. Det er desuden noget særligt, når teltene til Stafet for Livet og Hertug Hans Festival kommer op, så bliver Damparken speciel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce