Annonce
Tønder

Dan er selvstændig tømrer, frivillig brandmand og småbørnsfar: - Man kan altså sagtens nå det hele

Dan Larsen smider alt, hvad han har i hænderne, når alarmen lyder. - Ja, hvis den gik lige nu, så måtte du improvisere resten af artiklen eller køre efter brandbilerne, griner han. Foto: Mette Thomsen
Han drømte om at blive frivillig brandmand. Siden om at blive selvstændig. Nu kan 30-årige Dan Larsen sætte flueben ved begge dele, og det kan fint lade sig gøre, selv om der også er to små purke, der render ham om benene derhjemme.

Løgumkloster: Den morgen var minen en anelse stram.

- Da jeg kom tilbage fra en tidlig udrykning, stod min kone hernede med barnevognen. Jeg havde ikke lige fået med, at hun skulle bruge bilen. Så hun skyndte sig at snuppe nøglerne, og så måtte jeg ellers sørge for at få afleveret børnene.

I dag kan de heldigvis grine af det, og der er fuld opbakning fra hjemmefronten til, at Dan Larsen kommer, når kaldet lyder fra brandstationen i Løgumkloster.

Annonce

Det er han dybt taknemmelig for, for dagene kan godt blive lange for den 30-årige tømrer, der for blot et halvt år siden sprang ud som selvstændig og dermed lagde 10-15 timer ugentligt timer oven i de tidligere 37.

- Jeg bliver tit spurgt om, hvordan jeg kan nå det hele, men det kan altså godt lade sig gøre. Det er lige med at tage springet. Når først man er inde i det, så har du tid, har han fundet ud af.

For både job, tjansen som frivillige brandmand og familien giver ham overskud.

- Min plan var, at jeg ville være startet op som selvstændig om et par år, men når først jeg får en idé, så skal den også føres ud i lovet. Og jeg elsker den kontakt med private, som jobbet giver. Jeg troede, jeg var nødt til at arbejde som udlejningstømrer noget af tiden for at få det til at løbe rundt, men der gik kun to måneder, så kunne jeg ikke det mere, siger han om den næsten fulde ordrebog. Han siger "næsten", for han kan ikke lide at sige nej, så dukker der småting op, skal han nok få det hen.

Job og fritid under samme tag

En lille ting kan den nuværende opgave ikke siges at være. Her slår han til gengæld to fluer med ét smæk. DanByg Tømrer og Montage vandt entreprisen på totalrenoveringen af samlingsstuen på Løgumkloster Brandstation, så lige i øjeblikket kan han være hurtigste mand i støvlerne, når alarmen går.

Det er små fire år siden, han første gang trak i støvlerne og det øvrige udstyr. I barndommen og ungdommens Øster Højst er der ganske vist også et frivilligt brandværn, men selv om han altid havde drømt om at blive brandmand, blev det ikke rigtigt til noget dengang.

- Jeg havde nok lige for meget andet i hovedet på det tidspunkt, griner han.

Det er et halvt år, siden Dan Larsen besluttede sig for at tage springet og blive selvstændig, så firmabilen ser stadig spritny ud. Det har været lidt nervepirrende, om nu de tilbud, han blev bedt om at give, også resulterede i arbejde, men det er indtil videre gået over al forventning, fortæller han. Foto: Mette Thomsen

Så var han anderledes klar, da han lige var blevet far for første gang, og der var barselsbesøg i privaten i Løgumkloster.

- Min kusine var på besøg og fortalte, at hendes mand nu var blevet brandmand, og så tænkte jeg, at hvis han kan, så kan jeg også, fortæller Dan Larsen, der derefter kastede sig ud i de næsten 300 timers uddannelse i fritiden, det kræver at blive frivillig brandmand.

Annonce

Sønner synes far er sej

Og de var godt givet ud. Det er rart at føle, at man kan gøre en forskel. Siden har han også meldt sig som hjerteløber.

- Man bruger selvfølgelig noget tid på det, men det er også som at have fået en ekstra familie. Og min egen familie er også altid velkommen. Det er noget, man gør meget ud af her i Løgumkloster. At være en åben station, forklarer Dan Larsen, der ved, det er sikkert hit hos Jonathan på snart fire og Malte på halvandet at foreslå en tur omkring Aabenraavej 41:

- De synes, det er sejt, at jeg er brandmand. Er vi i en legetøjsforretning, og de får lov til at få en ting, så er det også altid en brandbil, der kommer med hjem.

Fra Drøhse til Gånsager

  • Dan Larsen er uddannet hos Drøhse Tømrer og Snedker ApS i Løgumkloster, hvor han var i 10 år, inden han skiftede til Gånsager Tømrer- og Snedkerforretning.
  • Her nåede han at være i to år, inden han for et halvt år siden valgte at springe ud som selvstændig.
  • Han har altid arbejdet mest med private kunder, så det har været naturligt for ham at fortsætte i det spor. Til den aktuelle opgave på brandstationen bød han ind på totalentreprisen med en elektriker, en maler og en gulvlægger i baghånden.

Når det er tid til udrykning, er det dog ikke for børn. Omkring 60 gange om året er der bud efter assistance, og det er ikke kun ved lokale brande. Løgumkloster-værnet stiller også med tankbiler til slukning uden for distriktet, ligesom stationen er den eneste i Tønder Kommune, der er specialiseret i tung frigørelse, altså kan skære fastklemte fri fra eksempelvis busser, tog og lastbiler.

- Det er det mindst rare at blive kaldt ud til, men heldigvis kommer de fleste ud af sig selv, selv om vi er blevet kaldt med ud. Efter sådan nogle oplevelser er det godt at have nogle på stationen at snakke med tingene om, lyder det om det tætte kammeratskab blandt de omkring 30 frivillige brandmænd og en enkelt brandkvinde.

Som meget gerne vil være flere. Og som Dan Larsen jo siger "når først man er inde i det, så har du tid".

Man kan jo lige så godt udnytte sine kompetencer, så jeg har også meldt mig som hjerteløber. Det er lidt specielt, for Løgumkloster er jo et lille samfund, så man ved ikke, om det er en, man kender, man bliver kaldt ud til. Det har jeg heldigvis ikke prøvet endnu.

Dan Larsen
Annonce
Tønder For abonnenter

Narkopåvirket bilist trafikdræbte to kvinder: Efter mere end to og et halvt år har han nu fået sin dom

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Erhverv

Overvældende interesse for at købe nedlagt politistation: Kan ende i en budrunde

Annonce