x
Annonce
Danmark

Dan Jørgensen indkalder til forhandlinger om klimahandlingsplan

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Efter kritik indbyder klimaministeren partierne til forhandlinger om at reducere CO2-udledning med 70 procent.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) indkalder Folketingets partier til sættemøder, der skal munde ud i en samlet klimahandlingsplan inden årets udgang.

Annonce

De første drøftelser begynder om lidt over en uge, efter at Klimarådet mandag 9. marts har afleveret sine anbefalinger til klimahandlingsplanens delmål for 2025.

- Mit udgangspunkt er at gå efter en så bred aftale som muligt, siger Dan Jørgensen, som på det seneste er blevet kritiseret af flere af regeringens støttepartier for at handle for lidt og for langsomt.

Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Liberal Alliance blev i december enige om en klimalov.

I klimaloven ligger en målsætning om, at Danmark i 2030 skal have reduceret CO2-udledningen med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Dan Jørgensen håber, at alle partier - også de, der ikke er med i klimaloven - vil gå med i klimahandlingsplanen.

16. marts kommer regeringens 13 klimapartnerskaber, herunder energi- og forsyningssektoren, fødevare- og landbrugssektoren samt luftfartssektoren, med deres anbefalinger.

Regeringen vil i uge 13 som det første forhandle sektorhandleplanen for henholdsvis affald og genanvendelse.

I april følger så en sektorhandleplan for energi og industri, og herefter kommer handleplanerne for de øvrige sektorer.

- Vi har ikke lagt os endeligt fast på kronologien i den rækkefølge. Men vi begynder med disse to spor, fordi de i nogen grad kommer til at danne udgangspunkt for de andre spor, siger Dan Jørgensen.

Senere skal forhandlingerne i de enkelte sektorer samles i én samlet rammeaftale for hele klimaområdet.

I den samlede handlingsplan skal der også være et såkaldt indikativt delmål for, hvor langt Danmark skal være nået med CO2-reduktionen i 2025.

I dette mål vil der være et spænd, som CO2-reduktionen skal ligge inden for, mens målet for den samlede CO2-reduktion i 2030 altså er specifikt fastsat til 70 procent.

Klimarådet har på grund af den korte tidshorisont anbefalet, at delmålet for 2025 alene er indikativt, så der altså bliver et spænd.

På det seneste har regeringen generelt og Dan Jørgensen specifikt hørt på skarp kritik fra støttepartierne Enhedslisten og De Radikale om at være for langsom med handling på klimaområdet.

Spørgsmål: Er det den kritik, der har fået dig til at indkalde til forhandlinger nu?

- Vi lytter selvfølgelig altid, når Folketingets partier, i særdeleshed vores støttepartier, har bekymringer eller noget, de er utilfredse med.

- Det, vi har forstået, er, at de meget gerne vil forsikres i, er, at vi arbejder på højtryk, og at vi har tænkt os at levere på de mål, vi har sat.

- Derfor fremlægger vi nu denne tidsplan, siger Dan Jørgensen.

Hvornår den endelige handlingsplan ligger klar, er usikkert, vurderer Dan Jørgensen. Den skal dog laves i år.

- Nu siger vi, at vi starter forhandlingerne. Og så må det i allerhøjeste grad også være op til Folketingets partier at hjælpe til med, at vi kan arbejde hurtigt, men selvfølgelig uden at det går ud over sagligheden, siger han.

/ritzau/

Link til artikel fra regeringen.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce