Annonce
Sønderborg

Dronningen tildeler Danfoss-arving fornem orden

Peter Mads Clausen har fået tildelt ridderkorset af 1. grad af Dannebrogordenen. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
69-årige Peter Mads Clausen, formand for Bitten og Mads Clausens Fond er blevet tildelt ridderkorset af 1. grad.

Nordborg: Han sidder på toppen af familiens pengetank med en egenkapital på næsten 22 milliarder kroner og står mandag bag åbningen af det spektakulære ny hotel Alsik i Sønderborg.

Nu kan 69-årige Peter Mads Clausen, formand for Bitten og Mads Clausens Fond og søn af Danfoss-stifter Mads Clausen, tilmed glæde sig over at have fået ridderkorset af 1. grad af Dannebrogordenen.

Det lå i kortene, at Peter Mads Clausen, skulle hjælpe sine fire søskende med at løfte arven efter faderen Mads Clausen. Han startede derfor fra bunden og blev uddannet værkstøjsmager på Danfoss.

Derefter læste han til maskiningeniør, men en kran kom bogstaveligt talt på tværs.

- En vigtig rapport skulle afleveres. Jeg kørte ud, selv om det havde stormet hele natten. På Strandvejen i Aarhus stod en byggekran, der havde været lige ved at vælte flere gange. Og da jeg kørte forbi væltede den tilfældigvis lige ned i min Alfa Romeo, har Peter Mads Clausen fortalt ved en tidligere lejlighed.

Ulykken medførte, at Peter Mads Clausen siden har været bundet til en kørestol.

Annonce

Dannebrogordenen

Danmark har to kongelige ridderordener, Elefantordenen og Dannebrogordenen. Elefantordenen er den ældste og har rødder tilbage til 1400-tallet. Dannebrogordenen blev indstiftet i 1671 og havde dengang kun én grad – betegnet Hvid Ridder.

I 1808 blev den dog inddelt i flere grader, og kredsen af dekorerede blev udvidet til også at omfatte borgerligt fødte personer. Med en række mindre senere ændringer er bestemmelserne fra 1808 fortsat det formelle grundlag for Dannebrogordenens anvendelse.

Investerer tid og penge

Efter et års genoptræning endte han med at fuldføre uddannelsen til maskiningeniør i Sønderborg. Han startede langsomt op på Danfoss, kom hurtigt op på fuld tid og blev chef.

- Tro ikke at jeg fik tingene serveret på et sølvfad. Jeg måtte arbejde mig op. Hver gang der har været stillingsskift, måtte jeg gøre noget ekstraordinært for at markere mig. Det er hverken navnet eller handicappet, der gør forskellen. Jeg er blevet bedømt på mine gerninger, har Peter Mads Clausen sagt.

I 1981 kom han med i bestyrelsen for Bitten og Mads Clausens Fond, hvor han fra 1999 har været formand. Han stoppede som chef i 2009 og helliger sig nu et omfattende bestyrelsesarbejde.

- Min hobby er at starte små firmaer op, hvor jeg sidder i bestyrelsen og investerer i udviklingsarbejde. Det går der rigtig meget tid med.

Han er blandt andet bestyrelsesformand for MiniBOOSTER Hydraulics, Itools ApS, AqSep samt bestyrelsesmedlem hos PP Energy, Sønderborg Havneselskab, PP Techniq, SwipBox samt Mads Clausen Instituttet.

Peter Mads Clausen bor i Sønderborg med hustruen Anne-Dorthe Clausen. De har børnene Mads-Peter Clausen og Christina Clausen, der begge også er en del af Danfoss.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce