Annonce
Sønderborg

Danfoss bag grøn storby i Kina

Quancheng Square er et centralt stort torv i millionbyen Jinan i Kina, som Danfoss nu skal hjælpe til en grøn omstilling. Foto: Colourbox

En kinesisk by med et indbyggertal på otte millioner har lavet en aftale med Danfoss om hjælp til en grøn omstilling. Samtidig er Sønderborg koblet på som venskabsby i relation til Project Zero.

Sønderborg/Kina: Kina befinder sig i en rivende industriel udvikling med voksværk i byerne. Så meget at det giver miljømæssige kvaler, hvis der ikke tænkes i grønne baner.

Det gør man imidlertid i storbyen Jinan i det nordlige Kina, som netop har indgået en strategisk samarbejdsaftale med Danfoss om en grøn omstilling af byens varmeforsyning, forbedring af luftkvaliteten og udvikling af energisystemer. Det skal på den lange bane gøre byen til et nationalt forbillede for effektiv energiudnyttelse, skriver Danfoss om aftalen.

- Vi tager det som et stort privilegium at kunne hjælpe Jinan med denne proces ved at bruge vores energi- og miljøerfaringer fra Danmark, siger den øverste chef for Danfoss Kina, Kjeld Stark.

Danfoss har udnyttet sin store viden og teknologi i den grønne omstilling, som i forvejen er blevet en succes i den sammenlignelige by Benxi. Her har en omlægning af varmeleverancen betydet, at brugen af næsten 200.000 ton kul og udledningen af 520.000 ton CO2 årligt forsvinder frem mod 2020. Og det samtidig med at varmeselskabet tjener penge på det.

Annonce
Formanden for kommunens Teknik- og Miljøudvalg, Aase Nyegaard, har som tidligere borgmester i Sønderborg og nuværende næstformand i bestyrelsen for Project Zero været i Kina flere gange. Her står hun i forbindelse med underskrivelsen af aftalen mellem Danfoss og byen Jinan. Pressefoto

Forlæng lige rejsen

Formanden for Sønderborgs Teknik- og Miljøudvalg, Aase Nyegaard (Fælleslisten), var i sidste uge i Kina for at modtage en pris i kategorien "Excellence Award and Pioneer Award" ved Euro-China Green and Smart City Awards 2018.

- I den forbindelse fik jeg en besked, om jeg kunne forlænge min rejse i relation til Jinan-aftalen med Danfoss, fortæller Aase Nyegaard, der tog i mod opfordringen. Hun er også næstformand i bestyrelsen i Project Zero og har i den sammenhæng besøgt Kina ad flere omgang, lige som delegationer fra landet har været i Sønderborg.

- De er meget imponerede over, hvad en lille del af Danmark med bare 75.000 indbyggere kan lære dem om miljø og energi. På den måde er Project Zero en stor salgsvare og døråbner for os, siger Nyegaard.

Efter rundtur i området sluttede besøget med en underskrivelse af en partner- og venskabsaftale mellem Jinan og Sønderborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Kolding

Formand vil rulle udskældt besparelse tilbage: - Ældre skal bevare muligheden for at spise sammen

Erhverv For abonnenter

3F-formand undrer sig over lukningen af testfabrik: Man vil opleve et kæmpe dræn af viden

Annonce