Annonce
Sønderborg

Danfoss-dreng på 70: Jeg har altid været et legebarn

Jørgen Mads Clausen indviede sin egen fødselsdagsgave - Saltpower attraktion i Universe.Foto: Timo Battefeld
Energi fra saltvand er en ny attraktion i Universe, som Jørgen Mads Clausen kunne indvie lørdag middag - faktisk er det en fødselsdagsgave fra hans 70 årsdag.

Nordals: - Jeg har altid været et legebarn og en spørge Jørgen, og så tusind tak for gaven og jeres fremmøde, indledte Jørgen Mads Clausen sin tale om Saltpower - en helt ny attraktion i oplevelsesparken, der har kombinationen af leg og læring som sit varemærke.

Saltpower - eller saltkraft - er da også en gave til Danfoss-drengen fra hans 70 års dag i september sidste år. Og nu her i den endnu spæde Universe-sæson er saltkraften klar til at blive demonstreret.

- Det har tidligere undret mig, hvordan ukrudt kan kæmpe sig op gennem asfalt eller beton, for planter har jo ingen muskler. Men det handler om det osmotiske tryk. Det er det samme, som sker i udvekslingen af salt mellem ferskvand og saltvand, forklarede Jørgen Mads Clausen, som i dagens anledning var trukket i hvid kittel.

Annonce
Tænk den eneste "udstødning" er fortyndet saltvand, som vi kan lede ud i havet, og så er energiproduktionen ikke afhængig af hverken vind eller sol.

Jørgen Mads Clausen

Et glas saltvand

Det hele begyndte egentlig med et glas saltvand, som Clausen fik serveret på det geotermiske anlæg ved Spang i Sønderborg. Vandet fra undergrunden har et saltindhold på 16 procent. I Tønder findes det sågar med saltindhold op til 33 procent i stil med Det Døde Hav.

- Jeg kunne ikke finde noget på Google om saltkraft, så vi fik en forsker fra Aalborg Universitet til at hjælpe. Jeg spår det en stor fremtid. Tænk den eneste "udstødning" er fortyndet saltvand, som vi kan lede ud i havet, og så er energiproduktionen ikke afhængig af hverken vind eller sol, forklarede Jørgen Mads Clausen begejstret og dedikeret, som da han skilte sit første vækkeur ad for at se, hvad der laver tiden.

- Og til at få saltkraft skal man bare bruge tre Danfoss-pumper, en Danfoss-frekvensomformer og en membran, som vi dog ikke laver selv, tilføjede Jørgen Mads Clausen til stor morskab for de fremmødte.

At Danfoss i forvejen bidrager klogt til energibesparende løsninger kunne koncernens kommunikationsdirektør, Kenth Kærhøg oplyse:

- Hos Danfoss Drivers produceres der årligt produkter, der giver en besparelse på 15 Terawatt. Til sammenligning er man ved at bygge et atomkraftværk i Finland, som årligt producerer tre Terawatt.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Annonce