Annonce
Sønderborg

Danfoss-fond planlægger byggeri af havnebad i Sønderborg

Hvis havnebadet bliver til noget, kommer det til at ligge her. Foto: Birthe Juul Mathiasen
BMC Ejendomme har fået tilladelse til et projekt, der skal være realiseret inden for tre år. Lykkes det, er det tanken at forære et havnebad til Sønderborg Kommune.
Annonce

Sønderborg: Om få år kan man måske hoppe i Alssund fra et havnebad, som BMC Ejendomme påtænker at opføre nord for Hotel Alsik og de øvrige bygninger på Nørre Havnegade i Sønderborg.

Ejendomsselskabet, som er en del af Bitten og Mads Clausen Fond, har netop fået den endelige tilladelse af Kystdirektoratet til at opføre et havnebad med to bassiner, fast bund og udspringstårn. Badet har form som en trekant, der på den lange side er 90 meter. Trekanten rækker 27 meter ud i Alssund.

Bliver planerne realiseret, kan man efter en frisk svømmetur også få varmen i en sauna under en udsigtsplatform. Men det er slet ikke sikkert, at havbadet bliver til noget:

- Det afhænger af, om vi kan finde investorer, som vil være med, forklarer Per Have, bestyrelsesmedlem i BMC Ejendomme.

Hensyn til marsvin

Kystdirektoratet har givet tilladelse til et havnebad med fast bund, bygget ud i Alssund, hvor vanddybden er 4-6 meter. Badet opbygges med faste træpælebroer omkring to indre bassiner med fast bund. Et rækværk på den udvendige side skal hindre badegæster i at hoppe direkte ud i havneløbet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke er væsentlige naturhensyn, som taler imod projektet. Derfor skal der ikke laves en konsekvensvurdering. Men det er en betingelse, at nedramning af pæle sker i så kort en periode som muligt. Forinden skal der benyttes såkaldte sælskræmmere til at jage eventuelle marsvin væk.

Klagefristen er netop udløbet. Ingen har klaget over tilladelsen.

Annonce

Svær opgave

Havnebadet er et af mange forslag, som arkitekten og byplanudvikleren Frank Gehry kom med, da han i 2008 præsenterede sin masterplan for udvikling af den tidligere industrihavn i Sønderborg. Siden er det lykkedes at få realiseret blandt andet Multikulturhuset, Hotel Alsik og Videnshuset, men tre byggefelter i den nordlige del af området mangler stadig at blive udfyldt.

Det er her, havnebadet er i spil. Per Have erkender, at det ikke bliver den letteste opgave at finde investorer til et havnebad. Men opføres det som en del af et boligbyggeri, vil chancerne være større:

- Vores perspektiv er, at vi ønsker at skabe en bydel med liv og muligheder og boliger for alle aldersgrupper. Et havnebad vil manifestere et samlingspunkt, og det vil kunne tiltrække nye beboere. Hermed bliver det nemmere at finde investorer, fremhæver han.

Men hvad, hvis det ikke lykkes?

- Ja, så falder projektet. Det ligger ikke i planerne, at vi selv betaler, svarer bestyrelsesmedlemmet, der ikke vil nærmere ind på, hvad det kan koste at opføre havnebadet.

Annonce

Offentlig adgang

Per Have forventer, at der går flere år, før projektet realiseres, og at det måske bliver nødvendigt at søge dispensation for klausulen om, at det skal være etableret inden for tre år. Ellers bortfalder tilladelsen.

Hvorvidt der vil blive opkrævet entre til havnebadet, er således alt for ”specifik” at tale om:

- Jeg håber meget, at det lykkes at finde investorer, for jeg er selv ret begejstret for det. Så vi skal gøre, hvad vi kan for, at det bliver virkeligt. Og hvis det lykkes, bliver der offentlig adgang, forklarer Per Have.

For Aase Nygaard (Fælleslisten), der er formand for teknik- og miljøudvalget, er det en glædelig overraskelse at høre, at BMC Ejendomme i sin projektbeskrivelse til Kystdirektoratet har pointeret, at anlægget efter opførelsen skal foræres til Sønderborg Kommune:

- Det viste jeg ikke noget om, men det er da en fantastisk ide, siger hun.

Også borgmester Erik Lauritzen er begejstret:

- Jeg har været bekendt med, at de havde tanker om et havnebad, men jeg var ikke klar over, at det var så langt fremme, at der nu er givet tilladelse til det. Hvis det bliver til noget, vil jeg endnu en gang prise mig lykkelig over, at vi har en Danfoss-fond her i området, som også investerer for fællesskabet, siger han.

Det er et anlæg som dette, skitseret af Zeni Arkitekter, som Kystdirektoratet har givet tilladelse til. Illustationen er hentet fra ansøgningen.
Byens Havn hedder den nye bydel, der er ved at tage form langs Nørre Havnegade i Sønderborg. Der er planlagt byggeri i tre etaper endnu, før Frank Gehrys masterplan er fuldført. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Uden kørekort i Branderup

Annonce