Annonce
Sønderborg

Danfoss-fond vil udleje ny terminal til lufthavnen

Den kommer måske ikke til at se helt sådan ud, men Bitten & Mads Clausen Fond spytter nu 100 mio. kroner i den kommende treminalbygning i Sønderborg Lufthavn. Illustration: Sønderborg Kommune.
Sønderborg Lufthavn kommer til at leje ny terminalbygning, som Bitten & Mads Clausen Fond vil opføre. Kommunen er i gang med forhandlinger med lodsejere om jordkøb til en udvidet infrastruktur, mens omdannelsen til aktieselskab behandles af byrådet i december.
Annonce

Sønderborg: Sønderborg Kommune er nu snart klar med det aktieselskab, Sønderborg Lufthavn A/S, som skal danne omdrejningspunktet for driften af lufthavnen med nye tilkørselsveje og terminalbygning.

Sidstnævnte har Bitten & Mads Clausens Fond sagt ja til at opføre og leje ud til lufthavnen. Dermed spares der her og nu et stort beløb til finansiering. Det endelige udseende er fonden også inde over.

Erhvervsudvalget og byrådet har sagen på dagsordenen i december efter der har været høring omkring personalets virksomhedsoverdragelse. Samtidig er jord, bygninger og materiale - primært køretøjer og brandmateriel opgjort til godt 86 mio. kroner, som indgår i den såkaldte åbningsbalance, når aktieselskabet er en endelig realitet til foråret.

- Det er en lang proces, hvor det er vigtigt, at personalet føler sig trygge. Bestyrelsen er ikke sammensat endnu, men der kommer to medarbejderrepræsentanter, forklarer formanden for erhvervsudvalget Gerhard Bertelsen (Sl. Parti) om lufthavnen, som i dag er en slags afdeling under kommunen med et årligt driftstilskud på 6-7 mio. kroner. Når aktieselskabet er stiftet bliver det i første omgang med kommunen som eneejer, men med mulighed for private aktører at investere. På sigt skal lufthavnen blive rentabel, er forventningen fra Sønderborg Kommune.

Sønderborg Lufthavn

Sønderborg Lufthavn er drevet af kommunen og blev anlagt på Kær i 1968. Den havde 63.000 passagerer i 2017, mens der i rekordåret 1997 var 125.000 passagerer igennem lufthavnen. I 2018 var der knap 74.000 passager, mens det forventes knap 77.000, når 2019 er slut. Målet er 300.000 i 2026.

I 2020 omdannes lufthavnen til et aktieselskab med 100 procent kommunalt ejerskab og muligheden for private at investere. Der er i 2020 også planlagt spadestik til en helt ny og moderniseret terminalbygning som led i en flerårig strategiplan for lufthavnen med en samlet investering på over 300 millioner kroner. Kommunen har afsat 75 mio. kroner over tre år, mens Bitten & Mads Clausen Fond investerer i en ny terminalbygning, som skal lejes ud til lufthavnen.

I øjeblikket har man forhandlinger i gang omkring jordkøb fra nærliggende lodsejere, da udvidelsen af lufthavnen også kræver en ændret og mere omfangsrig infrastruktur.

Annonce

Forhandlinger i gang

Kommunen er i gang med at forhandle med lodsejere, der skal sælge jord til en udvidelse af området - blandt andet med andre tilkørselsforhold end i dag.

- Jeg vil ikke sige, at det kører som smurt, men vi skal nok nå i mål. Med aktieselskabet bliver fundamentet lagt. Jeg er fortrøstningsfuld og håber også at andre lokal virksomheder kan se en idé i at støtte lufthavnen, tilføjer, Gerhard Bertelsen.

Lufthavnschef Christian Berg glæder sig over, at en lang forproces til en mere synlige udvidelse nu er ved at nå i mål.

- Dem der betaler bestemmer som bekendt, men det er da mit store håb og tro, at vi fra næste år kommer i gang med at bygge den nye terminal. Den skal i høj grad danne grundlaget for mere forretning med særlig chartertrafik, som vi er kommet godt i gang med. Som det er nu må vi stadig sige nej til nogle operatører, fordi vi ikke har plads, siger Christian Berg.

Lufthavnen kører også stadig på dispensation omkring fornyede krav til terminalens arbejdsområder for politi og toldmyndigheder i forhold til udenlandske flyvninger.

Lufthavnschef Christian Berg med den gamle terminal i baggrunden. Snart kan lufthavnen kalde sig et aktieselskab og se frem til en ny terminal - bygget af Bitten & Mads Clausens Fond og lejet af lufthavnen.Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kritisk corona-udvikling: Smitten stiger stadig i Kolding og Esbjerg

Danmark

På kanten af kaninhullet

Varde

Birgit fulgte sin mand i døden

Annonce