Annonce
Sønderborg

Danfoss-formand kom med anekdoter til brors 70-årsdag

Der var mange håndtryk den glade fødselar og nyudnævnte æresborger måtte give. Foto: Timo Battefeld
Et par hundrede inviterede gæster fik anekdoter fra drengeårene, da Peter Mads Clausen fejrede sin 70-års fødselsdag på luksushotellet Alsik i Sønderborg. Storebror og Danfoss-bestyrelsesformand, Jørgen Mads Clausen, var først på talerstolen.

- Ja, så er vi jo lige gamle. Der er kun 11 måneder mellem os, så vi er næsten også vokset op som tvillinger, indledte Jørgen Mads Clausen sin tale til bror, Peter Mads Clausen, i anledning af hans 70-års fødselsdagsreception på Hotel Alsik i Sønderborg.

Forinden havde han slået den humoristiske tone an, da han trak talen op fra inderlommen af sin jakke med ordene "Hov, det var da den jeg holdt for dronningen forleden". Jørgen Mads Clausen var en af de få inviterede til reception på kongeskibet Dannebrog forleden i forbindelse med regentens besøg i Flensborg.

Men ellers var det anekdoter fra barndomsårene storebror kunne underholde med.

- Vi lignede hinanden som børn, og jeg husker, hvordan doktor Møller tog fejl af os, så det var mig, der endte med forbinding og fik en indsprøjtning, selv om du var kommet til skade.

Fortællingerne lagde heller ikke skjul på, at Peter Mads Clausen, elsker fart og på et tidspunkt blev stoppet af politiet på en p-plads nær Danfoss for at køre for hurtigt i en tunet gokart. Det udløste en bøde på 500 kroner.

- Men som mor sagde, så skal børn også have lov til at udfolde sig lidt, tilføjede Jørgen Mads Clausen.

Han kunne desuden afsløre, at Peter Mads Clausen også bærer navnet Johan efter sin onkel.

- Men det bruger vi kun, når vi skal drille ham lidt. For onkel Johan kørte altid så langsomt - ikke over 100, sagde han altid, supplerede Jørgen Mads Clausen til stor morskab for gæsterne.

Annonce

Peter Mads Clausen

Peter Mads Clausen, født 6. september 1949, er søn af fabrikant og ingeniør Mads Clausen og hustru Bitten Clausen.

Danfoss-arvingen har igennem årene været medejer og investeret millioner af kroner i op imod 40 forskellige virksomheder, hvoraf han i dag har otte tilbage for eksempel Swipbox og Danish Clean Water - begge i Sønderborg.

Peter Mads Clausen har siden 1999 været formand for Bitten & Mads Clausens Fond. Den blev grundlagt af Bitten Clausen i 1971 og fik overdraget 50 procent af aktiekapitalen fra Danfoss A/S. Fonden sidder i dag med værdier for næsten 28 milliarder kroner. Bitten & Mads Clausens Fond har investeret kæmpe summer i udviklingen af hjemegnen, især siden Peter Mads Clausen kom til roret.

Han har i snart 50 år været gift med Anne-Dorthe Clausen. De lærte hinanden at kende, da han var 11 år og hun var 13. Parret bor i lejlighed på havnefronten i Sønderborg. Sammen har de børnene Mads-Peter Clausen og Christina Clausen.

Peter Mads Clausen blev i maj i år tildelt ridderkorset af 1. grad. Desuden blev han på sin 70 års fødselsdag udnævnt til æresborger i Sønderborg, som den første efter kommunesammenlægningen i 2006.

BMW-hjulkapsler til kørestolen

Per Have - direktøren for Bitten & Mads Clausen Fond, som Peter Mads Clausen er formand for, havde også hjertelige ord til fødselaren - samt en lidt overraskende gave.

For Have fik ret hurtig en kommentar til sin Mercedes, da han var begyndt i stillingen med henvisning til, at BMW er det rette bilvalg. Herunder deres yndede slogan: "Dem der kører bil med stjerne bruger kun den halve hjerne".

- Så jeg har haft kontakt til BMW for at høre, om der er ekstraudstyr, du ikke har. Det er der så ikke, men i stedet har jeg bestilt et sæt hjulkapsler til din kørestol, sagde Per Have og havde fået lavet en fotomontage med fødselaren i fuld fart i sin elkørestol med BMW-logo på hjulene.

Æresborger

Sønderborgs førstemand, borgmester Erik Lauritzen(S), havde selvfølgelig også en hilsen med som den sidste af de tre hovedtalere. Han havde dog få timer forinden holdt endnu en tale for Peter Mads Clausen på rådhuset i forbindelse med hans udnævnelse til æresborger i Sønderborg.

- Vi har alle været enige om det valg. Der er masser af både små og store ting, du og fonden har hjulpet på vej i Sønderborgområdet. Du er på alle måder en æresborger, sagde Erik Lauritzen.

Det seneste, som Bitten & Mads Clausen Fond har lagt penge i, er et ferieresort på Nordals til 1,3 milliarder kroner. Regningen for det storstilede projekt deler Peter Mads Clausens fond i øvrigt med Linak-indehaver og gode ven, Bent Jensen. De læste sammen til ingeniør, og ideen til udvikling af Linaks såkaldte aktuatorer bunder i vennen Peters ulykke, som sendte ham i kørestol i en ung alder.

Bent Jensen kunne ikke selv komme til receptionen, da han var i USA for at indvie en ny fabrik.

- Men så er man også lovlig undskyldt, mente Jørgen Mads Clausen, der fortalte om Bent Jensen.

Peter Mads Clausens bror, Jørgen Mads Clausen, holdt en underholdende tale fyldt med anekdoter fra drengeårene. Foto: Timo Battefeld
Peter Mads Clausen fik et sæt BMW-hjulkapsler til sin kørestol i gave fra fondsdirektør, Per Have. Foto: Timo Battefeld
Siden 2013 har Per Have været direktør for Bitten & Mads Clausens Fond og derfor haft et tæt samarbejde med Peter Mads Clausen. Foto: Timo Battefeld
Gavebordet var stort og pænt fyldt. Foto: Timo Battefeld
70 års fødselsdagsreception på Alsik for Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
70 års fødselsdagsreception på Alsik for Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
70 års fødselsdagsreception på Alsik for Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
70 års fødselsdagsreception på Alsik for Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
70 års fødselsdagsreception på Alsik for Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
70 års fødselsdagsreception på Alsik for Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
70 års fødselsdagsreception på Alsik for Peter Mads Clausen.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce