x
Annonce
Sydjylland

Danfoss-forurening på Als er værre end forventet: Nu indføres der badeforbud

Allerede i 2009, hvor dette billedet er taget, frarådede man badning ved Himmark Strand på grund af forurening. Nu indfører man et decideret badeforbud, fordi forureningen er værre end først antaget. Arkivfoto: Morten Thun
Der er fundet højere koncentrationer af det kræftfremkaldende stof vinylklorid i prøver ved Himmark Strand på Nordals, end det er tilfældet i den forurenede Grindsted Å. Dermed er konsekvenserne af, at Danfoss i 50'erne og 60'erne brugte stranden som giftdepot, langt større end først antaget. Der er nu indført badeforbud, og man arbejder på at finde kilden til forureningen.

Als: Det er en kendt sag, at Himmark Strand på Nordals er kraftigt forurenet, efter at Danfoss i 50'erne og 60'erne dumpede giftigt industriaffald på stranden. Men det kommer bag på både Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og Danfoss, hvor alvorlig forureningen faktisk er.

Undersøgelser har således afsløret, at forureningen er langt værre end først antaget. I en enkelt vandprøve, der er udtaget i en meters dybde under havbunden 25 meter fra stranden, er der fundet et indhold af det kræftfremkaldende stof vinylklorid, som er cirka ti gange højere end de værdier, der er konstateret i den forurenede Grindsted Å. Der er også målt overskridelser af grænseværdien for vinylklorid i havvandet. Grænseværdien for vinylklorid ligger på 0,05 mikrogram per liter, mens der ved Himmark Strand er fundet 60.000 mikrogram per liter.

Kendsgerningerne har efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed udløst et badeforbud på stranden. Tidligere har badning været frarådet. Sønderborg Kommune har ligeledes rettet henvendelse til Fødevarestyrelsen med henblik på at få en vurdering af, om der bør indføres fiskeriforbud.

- Vi vil også hurtigst muligt få flyttet de eksisterende skilte, så de afgrænser det nye område. Samtidig skal vi have produceret nye skilte, som lever op til de nye anbefalinger fra Styrelsen for Patientsikkerhed, siger Aase Nyegaard, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Annonce

Vinylklorid

  • Vinylklorider er et farveløst, brændbart, giftigt og meget kræftfremkaldende stof.
  • Høje koncentrationer kan føre til en sjælden form for leverkræft ved navn angiosarkom.
  • Man kan støde på vinylklorid i både flydende og gasform. Derfor kan man blive udsat for det ved henholdsvis indtagelse og indånding, alt efter hvilken form det har.
  • Stoffet er især kendt i plastindustrien og anvendes til fremstilling af såkaldt PVC-plast, der kan bruges i alt fra tagrender til medicinsk udstyr. PVC produceres dog ikke i Danmark.
  • Når vinylklorid er blevet fundet i usunde mængder i dansk natur, stammer det i stedet oftere fra dens brug i forbindelse med nedbrydning af klorerede opløsningsmidler.
  • Det er eksempelvis tilfældet ved Grindstedværket, ligesom det er set på renseri-grunde i forbindelse med metrobyggeriet.
  • Fordi stoffet er så giftigt, er der sat den tilladte mængde sat til 0,05 mikrogram per liter.

Kilder: DR, PVC-informationsrådet, Billund Kommune, Lægehåndbogen.

Afventer endelig undersøgelse

Civilingeniør Kristian Dragsbæk Raun, der er Region Syddanmarks projektleder på forureningen ved Himmark Strand, fortæller, at de første undersøgelser bliver afrapporteret i midten af oktober. Dermed mangler man stadig svar på en række prøver - herunder 250 jordprøver og en række vandprøver - før man kan konkludere endeligt på forureningen.

Region Syddanmarks miljøudvalg satte i februar penge af til de igangværende undersøgelser, fordi der i 2018 blev fundet forurening med stoffet dioxin. Et stof, der blandt andet findes i giften Agent Orange, som amerikanerne brugte under Vietnamkrigen.

- Det er voldsommere, end jeg havde regnet med, og jeg er oprigtig ked af det, siger formand for miljøudvalget Jørn Lehmann Petersen (S) og understreger, at man arbejder for at finde selve kilden til forureningen.

Han forklarer, at regionen ønsker at spille med åbne kort, og derfor har valgt at melde de foreløbige resultater ud, inden undersøgelserne er helt færdige. Tidligere har regionen vurderet, at det ikke er nødvendigt at rydde op. Nu afventer Jørn Lehmann Petersen den færdige undersøgelse, og derefter vil regionen, Sønderborg Kommune og Danfoss ifølge ham tage stilling til, hvad der skal ske.

Ifølge Kristian Dragsbæk Raun har undersøgelserne kostet cirka to millioner kroner. Således udgør det en stor bid af de ti millioner kroner, som miljøudvalget i februar satte af til at undersøge i alt 25 forurenede lokaliteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Selvstændige Annette og Claus gik fra alt til ingenting: - Det her skal vi nok overleve

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Annonce