Annonce
Sønderborg

- Vi er godt tilfredse: Danfoss vokser og tjener flere penge

Koncernchef Kim Fausing er godt tilfreds med årets første ni måneder. Arkivfoto: Timo Battefeld
Omsætningen vokser og indtjeningen går frem trods et mere udfordrende verdensmarked.

Trods stor global usikkerhed er omsætningen hos industrigiganten fra Als præget af vækst.

- I et marked der er blev mere usikkert på grund handelskonflikten mellem USA og Kina, brexit og andre geopolitiske konflikter er vi rigtig godt tilfredse med resultatet for de første ni måneder af året. Salget af energieffektive produkter og elektrificeringsløsninger vokser og vores indtjening er øget – også i tredje kvartal. Det er primært sket, fordi vi har vundet markedsandele, siger koncernchef Kim Fausing.

I årets første ni måneder øgede Danfoss sin omsætning med godt 1,4 milliarder kroner til nu 35,5 milliarder kroner - en fremgang på fire procent.

- Vi oplever også, at momentum på den grønne omstilling er blevet massivt styrket. At man både på nationalt plan og byerne er meget ambitiøse. Vi oplever stor interesse, for de løsninger vi har på hylderne, forklarer koncernchefen og nævner sidste måneds C40 klimatopmødet i København, hvor borgmestre fra storbyer mødtes.

Annonce

Danfoss

Grundlagt 1. marts 1933 af ingeniør og fabrikant Mads Clausen i forældres gård i Nordborg på Als. Siden da har forretningen udviklet sig fra at være en enkeltmandsvirksomhed til at blive en af verdens førende leverandører af energieffektive og innovative løsninger med aktiviteter i over 100 lande. Den ejes fortsat af grundlæggerens familie gennem en familiefond.

Koncernen i dag 28.130 medarbejdere - en stigning på små 400 i forhold til 2018. Har 71 fabrikker fordelt på 20 lande. Danfoss største markeder er Vesteuropa, Nordamerika og Asien med henholdsvis 37, 26 og 22 procent af omsætningen. Danmarks største produktionsvirksomhed omsatte i 2018 for 45,5 milliarder kroner - en vækst på fem procent.

Kina har stabiliseret sig

Danfoss leverer en indtjening fra driften på 4,5 milliarder kroner. Et driftsresultat, der er fem procent bedre end i samme periode sidste år. Overskuddet de første ni måneder var 2.857 millioner kroner mod 2.788 millioner kroner i samme periode sidste år - en fremgang på to procent.

I andet kvartal oplevede Danfoss en opbremsning i flere industrier og markeder. Omsætningen steg derfor kun to procent primært, fordi væksten i Kina, Nordamerika og Europa, der er Danfoss' tre største markeder, var ramt.

I Nordamerika var der i 3. kvartal status quo og det samme var tilfældet i Europa på nær Nordeuropa, hvor der var fremgang. Der var vækst i dele af Asien, Latinamerika og Rusland, hvorimod det kinesiske marked stadig er præget af økonomisk tilbageholdenhed.

- Kina har dog stabiliseret sig. Vi oplevede faktisk et lille vækst i Q3, hvilket i sig selv er positivt, forklarer Kim Fausing.

Siden 2018 har USA og Kina været i handelskrig. Skiftevis har de pålagt forskellige toldforhøjelser på hinandens eksportvarer.

Fastholder forventninger

Med resultatet for 3. kvartal fastholder Danfoss forventningerne til hele 2019. Det vil sige at udbygge eller fastholde sin markedsandel og samtidig øge profitabiliteten målt som margin i forhold til 2018-niveauet.

Koncernen udtrykker dog fortsat øget usikkerhed omkring forventningerne som følge af den aktuelle geopolitiske situation med lav sigtbarhed.

- Selv om der er en vis usikkerhed i verdensøkonomien, ser vi fortsat gode vækstmuligheder, fordi vores energibesparende løsninger rammer midt ned i et styrket globalt fokus på bæredygtighed og grøn omstilling. Det mærker vi helt konkret i dialogen med vores kunder, og det er naturligvis noget, vi forfølger, siger Kim Fausing.

Danfoss har de senere år især vækstet gennem opkøb. Giganten har alene i år opkøbt fire virksomheder senest amerikanske UQM Technologies Inc., der leverer elektriske løsninger til fremdrift af kommercielle og off-highway-køretøjer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Haderslev

Klosterkirkegården mister toppen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce