x
Annonce
Sønderborg

Væksten gået et gear ned: Handelskrig kan mærkes hos Danfoss

Koncernchef Kim Fausing er godt tilfreds med, hvordan det er gået Danfoss i 2019. Arkivfoto: Timo Battefeld
Handelskonflikten mellem Kina og USA gør, at toplinjen hos industrigiganten Danfoss sidste år tabte fart. Derimod var driftsresultatet historisk højt.

Regnskab: Industrigiganten Danfoss øgede sidste år omsætningen med tre procent til nu 46,9 milliarder kroner mod 45,4 milliarder i 2018. Indtjeningen på driften steg med seks procent til 5,8 milliarder kroner. Et driftsresultat, der historisk set er rekordhøjt.

- 2019 har været et godt år for Danfoss. Vi har løftet indtjeningen, og vi er vokset i et marked, der gennem året var præget af usikkerhed. De globale mega-trends fortsætter med at forandre verden omkring os. Det skaber nye muligheder for Danfoss. For eksempel betyder det store globale fokus på at løse klimaudfordringerne, at der er brug for teknologi og løsninger i forhold til energieffektivitet, sektorkobling samt elektrificering og grøn energi. Her er Danfoss’ løsninger mere relevante end nogensinde før, siger Kim Fausing, koncernchef i Danfoss.

Overskuddet efter skat endte på 3,7 milliarder kroner i forhold til 3,4 milliarder året før - en stigning på otte procent.

Annonce

Danfoss

Grundlagt i 1933 af ingeniør og fabrikant Mads Clausen på Nordals. Siden da har forretningen udviklet sig fra at være en enkeltmandsvirksomhed til at blive en af verdens førende leverandører af energieffektive og innovative løsninger, med aktiviteter i over 100 lande.

Den ejes fortsat af grundlæggerens familie gennem en familiefond. Danfoss udvikler teknologier, der bliver anvendt til for eksempel køling, aircondition, opvarmning, motorkontrol og mobilt udstyr.

Koncernen er i dag opdelt i de fire forretningssegmenter Power Solutions, Cooling, Drives og Heating. Danfoss har 71 fabrikker i 23 lande, blandt andet Danmark, og har på verdensplan næsten 28.000 ansatte heraf små 6000 her i landet.

Flere markeder ramt

I 2017 og 2018 voksede Danfoss' omsætning med henholdsvis 12 og syv procent, men handelskonflikten mellem USA og Kina har sat sine spor på 2019-resultatet.

Faktisk begyndte året stærkt for Danfoss, men giganten tabte noget af pusten sidst på året. I sidste kvartal var omsætningen kun marginalt bedre end samme periode i 2018.

- Vækstkadencen er kommet et gear ned. Vi ser ikke en recession, men lav vækst. Markederne er som forventet blevet mere volatile hen over året. Handelskonflikten mellem USA og Kina påvirkede i begyndelsen af året især Kina og bredte sig til USA og Europa i løbet af året. Faktisk så vi vækst i andet halvår i Kina, forklarer finansdirektør Jesper Christensen.

Danfoss voksede i Vest- og Østeuropa, mens Nordamerika havde en flad udvikling. Udvikling i Asien-Pacific var også status quo primært på grund af en opbremsning i Kina. Danfoss fortsatte sin positive udvikling i Latinamerika, mens Afrika og Mellemøsten også var negativt påvirket af den globale usikkerhed.

Massive investeringer

Danfoss fortsatte i 2019 de høje investeringer i nye innovative løsninger. Således voksede investeringerne i innovation med syv procent til lidt over to milliarder kroner svarende til 4,3 procent af omsætningen.

For yderligere at styrke kerne-forretningerne købte koncernen i løbet af året fire virksomheder i henholdsvis Tyskland, USA, Skotland og Finland.

Disse målrettede tilkøb har tilføjet nye teknologier inden for eksempelvis elektrificering af busser, trucks, off-highway-køretøjer og marinefartøjer samt smarte løsninger baseret på kunstig intelligens til at optimere varmesystemer i bygninger og fjernvarmenet.

Senest har Danfoss i januar indgået en aftale om at overtage amerikanske Eatons hydraulikforretning for mere end 22 milliarder kroner for derigennem at blive blandt verdens absolut ledende inden for mobil- og industrihydraulik, som er en af Danfoss' kerneforretninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Kongehuset aflyser alle arrangementer i forbindelse med Genforeningen

Annonce