Annonce
Sydjylland

Danfoss-selskab har solgt komponenter til skibe i Putins flåde: Bruger russisk super-krigsskib som reklame i salgsmateriale

Danfoss vil nu undersøge, om koncernens egne kontroller af sine datterselskaber er tilstrækkelige. Arkivfoto: Claus Thorsted
I salgsmateriale har Danfoss' russiske datterselskab ifølge research lavet af DR og Danwatch reklameret med at have kommende russisk super-krigsskib på listen over kunder. Den sønderjyske gigantkoncern får kritik fra flere eksperter.

Erhverv: "Danfoss forbereder exit fra Rusland og Hviderusland". Sådan skrev industrikoncernen i en pressemeddelelse 1. april.

Men nu viser research lavet af DR i samarbejde med det undersøgende medie og research-center Danwatch, at Danfoss' russiske datterselskab Ridan, som Danfoss købte for 15 år siden, i salgsmateriale reklamerer med at have et russisk superkrigsskib på sin liste over kunder. Det drejer sig om korvetten Merkury, som endnu ikke er færdigbygget.

DR skriver, at Danfoss ikke har ønsket at stille op til interview om sagen, men koncernen bekræfter, at Ridan har solgt varmevekslere til brug i flere af den russiske flådes skibe, men Danfoss kan ikke bekræfte, at der er solgt komponenter til det konkrete superkrigsskib, som DR og Danwatch beskriver.

Annonce

- Det rejser alvorlige røde flag at have forretningsforbindelser til militæret. Det er veldokumenteret, at militæret har været involveret i overtrædelse af internationale menneskerettigheder, siger afdelingsleder Elin Wrzoncki fra Institut fra Menneskerettigheder til DR, ligesom også professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet Jacob Dahl Rendtorff kritiserer den sønderjyske gigantkoncern.

Ingen dato

Danfoss skriver til de to medier, at der ifølge koncernens egen undersøgelse af sagen ikke er sket brud på internationale sanktioner, men at man nu vil undersøge, om egne kontroller over for datterselskaber er tilstrækkelige.

Selvom Danfoss som nævnt 1. april meldte ud, at man vil forlade Rusland og Hviderusland, er der endnu ikke sat dato for hvornår.

Det rejser alvorlige røde flag at have forretningsforbindelser til militæret. Det er veldokumenteret, at militæret har været involveret i overtrædelse af internationale menneskerettigheder.

Elin Wrzoncki, afdelingsleder ved Institut for Menneskerettigheder
Annonce
Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Da han friede troede jeg først det var en joke

EfB For abonnenter

Live: EfB spiller sæsonens sidste kamp - to mål i første halvleg

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Haderslev For abonnenter

Det krævede et prisdyk på 50 procent: Sønderjyllands billigste hus er endelig blevet solgt

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Den genvalgte formand: - Man sagde, at vi ville forsvinde som dug for solen, men vi er her stadig

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Sønderborg

Oldtimerløbet gav 80.000 kroner væk: 30 år med motornostalgi i Gråsten havde rekordtilmelding

Annonce