Erhverv: "Danfoss forbereder exit fra Rusland og Hviderusland". Sådan skrev industrikoncernen i en pressemeddelelse 1. april.
Men nu viser research lavet af DR i samarbejde med det undersøgende medie og research-center Danwatch, at Danfoss' russiske datterselskab Ridan, som Danfoss købte for 15 år siden, i salgsmateriale reklamerer med at have et russisk superkrigsskib på sin liste over kunder. Det drejer sig om korvetten Merkury, som endnu ikke er færdigbygget.
DR skriver, at Danfoss ikke har ønsket at stille op til interview om sagen, men koncernen bekræfter, at Ridan har solgt varmevekslere til brug i flere af den russiske flådes skibe, men Danfoss kan ikke bekræfte, at der er solgt komponenter til det konkrete superkrigsskib, som DR og Danwatch beskriver.
- Det rejser alvorlige røde flag at have forretningsforbindelser til militæret. Det er veldokumenteret, at militæret har været involveret i overtrædelse af internationale menneskerettigheder, siger afdelingsleder Elin Wrzoncki fra Institut fra Menneskerettigheder til DR, ligesom også professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet Jacob Dahl Rendtorff kritiserer den sønderjyske gigantkoncern.
Ingen dato
Danfoss skriver til de to medier, at der ifølge koncernens egen undersøgelse af sagen ikke er sket brud på internationale sanktioner, men at man nu vil undersøge, om egne kontroller over for datterselskaber er tilstrækkelige.
Selvom Danfoss som nævnt 1. april meldte ud, at man vil forlade Rusland og Hviderusland, er der endnu ikke sat dato for hvornår.
Elin Wrzoncki, afdelingsleder ved Institut for MenneskerettighederDet rejser alvorlige røde flag at have forretningsforbindelser til militæret. Det er veldokumenteret, at militæret har været involveret i overtrædelse af internationale menneskerettigheder.