Annonce
Sønderborg

Danfoss vil bidrage til oprydning af gift-losseplads: Kan koste trecifret millionbeløb

Bestyrelsesformand Jørgen Clausen og Danfoss har aldrig lagt skjul på, at virksomheden har deponeret affald ved Himmark Strand. Det skete i 1950-1967, og det var dengang fuldt lovligt. Arkivfoto: Morten Thun
Det kan løbe op i et trecifret millionbeløb at rydde op efter forureningen på Himmark Strand, som Danfoss er skyld i. Virksomheden holder fast i sit tidligere løfte om at bidrage til oprydningen, men vil ikke tage yderligere stilling, før undersøgelserne er færdige.

Nordals: Danfoss melder sig klar til i et tæt samarbejde med Region Syddanmark og Sønderborg Kommune at få løst problemet omkring forureningen ved Himmark Strand på Nordals.

- Vi er naturligvis meget kede af denne sag, og vi tager den meget alvorligt. Nu viser det sig, at graden af forurening er værre end først antaget. Det betyder, at behovet for at finde en løsning er endnu mere påtrængende. siger Danfoss’ pressechef, Mikkel Thrane.

Dermed bekræfter Danfoss endnu engang det løfte, som virksomheden før har givet om at bidrage til oprydningen. Hvordan Danfoss vil bidrage og med hvor mange penge, vil virksomheden ikke tage stilling til, før undersøgelsen er afsluttet, og alle resultater foreligger.

- Vi har ikke drøftet et beløb, for vi ved ikke præcis, hvad det kommer til at koste. Det næste stykke tid skal afklare, hvad der er den bedste løsning, siger Mikkel Thrane.

Ifølge civilingeniør i Region Syddanmark, Kristian Dragsbæk Raun, der er projektleder på forureningen ved Himmark Strand, vil en oprydning beløbe sig til et trecifret millionbeløb alt efter forureningens omfang og den metode, man vælger. Til sammenligning har Region Syddanmark ifølge formand for miljøudvalget, Jørn Lehmann Petersen, 10-20 millioner kroner til oprydning om året.

Annonce

Tæt dialog

Ifølge Mikkel Trane har Danfoss sammen med Sønderborg Kommune sideløbende med regionen lavet sine egne undersøgelser af forureningens omfang og af hvilke stoffer, den består af.

- Det handler om at sikre fremdrift. Vi vil gerne så hurtigt som muligt i gang med at finde en løsning, siger han og understreger, at man løbende har udvekslet resultater med regionen.

Jørn Lehmann Petersen (S) er glad for det samarbejdet med Danfoss og Sønderborg Kommune.

- Danfoss har haft en meget positiv tilgang, og vi har løbende en tæt og konstruktiv dialog. Det er der ingen grund til at betvivle fremadrettet, siger han.

Både borgmester Erik Lauritzen (S) og formand for teknik- og miljøudvalget i Sønderborg Kommune, Aase Nygaard (Fælleslisten), mener, at staten bør bidrage til oprydningen.

- Som udgangspunkt er det en regional opgave at få ryddet op, og jeg må opfordre til, at det går så stærkt som muligt. Men jeg ved selvfølgelig godt, at det ikke bare er ligetil, og derfor bør staten også bidrage, siger borgmesteren.

Regionerne står over for at skulle forhandle med staten om flere penge til indsatser over for forurenet overfladevand, som netop er den type forurening, der kendetegner Himmark Strand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce