Annonce
Sønderborg

Danfoss vil bidrage til oprydning af gift-losseplads: Kan koste trecifret millionbeløb

Bestyrelsesformand Jørgen Clausen og Danfoss har aldrig lagt skjul på, at virksomheden har deponeret affald ved Himmark Strand. Det skete i 1950-1967, og det var dengang fuldt lovligt. Arkivfoto: Morten Thun
Det kan løbe op i et trecifret millionbeløb at rydde op efter forureningen på Himmark Strand, som Danfoss er skyld i. Virksomheden holder fast i sit tidligere løfte om at bidrage til oprydningen, men vil ikke tage yderligere stilling, før undersøgelserne er færdige.
Annonce

Nordals: Danfoss melder sig klar til i et tæt samarbejde med Region Syddanmark og Sønderborg Kommune at få løst problemet omkring forureningen ved Himmark Strand på Nordals.

- Vi er naturligvis meget kede af denne sag, og vi tager den meget alvorligt. Nu viser det sig, at graden af forurening er værre end først antaget. Det betyder, at behovet for at finde en løsning er endnu mere påtrængende. siger Danfoss’ pressechef, Mikkel Thrane.

Dermed bekræfter Danfoss endnu engang det løfte, som virksomheden før har givet om at bidrage til oprydningen. Hvordan Danfoss vil bidrage og med hvor mange penge, vil virksomheden ikke tage stilling til, før undersøgelsen er afsluttet, og alle resultater foreligger.

- Vi har ikke drøftet et beløb, for vi ved ikke præcis, hvad det kommer til at koste. Det næste stykke tid skal afklare, hvad der er den bedste løsning, siger Mikkel Thrane.

Ifølge civilingeniør i Region Syddanmark, Kristian Dragsbæk Raun, der er projektleder på forureningen ved Himmark Strand, vil en oprydning beløbe sig til et trecifret millionbeløb alt efter forureningens omfang og den metode, man vælger. Til sammenligning har Region Syddanmark ifølge formand for miljøudvalget, Jørn Lehmann Petersen, 10-20 millioner kroner til oprydning om året.

Annonce

Tæt dialog

Ifølge Mikkel Trane har Danfoss sammen med Sønderborg Kommune sideløbende med regionen lavet sine egne undersøgelser af forureningens omfang og af hvilke stoffer, den består af.

- Det handler om at sikre fremdrift. Vi vil gerne så hurtigt som muligt i gang med at finde en løsning, siger han og understreger, at man løbende har udvekslet resultater med regionen.

Jørn Lehmann Petersen (S) er glad for det samarbejdet med Danfoss og Sønderborg Kommune.

- Danfoss har haft en meget positiv tilgang, og vi har løbende en tæt og konstruktiv dialog. Det er der ingen grund til at betvivle fremadrettet, siger han.

Både borgmester Erik Lauritzen (S) og formand for teknik- og miljøudvalget i Sønderborg Kommune, Aase Nygaard (Fælleslisten), mener, at staten bør bidrage til oprydningen.

- Som udgangspunkt er det en regional opgave at få ryddet op, og jeg må opfordre til, at det går så stærkt som muligt. Men jeg ved selvfølgelig godt, at det ikke bare er ligetil, og derfor bør staten også bidrage, siger borgmesteren.

Regionerne står over for at skulle forhandle med staten om flere penge til indsatser over for forurenet overfladevand, som netop er den type forurening, der kendetegner Himmark Strand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: På god fod med Odin

Kolding

Bookingerne vælter ind hos Huset i Hejls: - Vi kommer jo nok til at inddrage min datters værelse også

Annonce