Annonce
Sønderborg

Danfoss vil bidrage til oprydning af gift-losseplads: Kan koste trecifret millionbeløb

Bestyrelsesformand Jørgen Clausen og Danfoss har aldrig lagt skjul på, at virksomheden har deponeret affald ved Himmark Strand. Det skete i 1950-1967, og det var dengang fuldt lovligt. Arkivfoto: Morten Thun
Det kan løbe op i et trecifret millionbeløb at rydde op efter forureningen på Himmark Strand, som Danfoss er skyld i. Virksomheden holder fast i sit tidligere løfte om at bidrage til oprydningen, men vil ikke tage yderligere stilling, før undersøgelserne er færdige.

Nordals: Danfoss melder sig klar til i et tæt samarbejde med Region Syddanmark og Sønderborg Kommune at få løst problemet omkring forureningen ved Himmark Strand på Nordals.

- Vi er naturligvis meget kede af denne sag, og vi tager den meget alvorligt. Nu viser det sig, at graden af forurening er værre end først antaget. Det betyder, at behovet for at finde en løsning er endnu mere påtrængende. siger Danfoss’ pressechef, Mikkel Thrane.

Dermed bekræfter Danfoss endnu engang det løfte, som virksomheden før har givet om at bidrage til oprydningen. Hvordan Danfoss vil bidrage og med hvor mange penge, vil virksomheden ikke tage stilling til, før undersøgelsen er afsluttet, og alle resultater foreligger.

- Vi har ikke drøftet et beløb, for vi ved ikke præcis, hvad det kommer til at koste. Det næste stykke tid skal afklare, hvad der er den bedste løsning, siger Mikkel Thrane.

Ifølge civilingeniør i Region Syddanmark, Kristian Dragsbæk Raun, der er projektleder på forureningen ved Himmark Strand, vil en oprydning beløbe sig til et trecifret millionbeløb alt efter forureningens omfang og den metode, man vælger. Til sammenligning har Region Syddanmark ifølge formand for miljøudvalget, Jørn Lehmann Petersen, 10-20 millioner kroner til oprydning om året.

Annonce

Tæt dialog

Ifølge Mikkel Trane har Danfoss sammen med Sønderborg Kommune sideløbende med regionen lavet sine egne undersøgelser af forureningens omfang og af hvilke stoffer, den består af.

- Det handler om at sikre fremdrift. Vi vil gerne så hurtigt som muligt i gang med at finde en løsning, siger han og understreger, at man løbende har udvekslet resultater med regionen.

Jørn Lehmann Petersen (S) er glad for det samarbejdet med Danfoss og Sønderborg Kommune.

- Danfoss har haft en meget positiv tilgang, og vi har løbende en tæt og konstruktiv dialog. Det er der ingen grund til at betvivle fremadrettet, siger han.

Både borgmester Erik Lauritzen (S) og formand for teknik- og miljøudvalget i Sønderborg Kommune, Aase Nygaard (Fælleslisten), mener, at staten bør bidrage til oprydningen.

- Som udgangspunkt er det en regional opgave at få ryddet op, og jeg må opfordre til, at det går så stærkt som muligt. Men jeg ved selvfølgelig godt, at det ikke bare er ligetil, og derfor bør staten også bidrage, siger borgmesteren.

Regionerne står over for at skulle forhandle med staten om flere penge til indsatser over for forurenet overfladevand, som netop er den type forurening, der kendetegner Himmark Strand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce