Annonce
Erhverv

Danmark dropper test af døde vildsvin af frygt for eksporten

I alt fem døde vildsvin er skyllet op på Ærøs kyst. Foto: Louise Nørup
Fem døde vildsvin er drevet i land på Ærø. Men myndighederne vil ikke teste dem for afrikansk svinepest. Skulle sygdommen blive konstateret, ville der nemlig blive lukket for eksporten
Annonce

Svinepest: Først var der tale om to døde vildsvin, så tre. Men nu er det fem døde dyr, der er drevet i land på Ærø. Endnu et dødt vildsvin skulle drive rundt i havet med kurs mod øen. Det har en fisker observeret og indberettet til de danske myndigheder.

Fem døde vildsvin på én gang har dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen efter eget udsagn aldrig tidligere oplevet. Hans teori er, at dyrene kommer fra Tyskland eller Polen.

- Formentlig er de druknet under forsøget på at krydse et vandløb og så af strømmen ført over Østersøen til Ærø, siger han til SHZ.

For skulle de være smittede, ville der blive registreret svinepest i Danmark. Og det ville have konsekvenser for økonomien.

Dyrlæge Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen

Annonce

Biolog er forundret

De døde dyr bliver ikke undersøgt for afrikansk svinepest. Det erkender Fødevarestyrelsen helt åbent.

- For skulle de være smittede, ville der blive registreret svinepest i Danmark. Og det ville have konsekvenser for økonomien, forklarer Stig Mellergaard.

Biolog Morten Elmeros fra Aarhus Universitet er forundret.

- Jeg har ingen anelse om, hvorfor myndighederne ikke tjekker vildsvin for afrikansk svinepest. Det ville være det eneste logiske skridt for at få sikker viden om vildsvinene og deres sygdomme. Men åbenbart vil de hellere leve i uvished, lyder det fra Morten Elmeros.

Danmark er blandt verdens største producenter af svinekød. Ifølge magasinet Top Agrar blev der sidste år slagtet 18 millioner svin i landet og eksporten af svinekød satte sidste år rekord med en værdi på godt 28 milliarder kroner, viser tal fra Landbrug & Fødevarer.

Annonce

Tyskerne tester

Skulle der blive konstateret svinepest i Danmark, ville hele denne eksport falde bort.

Syd for grænsen skal skal alle dødfundne vildsvin i Slesvig-Holsten testes.

- Det er den vigtigste metode til tidligt at opdage svinepest, siger Joschka Touré, der er talsmand for det slesvig-holstenske miljø- og landbrugsministerium.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

31-årig mand erkender at have slået gravid kvinde ihjel

Annonce