Annonce
Erhverv

Danmark dropper test af døde vildsvin af frygt for eksporten

I alt fem døde vildsvin er skyllet op på Ærøs kyst. Foto: Louise Nørup
Fem døde vildsvin er drevet i land på Ærø. Men myndighederne vil ikke teste dem for afrikansk svinepest. Skulle sygdommen blive konstateret, ville der nemlig blive lukket for eksporten

Svinepest: Først var der tale om to døde vildsvin, så tre. Men nu er det fem døde dyr, der er drevet i land på Ærø. Endnu et dødt vildsvin skulle drive rundt i havet med kurs mod øen. Det har en fisker observeret og indberettet til de danske myndigheder.

Fem døde vildsvin på én gang har dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen efter eget udsagn aldrig tidligere oplevet. Hans teori er, at dyrene kommer fra Tyskland eller Polen.

- Formentlig er de druknet under forsøget på at krydse et vandløb og så af strømmen ført over Østersøen til Ærø, siger han til SHZ.

Annonce
For skulle de være smittede, ville der blive registreret svinepest i Danmark. Og det ville have konsekvenser for økonomien.

Dyrlæge Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen

Biolog er forundret

De døde dyr bliver ikke undersøgt for afrikansk svinepest. Det erkender Fødevarestyrelsen helt åbent.

- For skulle de være smittede, ville der blive registreret svinepest i Danmark. Og det ville have konsekvenser for økonomien, forklarer Stig Mellergaard.

Biolog Morten Elmeros fra Aarhus Universitet er forundret.

- Jeg har ingen anelse om, hvorfor myndighederne ikke tjekker vildsvin for afrikansk svinepest. Det ville være det eneste logiske skridt for at få sikker viden om vildsvinene og deres sygdomme. Men åbenbart vil de hellere leve i uvished, lyder det fra Morten Elmeros.

Danmark er blandt verdens største producenter af svinekød. Ifølge magasinet Top Agrar blev der sidste år slagtet 18 millioner svin i landet og eksporten af svinekød satte sidste år rekord med en værdi på godt 28 milliarder kroner, viser tal fra Landbrug & Fødevarer.

Tyskerne tester

Skulle der blive konstateret svinepest i Danmark, ville hele denne eksport falde bort.

Syd for grænsen skal skal alle dødfundne vildsvin i Slesvig-Holsten testes.

- Det er den vigtigste metode til tidligt at opdage svinepest, siger Joschka Touré, der er talsmand for det slesvig-holstenske miljø- og landbrugsministerium.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Færre indbrud i Esbjerg og på Fanø

Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

Annonce